Pri tebi se mi zdi razlika sicer minimalna?
Sprašujem, ker opažam dva čisto različna tabora glede te teme. En tabor pravi, da so razlike premajhne, da bi se bilo vredno s tem ukvarjat in je najbolje, da imaš ista platišča in s tem seveda iste dimenzije letnih/zimskih pnevmatik. To je popularno predvsem pri dražjih avtih, kjer je dodatni set pametnih platišč zelo drag, hkrati lastniki nimajo želja, da avto izgleda dobro poleti, pozimi pa zaradi manjših platišč obupno.
Drugi tabor je mnenja, da je potrebno za zimo imeti svoja platišča, ker je letnih "škoda" in s tem tudi ožjo pnevmatiko, saj bo v primeru snega ožja bistveno bolje peljala kot širša. Razlika med ožjo in širšo pnevmatiko pa so od 10 do 20 mm max. Več je že redko.
Sam sem mnenja, da platiščem (kvalitetnim ALU) zima pač ne škodi in imaš lahko celo leto iste. In hkrati sem mnenja, da 10 do 20mm širine bistveno ne vpliva na vožnjo pozimi ali v snegu, sploh pri težkem avtu in 4x4 pogonu.
Tako vidim edino prednost pri cenejši menjavi pnevmatik 2x letno, pa še to odpade, ker moraš kupiti dodatni set ALU platišč pri prvi opciji.
Ali se motim?