Digitalni radio DAB+

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Tale funkcija se pojavlja pod dodatno opremo na vseh cenikih novih avtov. Stane od 100 do 500+ eur (odvisno katere znamke avto je). Kaj točno je ta digitalni radio in kaj to pomeni v praksi?
confused-1.gif
Je res, da čez par let ne boš mogel poslušati radia, če ne boš imel DAB+?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Pomeni, da imaš na eni frekvenci več postaj in je sprememba kanala minimalna, ne rabiš več iskat frekvenc.

Če bo enako, kot je na področju analogne TV, potem ja, ne boš mogel poslušat radia.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Drži to samo za Norveško, in sicer baje že naslednje leto. Povsod drugje pa ni panike še vsaj za eno generacijo avtomobilov, marsikatere države sploh nimajo plana uvesti DAB+

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Potem pa pozabi.
hysterical-1.gif

Letos so komaj začeli poskusno oddajati. Na Norveškem ukinjajo zato, ker že vrsto let laufa in večina posluša radio prek DAB+. Poleg tega bodo ukinili šele, ko bodo na voljo poceni adapterji za klasične radie.
Ko boš spet menjal avto, potem pa ja, ampak takrat bo to že standardna oprema. Za tisto razliko v denarju pa si raje privošči kaj bolj otipljivega.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
V to enačbo, kdaj bo na voljo v Sloveniji, ne bi vstavil "ko bodo na voljo poceni adapterji za klasične radie". Naše politike to ne bo ravno zanimalo. Spomni se uvedbe digitalne TV. Ker smo bolj napredni kot revni sosedje okrog nas in da bo možnost več programov, smo šli na MPEG-4. In to takrat, ko čisto vsaka TV še ni podpirala MPEG-4. Sedaj bomo kmalu pristali samo na javni RTV po DVB-T, revni sosedje pa jih imajo po 20+ in so 10 let pozneje šli na novejši standard.
V Sloveniji se zna stvar peljati tudi tako, da bo prehodno obdobje dve leti, pokrita pa bo večina avtoceste in 20 večjih krajev.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.428
2.383
113
Pomurje
DAB+ vleče po skoraj celi trasi MB-Rijeka (sence so okrog Karlovca in Delnic) po hrvaški strani, tako da ne buče kotalit o pokritosti.

Sem sedel v nemškem avtu starem 1,5 leta za 130k€ pa nima DAB+.
V Priusu sem že leta 2009 poslušal DAB radio.

Vsekakor doplačaj. Prej to, kot avtomatske dolge luči oz. kakšna takšna bedarija.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Kot pozabiš to zadevo do naslednjega avta, ker je tudi navaden nateg, da moraš to sploh doplačati.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Tudi brez dab+ vleče val202 na isti relaciji, in to celo na tistih dveh omenjenih praznih lisah. FM Radio bo pri nam živel še dolga leta, v to sploh ne dvomim.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik sumica pravi:
Bullshit. Očitno to uporabljajo prodajalci, da ti prodajo nekaj, kar (morda) ne rabiš. Za AM so tudi pravili, da je mrtev že zdavnaj, pa še kar laufa, tako bo tudi z FM.
Je pa ena zadeva: ista postaja na FM ali DAB+ je občutna razlika v kvaliteti zvoka. Preverjeno na Passatu z Dynaudio doplačilnim zvočnim sistemom. Nisem mogel verjeti, kakšna je razlika v zvoku. Sam nisem audiofil, pa bi zadevo verjetno doplačal. Edino prej bi preveril, če je enaka razlika tudi na serijskem zvočnem sistemu.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.428
2.383
113
Pomurje
Jaz imam JBL in je razlika kot kasetar im mp3.

Doplačila ni bilo. Je serijsko vgrajeno. Je pa avto iz riževe dežele.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.428
2.383
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Tudi brez dab+ vleče val202 na isti relaciji, in to celo na tistih dveh omenjenih praznih lisah. FM Radio bo pri nam živel še dolga leta, v to sploh ne dvomim.

11 DAB postaj je slišnih po celi sloveniji in bližnji okolici. Zdaj Anteno bob radio1 vleče tudi v Lendavi. Ne vidim minusa v DAB sistemu, če ni za ubijalsko doplačilo

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
ksz:
Meni se zdi, da DAB itak prihaja prepozno. Sedaj bo vsak čas na voljo spletni dostop skoraj povsod, to pa prinaša še veliko več.
Noben TMC in grafike, ki jih omenjajo kot poglavitne prednosti, ne bo tako zmogljiv, kot tisto kar bo radio dobil preko spleta.
Edino kvaliteta signala je še mogoče razlog, ampak spet vprašanje, če je to res toliko prednosti.

Je pa razumljivo, da gre pač razvoj naprej, kot na vseh področjih.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.932
6.977
113
Imamo kje seznam SLO DAB postaj, saj kaj drugo kot val202 itak ni pametno za med vožnjo
smile-1.gif

damirj

Guru
9. maj 2012
5.259
2.384
113
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
DAB+ vleče po skoraj celi trasi MB-Rijeka (sence so okrog Karlovca in Delnic) po hrvaški strani, tako da ne buče kotalit o pokritosti.

Vsekakor doplačaj. Prej to, kot avtomatske dolge luči oz. kakšna takšna bedarija.

S tistim Priusom boš ravno tako v temi, ko bo aktiviran DAB+, ker DAB ni kompatibilen z DAB+.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.428
2.383
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik damirj pravi:
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:

S tistim Priusom boš ravno tako v temi, ko bo aktiviran DAB+, ker DAB ni kompatibilen z DAB+.

DAB+ je že aktiviran in res več ne moreš sprejemati DAB signala s tistim Priusom.