Divji losos kje kupiti?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Vsaj v Ljubljani ga ima večina ribarnic. Osebno ga kupujem na glavni tržnici ali pa v Leclerku
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.430
3.809
113
davorinm.wordpress.com
Bom pogledal, hvala. Baje je precej razlika v okusu in predvsem prijaznosti do zdravja. Verjetno tudi v ceni
grin1.gif
 
Nazadnje urejeno:

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Če te kaj tolaži na izvoru - Aljaska 30$+ za kg, Norveška nič manj evrov.
wink-1.gif

Iz prve roke!
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.110
7.017
113
Hofer ima divjega, zato to kupujem izključno tam. Se pa mi zdi, da ga je lidl tudi dodal. Iz pacifika.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Hofer ima divjega, zato to kupujem izključno tam. Se pa mi zdi, da ga je lidl tudi dodal. Iz pacifika.
Kakšna je pa cena na kilogram?


Citat:

Če te kaj tolaži na izvoru - Aljaska 30$+ za kg, Norveška nič manj evrov.
wink-1.gif

Iz prve roke!
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.110
7.017
113
Æe pa piše pacifk wild pa nekaj...pač divji ulov iz pacifika. Al je tu kakšna besedna igra, oz nateg?
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
MSC: https://www.msc.org/fischereien/fisch-abc/wildlachs
Divji ali gojen: http://www.sueddeutsche.de/ges...gen-1.1535410-2
Test: https://www.test.de/Lachsfilets-Zuchtlachs-besser-als-Wildlachs-4469517-0/

Hitri zaključek: Divji je ulovljen ob obalah Aljaske, ki so same po sebi eno veliko gojišče. MSC certifikat pa zagotavlja, da so ujeti tako, da z ulovom ne ogrožajo populacije rib (strogo na dutume in izven selitvenih poti,...) Raziskave kažejo, da je meso gojenih (aquakultura) boljše od divjih - predvem pa brez zajedalcev,...
Pri dilemi zmrznjen divji ali svež gojen, zame ni dileme!
 

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Kdo je ta Mario Sambolec da je referenca?

Ne trdim, da je napisano zgoraj vse res, ampak osebno bolj zaupam "neki" nemški potrošniški organizaciji kot pa Dr. Feelgood. Pa ker sem imel možnost v živo sprobat vse tri variante - pristna sveža Aljaškega in Norveškega ter gojenega, bi si upal trdit, da je največja razlika med čisto svežo direkt iz morja, na ledu pripeljano 1000+ km in globoko zmrznjeno (pol leta staro) ribo.
 

bratusm

Fizikalc
29. jan 2014
615
38
28
Ne vem, kdo je on, nimam pojma... sem dal zaradi enega stavka...

Je pa ta stavek tisti, ki ga slišim vsako leto po celi Norveški, tudi od gojiteljev lososov (sem tam skoraj celo poletje, imam pač tako službo):
Citat: " Gojena kopija lososa na drugi strani svoj čas preživlja v zaprtih, umetnih in pogosto onesnaženih bazenih, kjer je pitana nenaravno hrano (žita, koruza) in injicirana z barvili po lestvici Salmofan glede na želje naročnika. Glede na krmo je takšna riba veliko bolj zamaščena in to ne s koristnimi Omega 3 ." Konec citata.

Dobro, Norveška nima ravno onesnaženih gojišč v fjordih, gre za vse "dodatke", ki jih dajo hrani... Tako je tudi pri razliki med gojenimi postrvmi, brancini ali oradami... Divje je pač divje. Lahko da je kaj bolano, pa ima kakšnega zajedalca, ampak...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.110
7.017
113
Pri gojenih je problem prehrana, ker jih šopajo z žiti, podobno kot pač pri nas živino. In ker sesalci nismo prilagojeni takšni hrani, je potem lipidni profil živali neprimeren, oz osiromašen omega 3 maščobnih kislin.
 

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
V bbc clanku ne vidm nobene raziskave z analizo. Vidm samo besede dveh ljudi, katerim ne verjamem dokler ne predstavijo realne raziskave in primerjajo z divjim lososom.