Dimmu Borgir brez DRETJA

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Iščem band, kjer bo šlo za nek black metal, ampak v njem ne bo dretja vokalnega. Muska mi je super, klaviature, violina in metal, za dretje mi pa ni in mi ni nikoli bilo. Sem danes preposlušal precej alternative, ampak nisem našel nič. Od kolegov glasbenikov mi tudi ne zna noben pomagat...

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
In kaj vse si preposlušal?

V bistvu pri (pravem) BM jaz ne bi govoril o "dretju" (sploh pa ne pred blackmetal-ci
wink-1.gif
). So nekatere druge zvrsti bližje temu izrazu. Za BM je značilen poseben vokal, rezek, sikajoč, oster, itd., ki je poleg ostalih elementov njegova zaščitna znamka. Mimogrede še en (sicer resen) namig - BM je glasba (ta zvrst še posebej!) za posebna stanja in trenutke, zdravilo po svoje. In zdravila se jemlje v malih količinah ... (Tega ne omenjam le iz lastnih izkušen.) Poleg tega je bolj "ženska" kot "moška" glasba (kakorkoli si boš že to razlagal).

Tule imaš en dolg seznam BM bendov:

http://www.mclub.com.ua/styles.phtml?action=ss&sts=30&gid=2[/COLOR]

Sicer pa, če se prav spomnim (zdaj že nekaj časa nisem poslušal BM), lahko najdeš vsaj kakšen ustrezen komad predvsem v zgodnjem repertoarju Carpathian Forest[/COLOR] (obstajajo celo popolnoma instrumentalni - vendar ti trenutno v službi ne morem prilepiti primera).

Drugi primer, ki mi pade na misel, je naslednji album:

Valhalla - Hail to the fallen Majesty[/COLOR]

Ta je zelo simfoničen, melodičen in s čistim vokalom (izvedba torej ni tipičen BM), vendar je po mojem mnenju njegova ideja, jedro zelo BM (t.j. med drugim povezano z naravo).

Čisto svoj razred pa je recimo Burzum[/COLOR] ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.108
4.076
113
Dimmu borgir itak spadajo v "melodic" grupo BM ... sicer pa BM že po definiciji ne more biti brez vokala. Če ga hočes, poreži vokal s kakšnim programom!
grims-1.gif

Na splošno finski (black/death/folk/trol metal) bendi znajo imeti precej komadov večinoma instrumentalnih (ta "večina" pomeni da je tja do 50:50) ...

Kaj bi blo pa bolj "nederočega", recimo kakšni komadi od:
- wintersun
- fintroll
- korpiklaani

.. skratka večinom gre bolj za folk metal!
evil.gif

Imam pa v arzenalu nekaj slovanskega folk metala, ki mislim da je v nekaterih komadih skoraj 95% instrumentalen. Bom preveril kaj za ene skupine so ..

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Mimogrede - slučajno (no, v bistvu za kaj takega ni ravno majhna verjetnost
wink-1.gif
) je nocoj v Ljubljani na Metelkovi BM večer:

Black Metal Holocaust IV.[/COLOR]

Na neki drugi domači strani pa se nahaja naslednji opis tega dogodka - citiram:

"Spodobi se in pravično je, da darujemo mesecu listopadu spodoben Black metal dogodek, ki je posvečen vsem domačim Black metal ustvarjalcem ter vsem, ki spoštujejo njihove grešne stvaritve. Nastopila bodo sledeča brezbožna imena DALKHU, MORA, NABERIUSs ter GRIMOIR.

CH0 ob 20.30

Kot vedno se pred udeležbo koncerta o tem posvetujte z duhovnikom, vsekakor pa se ob zori napotite k sveti spovedi, kajti udeležba je vredna greha."

Tako, bili ste obveščeni in opozorjeni.
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Preposlušal sem en kup, mogoče se zdaj preveč opiramo prav na Dimmu Borgir, je pa dejstvo, da gre za globok metal in to mi je všeč. Nor sem recimo na In Flames, pa na Kreator, BM pa mi je bil vedno tuj...Sede mi metal s klaviaturam, zdi se mi precej globok, zajebano melodičen...ne vem kako naj opišem. Svoje čase sem poslušal Fear Factory, pa Cannibal Corpse, zdaj pa iščem nekaj kar bi se me dotaknilo...mi dalo razmišljati. In Flames mi na nek način to dajejo, ampak imajo samo dve plati vredni omembe, ostalo je iz pogleda produkcije prestaro...

Najprej sem mislil, da mi bodo potegnili Nightwish z novo pevko, ampak mi njihovi riffi dejansko ne pašejo. Čeprav je nivo glasbe precej na nivoju, ki ga iščem, z izjemo da je premehak.

Zanimivo, da najdem vsaj 5 alternativ bandu In Flames, medtem ko ne najdem neke variante Dimmu Borgir.

turbobitch, hypocrisy so kar ok, jih poznam od prej, manjka pa tista globina, kocine pokonci itd...
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.043
1.260
113
42
Black Sabbath so zakon kar se kocin tiče. Če ti je všeč globina potem so prvi albumi z Ozzyem tapravi. Pa tud kkšni kasnejši komadi majo hude riffe.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Evo, tole bi pa kar lahko prebavil...Ni še točno tisto kar iščem, ampak bo. Produkcija super, samo vokal me malo zbada. Vem pa, da je pač to tak metal...

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Me veseli.
smile-1.gif

In ko boš ugotovil (seveda, če tega prej nisi vedel), da se za BM glasbo in vso povezano "maškerado" skriva neka določena substanca, boš morda drugače dojel in sprejel tudi vokalno kuliso te zvrsti.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Ja, par fac se mi je takoj zdelo zelo znanih.
grin1.gif
):

Drugače pa kar zanimiva glasba od Trinacrie. Precej alter seveda, čeprav vseeno ni tako zelo unikatna, kot so napisali na MySpace. Od dveh predstavljenih komadov je "Travel Now Journey Infinitely" še nekje najbolj takšna mešanica in tudi precej atmosferična, bi rekel.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Kaj pa skupina Moonspell
ali pa Moonsorrow
. Od Moonsorrow mi je pa trenutno zakonski komad Unohduksen Lapsi.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
En kratek komentar na temo Moonspell (sem imel že napisanega, pa sem ga uspel izgubiti med menjavo baterij na miški ...
jezen.gif
).

Ravno pred tednom dni sem malce zajadral na njihovo albumi[/COLOR]: Irreligious, Under The Moonspell, Wolfheart, Sin / Pecado, The Antidote itd. (z najnovejšimi pa nisem več na tekočem).

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Komercializacija: Odkar je to navzoče jaz poslušam večinoma "manj znane" skupine, večinoma ( pagan, folk, viking, epic, power metal). Ker za mene ni več black metal tisto, kar je bil pred 10 leti isto velja za gothic in power metal. Sem ravno poleti bil v Nemčiji na koncertu, kao na eni skupini ki se ima za Gothic/power metalce (Krypteria). Na koncu sem mislil, da sem na Evroviziji, ker sem mislil, da so vsaj pol toliko kot Visons of atlantis
smile-1.gif
.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Evo, prej sem na nekem drugem forumu prebral naslednjo novico:
smile-1.gif

Cradle Of Filth in Gorgoroth bodo spomladi skupaj z Moonspell in Asrai na evropski turneji. 8. aprila naj bi se ustavili v ljubljanskem Mediaparku.

Nisem šel pa preverjat na domače strani bendov (no, če se ne motim, na domači strani Moonspell ta turneja še ni na seznamu, je pa verjetno na strani CoF itd.).

Podobne teme