Dimnik

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Ali ima kdo kakšno idejo zakaj mi dimnik od zidanega kamina ne vleče? Pred dvajsetimi leti je bil odprt in očiščen. Dve leti nazaj sem ga odprl, očistil in pozidal nazaj in mi je malo čudno, da je prej zdržal 20 let neočiščen sedaj po dveh letih pa da je spet vse zabasano.
Dimnik sem ometel prejšnji mesec, danes sem šel še na streho in preveril od zgoraj vse bp. Sem odprl dimniška vrata na podstrešju in gre dim čisto počasi po dimniku, ki je čisto moker od znotraj.
Kakšna ideja preden grem spet odpirat kamin?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
To dela vedno? Si zakuril večkrat? Dalj časa? V vsakem vremenu?

Če ja, si mogoče menjal kakšna okna in vrata? Dimnik ima naraven vlek ki deluje zaradi "višine", še vedno pa rabi tlačno izravnavo in če imaš dobro zadihtan prostor v katerem imaš peč, bo v prostoru nastal podtlak ki bo jasno preprečeval vlek.

Enako je če imaš slaba vratca ali pa celo kakšno drugo peč na istem dimniku, potem ti vleče falš zrak in nimaš dobrega vleka.

Torej da dimnik povleče je najbolje zakurit nekaj papirja ki dvigne temperaturo v dimniku, odpret okno v prostoru da ne nastaja podtlak in potem zakurit po klasični proceduri. Sicer bolj kot je peč/tuljava topla lepši bo vlek, tako da če se le da ohranjat peč/dimnik ogret do naslednjega kurjenja ker je potem pol lažje zakurit.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
To dela od jeseni, ko sem začel kurit. Okna, vrata, drva vse je enako že dvajset let. Zadnji dve leti je kar tulilo, ko sem zakuri sedaj pa ne pomaga tudi, če imam spodnja vratca priprta. Ko počasi odprem vratca, da bi naložil drva dim kar butne ven tudi, če je minilo že nekaj ur in je že vse pregreto. Ja nič, že kličem okoli kje imajo šamotno malto na zalogi
tongue-1.gif
.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Mislim da bo nabava malte kar prava stvar...nekje ti vleče noter ...in ne mimo komore kamina.

Če si kaj odpiral...išči tam vzrok. Prekontroliraj še dimniška vratca če tesnijo.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Ni čudno, da ni vleklo
bonk.gif

Zamašena je bila cev med kaminom in dimnikom. Na prvi sliki sem že malo očistil z roko vendar lahko zaradi ozkega zadnjega prekata v kaminu lahko prideš v cev samo za dolžino dlani. Zadnji prekat je širok samo toliko, da lahko porineš notri fotoaparat in slikaš v cev.
Imam sicer malo krtačko na metrskem podaljšku vendar je podaljšek tako trd, da ga ne moreš zviti v cev zato sem malo improviziral z trdo žico in cunjo. Le tistega v vogalu cevi ne morem odstranti niti z žico, je precej trdo.
Nekako imam občutek, da sem naredil napako pred dvemi leti, ko je bil zaradi pepela zaprt prehod med drugim in tretjim prekatom in verjetno nisem bil dovolj pozoren še na to cev, ki gre v dimnik.
1911323-P1120566_resize.JPG

Priponke

• 1911323-P1120566_resize.JPG
    1911323-P1120566_resize.JPG
    205,8 KB · Ogledi: 332
Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Zdaj pa pazi da te ne pozavga noter
evil.gif
...drži distanco enega metra do kamina.

(kar je ostalo je katran...ga je treba bolj na hard odstranjevat).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.974
113
pri taščici
ali pa na HOT. brenar pa bo zgorel, samo pazi da ni velika količina tega katrana (po celivišini dimnika) ker potem boš imel dimniški požar in... gasilce pri hiši lahko

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Zdaj pa pazi da te ne pozavga noter
evil.gif
...drži distanco enega metra do kamina.

(kar je ostalo je katran...ga je treba bolj na hard odstranjevat).

aplauz.gif

Ko sem potem čistil prekate s krtačo se je videlo, da saje-prah vleče v dimnik kot sesalec.
grin1.gif