Disketnik 5,25"

tjukic31

Pripravnik
18. mar 2009
41
0
6
Pozdravljeni,

Dobil sem nekaj 5,25" disket na katerih naj bi bila diplomska naloga gospoda, ki bi jo rad imel na kakšnem drugem medjiu. Na Bolhi sem kupil disketnik newtronics mitsumi d509v3, jutri pa dobim tudi pripadajoči kabel, tudi kupljen na Bolhi.
Kako naj se lotim zadeve, na kaj moram biti pozoren. Imam novejši računalnik, ki ima priklop za disketnik na matični plošči, OS Windows 8.1.
Vem, da moram omogočiti disketnik v bios-u, naprej pa se moje znanje neha.

Vesel bom vsakega nasveta.

Hvala

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.631
4.356
113
Če nimaš priklopa za kabel na matični plošči boš rabil še kontroler

tjukic31

Pripravnik
18. mar 2009
41
0
6
Fizično ga bom že priklopil, bolj me skrbi odpiranje dokumentov ustvarjenih leta 1990.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.055
204
63
Čisto odvisno, v katerem formatu so narejeni... Če v tekstovnih, zna biti kakšen wordstar...
Saj se da na netu najti raznorazne konverterje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Vprašanje kako bo sodoben sistem sploh zaznal HW kot je 30 let star disketnik sploh ker ne gre za plug & play zadevo. Je res da so stvari bile dokaj standardne ampak se zna zgodit da bo potreben driver (ki ga ni).

Dalje vprašanje v kakšnem FS formatu so te diskete oz. na kakašni mašini so bile formatirane. Čisto možno da so kakšna eksotika in verjetno se v windowsih tega ne bo dalo nativno odpret (mogoče če so bile stvari delane v DOSu). Tu pride v poštev kakšna linux distribucija ampak če nisi geek dvomim da se bo dalo uporabljat.

Če se vse poklopi in prideš do datotek je potem najlažja stvar odpret te datoteke. Novejše WordStar ipd. formate znajo odpirat celo sodobni urejevalniki besedila, če ne pa obstajajo import aplikacije. Če imaš kakšne stare winse (3.X ali 95) mislim da celo vsebujejo nek konverter za wordstar dokumente!
grin1.gif

Sam sem se podobnega projekta desetletje nazaj lotil tako da sem s podstrešja potegnil škatlo z 386 ki je imela 5.25" škrtalo in naložil nanjo linux (oz. je bil že naložen ker je škatla delovala kot dial-up router), potem pa preko omrežja skopiral datoteke na primarno kišto!
grims-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Sam sem se podobnega projekta desetletje nazaj lotil tako da sem s podstrešja potegnil škatlo z 386 ki je imela 5.25" škrtalo in naložil nanjo linux (oz. je bil že naložen ker je škatla delovala kot dial-up router), potem pa preko omrežja skopiral datoteke na primarno kišto!
grims-1.gif

Se spomnim, ko sem pred leti tudi reševal tako diplomsko iz 5,25 diskete, sem uspel usposobit prastaro 286-tko, skopiral na disk, veselje nepopisno, ampak kaj pa potem?
grin1.gif

Kasneje smo ugotovili, da bi bilo najažje en printer s LPT priklopit, sprintat in s OCR pretvorit nazaj
rolleyes-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.124
113
Ja mreža je jeba na starih win mašinah, zato pa uporabiš linux ki ima to od vsega začetka urejeno hkrati pa ok podpira "oldtimer" zadeve!
grin1.gif

Meni je bil še največji problem ker je imela disketna mašina coax konektor za mrežo kar smo rešili s PCI kartico ki je čudežno delala tudi v novejši mašini (spet linux itak).

tjukic31

Pripravnik
18. mar 2009
41
0
6
Uspelo mi je priklopiti disketnik, odprl sem skoraj vse diskete, na eni so podatki delno poškodovani. Pojavi pa se naslednji problem

.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
grims-1.gif

Se spomnim, ko sem pred leti tudi reševal tako diplomsko iz 5,25 diskete, sem uspel usposobit prastaro 286-tko, skopiral na disk, veselje nepopisno, ampak kaj pa potem?
grin1.gif

Kasneje smo ugotovili, da bi bilo najažje en printer s LPT priklopit, sprintat in s OCR pretvorit nazaj
rolleyes-1.gif

Včasih smo tudi kopirali večje datoteke med računalniki preko LPT porta in z Norton Commanderjem.
cheer.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.549
113
50
Na sončni strani ALP
Ni nujno, da je datoteka poškodovana. Lahko je bilo pisano s kakšnim urejevalnikom in ima not tudi te podatke.

Kakšno končnico ima datoteka?

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Ena zanimivost, menda je bilo rečeno da v win10 floppy ne dela več, no v moji hp xw4600 workstation je 3,5 inch in preveril dela
tongue-1.gif

Lp.

tjukic31

Pripravnik
18. mar 2009
41
0
6
Kot sem že napisal, sem disketnik priklopil brez težav, odpiranje .doc datotek pa je druga zgodba. Na Oracle VM VirtualBox sem naložil MS-DOS 7.1 in windows 3.1, a kaj mi pomaga, če na njega ne znam naložiti MS Word.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
mogoče za probo.

total comander in f4

oziroma
opy one of the files, rename it to be [filename].chk and run (http://www.ericphelps.com/uncheck/ )these apps over it. They're designed to recover the filetypes of files found when running scandisk or chkdsk, which automatically add the .chk suffix.

al pa daj končnico v *.wpd ali wp in odpri v open office

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
ere's a potential solution.

You can download the last DOS version of Microsoft Word free of charge. Here's the link: http://download.microsoft.com/download/word97win/Wd55_be/97/WIN98/EN-US/Wd55_ben.exe

This will probably understand the old file types, and you might be able to output them as something like Rich Text files, which all modern word processors understand.

You can run this in DosBox, a DOS emulator, for which a version is available for Macs:
http://sourceforge.net/projects/dosbox/files/dosbox/0.74/DOSBox-0.74_Universal.dmg/download

Here's some old instructions I wrote for a book a few years ago for doing all this using Ubuntu and DOSBox. The instructions can be adapted for Mac:

1. The first thing to do is create a virtual hard disk for DOSBox by creating an empty folder in your /home folder—you can call it any- thing, but drive_c is a good a name as any.

2. Download the old DOS version of Microsoft Word. It’s freeware nowadays and is just over 3MB in size.

3. Copy the downloaded file into your virtual hard disk folder. Then start DOSBox and connect to the virtual hard disk you created earlier by typing mount C foldername, replacing 'foldername' with the name of the folder. Then switch to the new hard drive by typing C:.

4. Still in the DOSBox window, type Wd55_ben.exe to uncompress the installer. You’ll see a few errors about files that already exist. Just ignore the errors—overwrite or don’t overwrite. It’s up to you.

5. Once the decompression has finished, type setup.exe to run the installer. Work through the installation options. Don’t let Word alter your system settings or add a new mouse driver—DOSBox takes care of all that for you.

6. Once installation has finished, type word.exe to run Word. Then open and then save your files in a new format.

If you liked this, consider taking a look at my new book: Mac Kung Fu, which contains over 300 tips, tricks hints and hacks for OS X Lion: http://pragprog.com/book/ktmack/mac-kung-fu

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
kolko berem če je datoteka za word 5 ali starejše jo zazna kot word 97-2004 ampak odpre je pa ne. tak da probaj zgornji postopek