Dimezije gum

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Pozdravljeni,

Na mojem avtu Nissan note so po homoogaciji predpisane gume dimezij 185/65/R15. Ali po vaših izkušnjah Policija in zavarovalnica v primeru nesreč zelo komplicirajo če so na avtu gume drugih dimenzij. Konkretno 195/65/15.

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
A imas viska to dimenzijo.
Sicer ni prakticno nic cenejsa od tvoje tako da... Ne vem v čem je fora.

ne nimam, gledam po bolhi za jeklena platišča in so bile gor gume te dimenzije, zato sprašujem

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
x2 ... aja, pa ožje gume (v tvojem primeru homologirane) se bodo boljše obnesle v snegu kot širše in celo nehomologirane.
wink-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.213
851
113
glede na to, da kupuje (predvidevam) rabljena platišča in bodo gume gratis, se verjetno ne sekira kaj dosti za oprijem v snegu

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
... že mogoče, kakorkoli, naj preveri et platišč in če so ustrezna in dovolj ugodna jih lahko še vedno vzame in gume zamenja.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Platišča morajo jasno ustrezati in tudi TUV od platišča ima predpisano določeno dimenzijo, ki je za določen avto mogoča.

Če pa gre za original platišča je pa možno pridobit "reifenfreigabe" direktno od proizvajalca gum, vsaj tako delajo naši severni sosedi, pri nas pa naletiš na malo mešane odgovore pri homologaciji s takim papirjem.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Pri nas je itak cela znanost nekaj homologirat ...

Imam en Alu zimski komplet 15-k še od DS3, ki sem ga hotel uporabiti na C3 picassoju, ki ima gor jeklene 16-ke.

Dimenzija gum 15 se točno ujema z dimenzijo 16, brez odstopanja v obsegu. ET in ostalo od platišč ustreza tako za DS3, kot picassoja...

Vendar ne morem homologirat te dimenzije, ker je proizvajalec platišč OZ za picassoja predvidel drugačno dimenzijo, ki po obsegu odstopa od sedanjih original.

Tako da bi feltne lahko dal gor in homologiral, samo bi moral še zamenjat z drugimi gumami, ki odstopajo po obsegu...

Sem kar nove 16-ke naroču, te 15-ke pa prodajam.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
In kaj je zdaj naša znanost kriva, če proizvajalec OZ ni spravil te dimenzije skozi teste? Platišče je lahko za neko dimenzijo tudi preozko/preširoko ...

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Če ima Picasso že v kartončku vpisano dimenzijo za 15-ke in so OZ res po vseh dimenzijah enake kot original (vključno z ET), bi se jaz kar vozil z njimi, ker dvomim, da obstaja forenzik, ki bi ti zaradi tega napisal kazen.

Dvomim pa da mora proizvajalec vse dimenzije poslat zkozi neke teste, za čisto vsak tip vozila, kombinacij je miljon. Zadeva je čisto preprosta, že proizvajalec gum ti za določeno dimenzijo določi območje širine platišča, rob platišča ki drži gumo se pa itak ve kakšen mora biti in to je vsa znanost med gumo in platiščem. Kako dimenzijsko zadeva sede pod blatnik je pa spet drugo vprašanje.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Mogoče moja zadnja izkušnja na temo homologiranih velikosti gum.
Na pižoju imamo v homologaciji le 18", čeprav je v uradnem ceniku zanj 16 ali 17 ter 18 za doplačilo. Ko sem pri Pižo Slovenija zaprosil za vpis vseh dovoljenih dimenzij sem dobil odgovor, da za ta VIN obstajajo samo 18 in pika.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Seveda pri teh zadevah si prepuščen proizvajalcu avta, njim se pa dobesedno je***, z malo sreče se pa vseeno da dobiti na kakšnem nemškem forumu TUV z alternativnimi dimenzijami, na ORIGINAL platiščih.

Pa vseeno moja zadnja izkušnja s homologacijo pnevmatik je pozitivna, saj sedaj že vsak TP to opravlja, nisi več obsojen na LPP in RTI, imajo konkurenco in če ti nekje težijo bo denar dobil kdo drug, konec koncev gre za birokracijo in nima popolnoma nobene veze z varnostjo. Jaz sem pridobil refenfreigabe od proizvajalca gum in je šlo skozi, tako kot gre skozi v AT ali DE, ampak to je samo varianta z ORIGINAL platišči.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
No naša znanost ni kriva ...

195/55-16 sem mislil zamenjat z 185/65-15 ... po kalkulatorjih naj ne bi bilo odstopanja v obsegu pri teh dveh dimenzijah.

Zastopnik pravi platišče ustreza avtu, ET25 je ok, širina 6,5 ok.. edino gumo bi moral zamenjat z 195/60-15. (je samo ta v TUV)

Verjetno je kriva preozka guma ... 185

Sem kupil nove 16-ke Michelin.

Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
In kaj je zdaj naša znanost kriva, če proizvajalec OZ ni spravil te dimenzije skozi teste? Platišče je lahko za neko dimenzijo tudi preozko/preširoko ...