Dimnik in kontra vlek

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.035
3.740
113
Danes sem prvič doživel, da bi se v dimniku dogajal kontra vlek. Zgodilo se je dopoldne. Pomislil na zamašitev tuljave, pomislil na morebiten nizek tlak v prostoru (res je drastično padel v nekaj urah). Odprl okna, vrata.... preveril vlek v tuljavi in resnično sem bil presenečen nad pihanjem v prostor saj je bil prepih kar močan. Čez nekaj ur se je vlek normaliziral v pravo smer. Ob dogodku je bil dimnik še mlačen saj je v peči bilo še nekaj žerjavice.
Morda kdo zna razložit ta pojav?
 

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.836
5.934
113
Višina dimnika, premer tuljave, katera peč, nadmorska višina ? Pri sosedu je bilo enako ? Kako velik je bil padec zračnega tlaka ?
 

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.035
3.740
113
Padec iz 1030 na 1010 mb.
Nadmorska v. kakih 10 ali 20 metrov.
V tem objektu ne kuri nihče drug na trda goriva.
Peč kaminska.
Tuljava fi 25 (po občutku).
Dimnik sega od tega kurišča ene 12 metrov skozi objekt, zunaj ga je še kak meter.
V več deset letih pri različnih objektih in tuljavah in različnih pečeh tega nisem doživel.
 

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.364
9.603
113
EU
Podoben primer sem imel, ko sem pred zimo prvič zakuril etažno peč v kuhinji (drva). Dimnik visok osem metrov, premer tuljave dvajset centimetrov. Zunaj je bilo še toplo, vendar je dimnik bil bolj mrzel . Dimni plini so se v dimniku ohladili, in namesto navzgor, so skozi odprtine na štedilniku pihali nazaj v kuhinjo.
bonk.gif
V trenutku je bila kuhinja polna dima.
Skočil po fen za lase in kombinirke, ter odprl spodnja dimniška vrata. Vklopil fen na vroči zrak in začel pihati od spodaj navzgor v dimnik.
V par sekundah je dimnil začel "vlečti" in je celoten dim iz kuhinje odvleklo skozi dimnik. Peč je takoj začela normalno delovati.

Mogoče v tvojem primeru nimaš zadosti izoliran dimnik, in se zato zrak v njem ohladi.
 

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.035
3.740
113
Glede na prisotno žerjavico je bil dimnik konstantno toplejši od okolice.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.614
10.822
113
se zgodilo fotru,imel bajtu v dimu v par sekundah...je hitro rešil, da je v kleti, porinil fen v revizijsko odprtino in porinilluft gor, potem je začelo vlečt.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
........Ob dogodku je bil dimnik še mlačen saj je v peči bilo še nekaj žerjavice.
Morda kdo zna razložit ta pojav?
nizek pritisk+.... očitno premalo toplote od žerjavice+zunaj malo bolj mraz=dim v prostoru.
Pomaga (kot ste že napisali) fen ali ročni brener. Porineš ga pa v peč, čim bljižje dimniku (če gre oz. je dovolj veliko kurišče). Po nekaj sekundah mora potegniti dim skozi dimnik.