dimnik - vodoravna linija

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
kaminsko pec bi postavil cca 2 metra od obstojecega dimnika.
glede na strokovnjake za dimnike naj bi vodoravna linija dimnika ne bi presegala 20% navpicne linije .... za laike, na 10 metrov visine dimnika vodoravni del ne sme presegati 2 metra. pri meni je zadeva sledeca. 1,9 metra vodoravne linije in 9,5 metra visine dimnika. zdaj dimniski majstri pravijo, bo vleklo ali pa tudi ne.

razmisljam v smeri, da bi ob zagonu peci imel montiran dodaten ventilator, ki bi porinil ali posesal zrak stran od peci. ker ko bo dimnik enkrat razgret bo termodinamika opravila svoje. bi to spilalo?

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Saj bo vleklo, razen če nisi ravno pod nekim robom ali pa na skrajnem robu neke doline.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Podobno vprasanje kot ericks imam tudi jaz. Tudi jaz bi zelel povezati kaminsko pec (in sicer na pelete - fi odvodne cevi za pline je 8 cm) z dimnikom. Horizontalna cev priklopa bi bila dolzine okoli 2m. Malo se spraseval okoli po emailih, pa sem dobil le en konkreten odgovor, kjer so mi napisali, da je lahko horizontalna cev dolzine najvec 1m. Nic me niso vprasali o visini dimnika.
Podobno je bilo pri vprasanju o oddaljenosti pec od stene. Za en tip peci so mi napisali, da se lahko celo obesi na steno. Za neko drugo pec pa da mora biti 10 cm od stene.

skicapriklopa.jpg

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Če ti kaj pomaga; stara mati ima iz štedilnika na drva dober meter verikale, potem cca 2 metra horizontale do dimnika, pa dela brez problemov...

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik nowinc pravi:
Podobno vprasanje kot ericks imam tudi jaz. Tudi jaz bi zelel povezati kaminsko pec (in sicer na pelete - fi odvodne cevi za pline je 8 cm) z dimnikom. Horizontalna cev priklopa bi bila dolzine okoli 2m. Malo se spraseval okoli po emailih, pa sem dobil le en konkreten odgovor, kjer so mi napisali, da je lahko horizontalna cev dolzine najvec 1m. Nic me niso vprasali o visini dimnika.
Podobno je bilo pri vprasanju o oddaljenosti pec od stene. Za en tip peci so mi napisali, da se lahko celo obesi na steno. Za neko drugo pec pa da mora biti 10 cm od stene.

skicapriklopa.jpg

pri peci na pelete je stvar malo drugacna, ker imas ti ze v peci vgrajen ventilator, ki posledicno poriva dimne pline po dimniski cevi. eventuelni problem nastane edino, ce zmanjka elektrike, ker potem morajo plini (ki pri peci na pelete nimajo prav visoke temperature ) sami ogreti dimnik do te mere, da se ustvari dovolj velik vlek dimnika.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Hmm... A potem bi lahko takole kot je skicirano priklopil pec na pelete na dimnik? Ker slisim zelo razlicna mnenja. Nekje sem celo prebral, da pri peci na pelete sploh ne potrebujemo dimnika, ampak lahko speljemo cev kar ven skozi steno. A je kje uradno napisano, kaj se sme in kaj ne?

Ima pa recimo sosed recimo kaminsko pec na drva povezano z dimnikom preko horizontalne cevi (dolzine malo manj kot 1,5m) in nima problemov. Pa je visina dimnika po obcutku nekje 6 m.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik nowinc pravi:
...Ker slisim zelo razlicna mnenja. Nekje sem celo prebral, da pri peci na pelete sploh ne potrebujemo dimnika, ampak lahko speljemo cev kar ven skozi steno. ....

Ali si narobe slišal, ali pa te je nekdo hotel nategnit.
Seveda lahko spelješ cev skozi steno, ampak kadilo se bo še vedno - torej boš imel dimnik; in lepo fasado.
Glede vleka (podtlaka in približnih dimenzij dimnika) mora pisati v vsaki tehnični dokumentaciji resnega(!) proizvajalca peči kakršnegakoli tipa.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
To, da se lahko plini speljejo kar ven, povedo tudi tule (tam okoli 0:45):
https://www.youtube.com/watch?v=rUGSClT2uLE

Nekje drugje (pa ne najdem vec) je pisalo, da se malo pokadi le ob vzigu, potem pa ne vec.
Sicer bi sam itak priklopil pec na dimnik, ampak zanimivo mi je, ker mi vsak drugace rece, kako je glede priklopa peci na dimnik preko daljse horizontalne cevi.