Diploma in novo delovno mesto

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Pozdravljeni

Z delodajalcem se dogovoriš, da greš v šolo. Le ta se s tem strinja te podpira ti omogoči študij (ŠD, koriščenje ur).Veže te s pogodbo. Kader potrebuje in podpira ljudi, ki so že v sistemu in so zanesljivi itn....

Ko pa je diploma končana delavnega mesta NI.

A obstaja kak pravilnik kaj potem, če te stvari niso določene v pogodbi.
Kako dolgo je diplomant dolžan čakati delavno mesto?
Kakšna je plača za čas čakanja na delavno mesto?
Se lahko pogodba s katero si vezan po določenem času (predčasno) prekine, če delavno mesto ni zagotovljeno?

LP
J

Nazadnje urejeno:

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Če nimaš dorečeno v pogodbi potem ni nobenih obveznosti na strani delodajalca.

Plačo imaš lahko višjo le, če so plače v kolektivni pogodbi ali v aktih delodajalca opredeljene glede na stopnjo izobrazbe, drugače ti pač pripada plača glede na obstoječo pogodbo, ki je verjetno vezana na delovno mesto. Pogodba se seveda ne prekine, saj ti je delodajalec omogočil šolanje in višjo stopnjo izobrazbe.

Moram priznati, da tvojega razmišljanja ne razumem popolnoma. Delodajalec te veže s pogodbo, ker ti je plačal šolnino, dal študijski dopust, se prilagajal tvojim potrebam glede študija. V teh časih je čisto normalno, da se delovna (ne delavna) mesta morda ne odpirajo tako, kot so jih podjetja načrtovala pred parimi leti.

V kolikor pa meniš, da si ti prikrajšan, ker ti je delodajalec omogočil šolanje in ti ni zagotovil delovnega mesta, pa lahko vedno plačaš stroške tvojega šolanja, katere je imel delodajalec. Tako si lahko poiščeš novo, boljše delovno mesto, ki bo po tvojem ustrezalo tvoji novo pridobljeni izobrazbi.

Nazadnje urejeno:

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Najprej je treba razjasniti ali te je delodajalec poslal v šolo, da si pridobiš izobrazbo za obstoječe delovno mesto, ali pa te je poslal v šolo, ker računa nate v prihodnosti (ponavadi je vzrok odhod kakega delavca na višjem položaju v penzijo ali na drugo delovno mesto).
Sicer pa so obveznosti delavca in delodajalca napisane v pogodbi o izobraževanju. Če tam nič ne piše o napredovanju, od firme ne moreš zahtevati, da kar tako odpre višje delovno mesto zate...
Glede na to, da si najbrž po diplomi vezan na neko obdobje niti preveč rogovilit ne moreš
smile-1.gif

Sem bil sam v podobni situaciji, da sem imel višjo izobrazbo kot je bila zahtevana za delovno mesto , pa so me čez čas prijetno presenetili z novo pogodbo. Šefi namreč radi preverijo kakega frišnega diplomanta, če mu preveč ne zrastejo peruti.
wink-1.gif

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
nobenega pravilnika.
Konec koncev si dobil zastonj šolo in plačan dopust, kaj še hočeš? LMAO

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
No tukaj vsi pišete v stilu kot, da sem s kom skregan.Pa nisem!
smile-1.gif

Z delodajalcem imava povsem OK odnos in tak bo tudi ostal.
cheer.gif

Gre le za moj firbec, kako te stvari rešujejo drugje.

nahrung002.gif

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
ja rešujejo tako, kot si rekel...
oziroma v drzavni upravi delavec tolk časa buzerira,da se odpre zahtevnejše delovno mesto, da se ga potem zaposli tja.. in potem s faxom dela iste stvari še počasneje za več plače...

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
ponavadi gre zadeva z roko v roki. Delodajalec odpre novo "bolj zahtevno" deavno mest, tebi pa omogoči, da se šolaš in hkrati delaš na novem delavnem mestu. Kar še ne obstaja ni nujno, da MORA enkrat biti. Pač je delodajalcu zagustilo in plani so se podrli. Če imaš z njiim dober odnos, potem te najbrž ni hotel nategniti, ampak se mu le ni izšlo. Kako to rešit? Ti si še vedno dobil "brezplačno šolanje", delodajalec pa je vrgel denar stran. Še vedno lahko greš, tako da poplačaš šolanje in pa "študijski dopust". Ali pa ta dolg od podjetja prevzame tvoj novi delodajalec, ti pa si pol zavezan pri novemu za nekaj časa dokler ne odplačaš.

lp

Gustl

Pripravnik
5. sep 2007
252
0
16
Tudi pri nas je isto. Z delodajalcem sem se dogovoril za plačilo študija. Diplomiral sem pred rokom, študijskega dopusta skoraj nisem koristil. Ko sem zaključil, sem se pozanimal, kako je z napredovanjem in odgovor je bil, da dokončan faks ne pomeni ničesar. V našem oddelku sem trenutno edini z dokončano fakulteto (vključno s šefom), pa imam vseeno najnižji položaj (in plačo). Pravijo da me potrebujejo na tem delovnem mestu in da pač nimam možnosti napredovanja ali premestitve. Tako tudi nisem imel možnosti kaj dosti izkoristit znanja, ki sem ga pridobil med šolanjem, čeprav sem študiral področje, ki je osnovna dejavnost podjetja. Imam pa vsaj toliko fer pogodbo, da moram vrniti samo sorazmeren del stroškov, če predčasno zapustim podjetje. Tako da zdaj iščem kaj drugega, vmes pa se mi pač obveznost "odšteva". Imel pa sem na faksu sošolca, ki je delal v javnem zavodu. Takoj ko je diplomiral, se mu je plača avtomatsko zvišala za cca. 300 EUR neto, kljub temu da je ostal na istem delovnem mestu (itak je bil že šef oddelka).

