Diska ne prepozna - Windows 7

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Skoraj 9 let star disk probam priključit na nov računalnik, da presnamem podatke, a ga ta nikakor ne prepozna. Poskušal sem z direktnim priklopom, pa se nov računalnik sploh ni hotel iti mimo boot screena, zdaj pa poskušam preko PATA-USB adapterja, pa Windowsi 7 sicer vidijo disk, a ga nočejo povezati v sistem. Na starem disku (Maxtor, 40 GB) je NTFS particija.

Kako presneti disk?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Neumno vprašanje, ampak a disk v starem računalniku dejansko še deluje?

Jumperji so ustrezno nastavljeni za priklop na USB adapter?

Kaj misliš pod "vidijo, ampak ga nočejo povezati v sistem"?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Seveda deluje disk. Če ga štartam v starem računalniku, ni težav. Tanovi računalnik namesti potrebne gonilnike za njega, potem pa ga ne šmirgla več. V Explorerju ga ne pokaže.

Kako bi morali biti nastavljeni jumperji za USB? Adapter nekih možnosti nima.

Še slika iz upravitelja diskov - to je edini znak, da Windowsi vidijo disk. Odveč je povedati, da Inicializacija ne uspe, češ "Naprava ni pripravljena."
1040722-Breznaslova.jpg

Priponke

• 1040722-Breznaslova.jpg
    1040722-Breznaslova.jpg
    64,9 KB · Ogledi: 275

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Mislim jumperje na disku... čeprav po mojem to ni to. Poizkusi vse opcije, cable select, master, slave in pa brez vseh jumperjev.
smirk-1.gif

Potem lahko probaš računalnik štartat s kakim Ubuntu CD-jem in pogledat, če Pingvin kaj bolj šmirgla disk.

Ali pa še malo počakaš, da kdo napiše kakšen bolj uporaben predlog.
redface-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V adapterjih disk ponavadi mora biti nastavljen kot "Device 0" znano tudi kot "Master".

Če drugo ne, v Linuxu lahko prebereš in sem skopiraš poročilo o napaki, je ponavadi bolj informativno kot v Windows.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Hvaljen bodi Sveti Jožef in Marija, pa je ratalo.
cheer.gif

Namreč zelo vroče mi je postalo, ko sem stari disk dal nazaj stari računalnik z namenom kopiranja preko mreže preko tretjega računalnika, ker nimam kratkega kabla - mimogrede, ta z XP-jem podprto računalo prav tako ni hotelo prepoznati diska preko USB adapterja. No stari računalnik pa ga ni hotel več prepoznati. Dobro, da je ostala še od prej User nastavitev diska vseh cilindrov in ostalih pritiklin, sicer bi kar pogorel od sopare. No, pa mreža ni laufala.
cry12bpy.gif

Še dobro da ne, sem se spomnil še enkrat dati disk klasično v nov kompjuter, pa je brskanje po biosu dalo vedeti, da kot kaže paralelni masterji po defaultu prevladajo nad SATA diski in zato treba nekje ročno naštelati, kdo se bo zagnal. Po defaultu se je zaganjal XP na starem disku, kar seveda ni šlo.

Zdaj pa že kopiram 40 GB vsebine. Postopek traja nekje 5 MB na sekundo, občasno porine do 20 MB. Diske je drugače star že skoraj 9 let, ampak zgleda da novi le niso tako napredovali v teh letih.