Disk programi

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
572
6
18
Pozna kdo kakšen dober program za popravilo,diagnozo diska (maxtor,WD),s katerim bi se dalo kaj uredit.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Napake na trdih diskih skoraj nikoli niso software-ske narave. Če ti ni popolnoma vseeno za podatke, čimprej kupi nov disk in skrbi za backupe.
Kakorhitro začne disk kazati simptome bližajoče se smrti (čudni zvoki, počasno nalaganje sistema, občasni mrki), ga je najbolje po hitrem postopku zamenjati.

Vzemi to kot dobronameren nasvet, saj v nasprotnem primeru pričakujem kmalu novo temo z naslovom "kako rešiti neprecenljive podatke s pokvarjenega diska".

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.366
309
83
39
Ljubljana
kva pa lohk jz nardim....

jz par dni mi enga diska sploh ni več prepoznalo, pod my computer, device manager ga ni bilo

dons se je pa prikazal
smile-1.gif
a crkuje počas?

jest5

Guru
18. avg 2007
26.107
-8.790
113
Če ni problem v kablu, je problem v disku.
Menjaj kabel, če bo še zafrkavalo veš, da je disk

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.366
309
83
39
Ljubljana
no prehitr reku
wink-1.gif

prejle se neki zaustavilo, potem zvok k da bi usb kabel izklopu pa zasmrdelo iz kompa, diska ni več vidnega
smile-1.gif

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
572
6
18
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Napake na trdih diskih skoraj nikoli niso software-ske narave. Če ti ni popolnoma vseeno za podatke, čimprej kupi nov disk in skrbi za backupe.
Kakorhitro začne disk kazati simptome bližajoče se smrti (čudni zvoki, počasno nalaganje sistema, občasni mrki), ga je najbolje po hitrem postopku zamenjati.

Vzemi to kot dobronameren nasvet, saj v nasprotnem primeru pričakujem kmalu novo temo z naslovom "kako rešiti neprecenljive podatke s pokvarjenega diska".

Veliko je tud teh napak neprepoznavanja diska,pri čemer se celo dogaja,da ga na drugem računalniku pa takoj prepozna. Vem da programi obstajajo,vsi niso dobri,se pa s tem mal ukvarjam tako ljubetljsko in ne da bi potem na tem disku gradil nekaj resnega. Za primer naj navedem,da sem kar nekaj zavrženih diskov postavil na noge že s tem,da sem zamenjal jumperje od master na slave in še danes služijo za odlaganje filmov,glazbe. Zanimivo da tud cene diskov niso več tako velike,na bolhi pa prodajalci kar pretiravajo s staro šaro. Mogoče pa je kdo le uporabnik kakšnega dobrega programa,dajmo se presenetit.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Si prepričan, da je teh napak tako veliko? Ko kar iznenada disk neha delat, čeprav nisi spreminjal nobenih nastavitev?

Trdi disk je eden izmed redkih elementov računalnika, ki je nenadomestljiv. Oziroma bolje rečeno - podatki na njemu so v neki meri nenadomestljivi. Stvar posameznika je, koliko mu pomenijo in kako bo tretiral te podatke.

Ali boš hranil stare foto albume nekje zraven kamina (po možnosti brez stekla), kjer lahko kakšna zablodela trska hitro spremeni spomine v kup pepela?
Ali boš hranil pomembne dokumente (diploma, pogodba za stanovanje, hišo...) v neki vlažni kleti na poplavnem območju?

Odgovor je - seveda ne. Zato sem pač pristaš mentalitete, da je disk ob najmanjših simptomih odpovedovanja potrebno zamenjati in/ali uporabiti za tretjerazredne naloge (npr. za torrent buffer ali kaj podobnega).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nekaj malega je razlike med tem ali ti zadevo nastavis tako, kot mora biti, ali pa ti popravis okvaro. Ti si naredil ekvivalent tega, da pritisnes stikalo in je luc v sobi "popravljena", ker zacne svetiti. Ko je disk enkrat defekten, je tako, kot je napisal Jernej - zelo redko je napaka take vrste, da se jo da odpraviti (npr. tisti 'samozaklep' Seagate Barracud pred kaksnim letom je primer take napake, ki jo lahko odpravis), v vecini primerov je kar kaksna mehanska tezava, se najpogosteje posledica udarca.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik jesen pravi:
Pozna kdo kakšen dober program za popravilo,diagnozo diska (maxtor,WD),s katerim bi se dalo kaj uredit.
Za standardno ("preprosto") diagnozo in "popravila" ima vsak proizvajalec svoj program, na web strani.

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
572
6
18
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Trdi disk je eden izmed redkih elementov računalnika, ki je nenadomestljiv. Oziroma bolje rečeno - podatki na njemu so v neki meri nenadomestljivi.
Zakaj bi ne bil nenadomestljiv ? Če in želimo biti zaščiteni tudi pred to težavo ali strahom,da bo z odpovedjo diska šlo vse v nič, si omislimo raid,pa več diskov na katerih je enaka vsebina in zapisi,kjer odpoved enega,dveh diskov samo pomeni,da mirno zamenjamo pokvarjen disk. Lahko bi še dodal backup,ki po naši izbiri shranjuje podatke na drug disk,računalnik,internet,itd.
Glede programov pa bom že našel kakšnega,ki mi bo ustrezal, samo lažje bi mi bilo, če bi mi kdo pomagal z nasvetom, pa kljub temu hvala za pomoč.

Nazadnje uredil moderator:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Po vseh odgovorih ti še vedno ni jasno, da tak program ne obstaja (z izjemo Barracud)?