Nazadnje urejeno:

Gustl

Pripravnik
5. sep 2007
252
0
16
Citat:
Uporabnik pablohasan pravi:
nobenega pravilnika.
Konec koncev si dobil zastonj šolo in plačan dopust, kaj še hočeš? LMAO

Če mora ostati v delovnem razmerju pri delodajalcu pogodbeno določen čas (in tako delati za nižje plačilo kot bi morda drugje) v nasprotnem primeru pa vrniti stroške šolnine, potem to zagotovo ni zastonj.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Tudi šolanje ni bilo zastojn.
smile-1.gif

Da odpoved, odplača stroške staremu delodajalcu, gre k novemu, ki mu nudi boljšo plačo in mirna bosna. Kaj je kle problem?

Gustl

Pripravnik
5. sep 2007
252
0
16
Kdo pa pravi, da je kakšen problem?
Moj point je v tem, da tu ne gre za darilo delodajalca (kot je bilo razbrati iz posta, ki sem ga citiral), ampak za popolnoma poslovno potezo: v podjetju moraš ostati, ne glede na pogoje ki ti jih nudi delodajalec (kljub temu, da so le-ti slabši kot npr. pri konkurenci), ali pa moraš vrniti stroške šolanja, če odideš.

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.833
113
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Tudi šolanje ni bilo zastojn.
smile-1.gif

Da odpoved, odplača stroške staremu delodajalcu, gre k novemu, ki mu nudi boljšo plačo in mirna bosna. Kaj je kle problem?
Še bolje je v pogovorih pri novem delodajalcu omenit, da bo treba še ''odškodnino'' plačat. Če si dober in iskana roba, potem vsak nov delodajalec brez najmanjših težav odkarta ''odškodnino''. Najbolje, kar direkt na račun starega podjetja.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Še za potne gledajo, če bodo morali kaj plačevati, ko izbirajo koga bodo zaposlili.

Potem ti bodo pa šolnino plačevali.
hysterical-1.gif
Če bi bil tolk dober, bi pa tudi pri trenutnem dobil boljše mesto al kako?

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.833
113
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Še za potne gledajo, če bodo morali kaj plačevati, ko izbirajo koga bodo zaposlili.

Potem ti bodo pa šolnino plačevali.
hysterical-1.gif
Če bi bil tolk dober, bi pa tudi pri trenutnem dobil boljše mesto al kako?
Imaš prav, pri nas so delodajalci zgolj faking orto kapitalisti, kateri delavcem ne privoščijo niti prevoza na delo, kaj šele, da bi mu šolnino plačevali.

In ja, če si za tekočim trakom za 500 EUR na mesec, potem se res ne boš pogovarjal o plačilu šolnine.
Sam pa vem za 4 primere, ko je delodajalec kar odkartal šolnino prejšnjemu podjetju. Najvišja je bila cifra sicer še v SIT vendar v višini 10.000 EUR.
In motivi za delodajalca so čisto sebični: novozaposleni je študiral pri starem podjetju, tako da je tam koristil dopust, itd., nov delodajalec je pa zgolj odkartal preostali DEL šolnine in dobil človeka, kateri ima znanja takoj pri sebi (ne čez 4 leta ali kolikor traja študij) in kateri mu zaradi študija ne bo manjkal pol delovnih ur. Zdej, če ti to ni lahko razumet, potem pa ...

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Kako lahko nekdo z diplomo napiše 'delavno mesto' ?

To so te vaške fakultete, kjer z vplačilom šolnine praktično že kupiš pol diplome. Kolega ti posodi plonk listke, oz. downloadaš iz interneta. Škoda da imam tko malo do penzije, bi šel tud jaz diplomirat. Poznam dosti takih, redke izjeme pa se dejansko naučijo, ko grejo na izpit....

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik damo pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Kako lahko nekdo z diplomo napiše 'delavno mesto' ?

To so te vaške fakultete, kjer z vplačilom šolnine praktično že kupiš pol diplome. Kolega ti posodi plonk listke, oz. downloadaš iz interneta. Škoda da imam tko malo do penzije , bi šel tud jaz diplomirat . Poznam dosti takih, redke izjeme pa se dejansko naučijo, ko grejo na izpit....

Človek kar neve, kateri je bolj pameten
bonk.gif

Pač razlika je majhna - delOvno mesto, delAvnost..... big deal.

Nazadnje urejeno: