dilema ... premer rostfrai dimnika 120 ali 150mm?

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
kolegica si je omislila pec na drva. ker je obstojeci dimnik stirikoten, samo pozidan, brez tuljave, sem ji rekel, naj v obstojeci dimnik vstavi rostfrai tuljavo.

majstri so naredili predracun za dimnik in ji svetovali, naj neglede na to, da ima izhod iz peci premer 120mm, vstavi rostfrai dimnik 150mm. za primer, ce bo kasneje priklopljena na ta dimnik kaksna druga pec.

zdaj pa ona mene klice, da ji hoceji poturiti drugacen dimnik kot ga rabi, da je 150 dimnik drazji od 120, ...

ali je nasvet majstrov za vecji fi dimnika na mestu ali gre za kaj drugega?

predvidevam, da bo pec tudi na 150-ki oddelala svoje in da rezerva pri premeru dimnika ne skodi. ali pac?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Odvisno od vleka, se pravi višine in lokacije. Peč že ima svoj izhod, ima pa tudi zahteve (vlek oziroma pascale podtlaka). Če je dimnik kratek ali napačno izveden lahko malce večji premer zadevo izboljša in prihrani marsikakšen kasnejši problem.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Peč na drva ima svoja navodila in tam verjetno tudi kaj od dimnika piše... Naj se ravna po tem, kaj piše v navodilih in ne po "od viška ne boli glava" mojstru (verjetno sicer povsem dobronamernemu).

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Pravi mojster bo glede na peč in višino znal sam določiti pravi fi.

Vsaj moj je svoj posel odlično opravil. Tako pri kaminu, kot pri peči.

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik ericks pravi: kolegica si je omislila pec na drva. ker je obstojeci dimnik stirikoten, samo pozidan, brez tuljave, sem ji rekel, naj v obstojeci dimnik vstavi rostfrai tuljavo.

majstri so naredili predracun za dimnik in ji svetovali, naj neglede na to, da ima izhod iz peci premer 120mm, vstavi rostfrai dimnik 150mm. za primer, ce bo kasneje priklopljena na ta dimnik kaksna druga pec. ...

Pravilno
shocked-1.gif
.