Dioptrija in šport

Jerez

Pripravnik
27. jul 2007
561
0
16
Zadnje čase se mi je pojavila slabovidnost (okoli -0,5 do -1) in me moti pri športu. Uporablja kdo leče pri športu, oz. športna očala? Kako je z lečami, če je dosti skakanja in fizičnega kontakta ?
Z navadnimi ne morem igrat, ker mi jih ponavadi zbijejo...

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
jaz imam leče; dioptrija okol -1.5; je ok - vsaj vidim kje se vozim z biciklom; težav ni.. le pazit je treba, da si ob brisanju potu z obraza ne pomaneš preveč oči;

se ne ukvarjam s kontaktnimi športi; če te en glih ne štokne v uč, je pomojem ok.

Nazadnje urejeno:

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Jerez pravi:
Zadnje čase se mi je pojavila slabovidnost (okoli -0,5 do -1) in me moti pri športu. Uporablja kdo leče pri športu, oz. športna očala? Kako je z lečami, če je dosti skakanja in fizičnega kontakta ?
Z navadnimi ne morem igrat, ker mi jih ponavadi zbijejo...

Leče all the way.

V šestih letih treniranja kickboxa z lečami se mi je samo enkrat zgodila, da mi je leča odletela ven. Težko boš našel šport z več skakanja in fizičnega kontakta, tako da kar brez skrbi po leče.
smile-1.gif

Aja, nekaj let sem treniral tudi rokomet z lečami - prav tako brez problemov. Poleg tega rekreativno - košarka, fuzbal, pa tudi iz skakalnice sem skakal v bazen.
wink-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Lahko celo odpreš oči pod vodo, pa bodo ostale, razen mogoče če plavaš ali drugače teče tok vode mimo.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
mehke kontaktne leče imaš lahko za vse, edin za vodne športe moraš pazit, se rpav kak rafting, kajak, pa seveda ni za vaterpolo, za kontaktne imaš lahko brez težav, tud za borilne športe bi šlo, edino pri boksu ne vem če ful kasiraš pa ti oteče okol oči, če imaš potem težave dobit jih ven...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Dnevne leče, ki jih uporabiš takrat, ko športaš.

Lečo drži na očesu vakuum med silikonom in roženico. Zelo težko odleti dol po pomoti.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Težko, ampak se lahko zgodi.
V bistvu ponavadi ne odleti, ampak v stran zdrsne.
Dol, ali pa nekam v oko, kjer potem pol dneva iščeš in ven spravljaš (dokler boljše tehnike ne izumiš).
tongue-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Mogoče maš napačno krivino leče ali pa neprimerne oke za mehke leče...men s eleča ni premaknila sama po sebi ama nikamor...v naj naj slabšem primeru se muva gor dol mogoče milimeter sam to je res izjemoma...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Saj, v bogve koliko letih se mi je to nekajkrat zgodilo.
Ne vem, manj kot 10 krat.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Mogoče maš napačno krivino leče ali pa neprimerne oke za mehke leče...men s eleča ni premaknila sama po sebi ama nikamor...v naj naj slabšem primeru se muva gor dol mogoče milimeter sam to je res izjemoma...

Samo v vednost - v zadnjih recimo petih letih so na trgu neprimerno boljše leče kot včasih in tudi ni več teh tipičnih problemov. Jaz jih nosim 14 let in je bila tisto plastika proti temu kar se dobi sedaj. Raje ne pomislim kaj so ljudje vtikali v oči 20+ let nazaj...
crazy1.gif