Digitalna tv preko antene in siol tv??

trygy

Pripravnik
28. dec 2009
48
1
8
Zanima me zakaj imam preko antene digitalni signal, veliko lepšo sliko kot pa na siol tv, če imam povezano preko scarta ali hdmi, so naši slovenski programi veliko, veliko slabši kot pa na anteno, a je to siol kriv ali je kaj drugega, naprimer predolg utp kabel, od modema do televizije imam okrog 6m. Je kakšen drug ponudnik ki ima bolše in cenejše storitve, v poštev pride samo preko telefona ker še nimamo kabelske in ne optike.
LP in hvala za odgovor in nasvet

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Siol posilja (malce pretirano) kompresiran stream, zato je slika videti bolj kockasta. To je bil vcasih kompromis za to, da je sploh delovalo, ker so bile hitrosti prenosa nizje, zdaj so pa - na kratkih razdaljah - visje in bi bilo mogoce zvisati kvaliteto, a tega apc ne naredijo.

Preko antene dobis ali normalen signal (torej popolno sliko), ali nekaj malega motenj (obcasni kvadratkasti fleki) ali pa cisto nic (ce je preslab signal glede na motnje, SNR).

Na vse skupaj dolzina kabla nima nobenega vpliva; ce bi ga imela, bi bila razlika samo v tem, da zadeva sploh ne bi delovala.

Ce imas anteno, potem ne razumem zakaj bi sploh zelel gledati grso varianto istih programov. Razumem, da tujih (programov kot npr. Eurosport, MTV, Discovery itd. ni mogoce spremljati preko obstojece antene in za to imas pac ponudnika IPTV, ker nimate druge moznosti, ni pa treba na vsak nacin gledati samo IPTV, ce je na voljo boljsa moznost za RTV SLO1, SLO2 itd.

Ali obstaja boljsi IPTV ponudnik, ki ti bo preko iste povezave zagotovil lepso sliko ? Ne vem, tukaj ti bo moral pomagati kdo drug.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.070
113
Kot je že bilo povedano, problem je kompresija ki se uporablja zaradi "počasne" linije. Še vedno je precej gospodinjstev v slo, ki ravno zaradi te kompresije sploh ima omogočen (IP)TV ...

Sej obstaja alternativa, tudi siol že pošilja nekatere programe v HD kvaliteti (sicer imajo neko čudno omejitev na "optiko") .. tole bo počasi postalo klasika, do takrat pa se raja je....

Glede ostalih ponudnikov je več ali manj isti šmorn; so sicer lahko razlike, ampak ne vplivajo na uporabniško izkušnjo.

Skratka HD je res 500% boljši, vse ostalo je slab kompromis ...

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Si bom sposodil malo to temo!
Čez vikend sem pri tastu probal poiskati digitalne programe preko zunanje antene! Seveda prvotno nastavil državo na Finsko in našel sem 25 digitalnih programov, na analogno samo 8. Vendar vsi slovenski programi so bili brez slike. Ali so ti programi zakodirani in če so kako jih odkodiram?
Hvala!

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.555
113
EU
Podpira, vendar nekateri proizvajalci podporo razlagajo včasih po svoje.
Si pogledal v meniju, če obstaja močnost spremembe sistema kodiranja.
To je tisto pod <settings...DVBT...Govorim na pamet, ker imam Sonyja, ki na srečo to ima nastavljeno privzeto.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.555
113
EU
Kaj ti kaže za moč signala za slovenske programe?
Mogoče je preslab. Imaš optično vidljivost do oddajnika?

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Nastavi državo Francijo in ponovi postopek samodejnega iskanja. Dela 100% na vseh LH serijah pri LGju.

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Kateri odajnik? Da vidim če so meli kake probleme pri odajanju.
Tako je blo v MB ko so odajali samo ton brez slike.(kako leto nazaj)

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Sem pravkar ponovno probal in nastavil Francijo pa spet nič. Čudno mi je to da mi najde 25 programov in vse ostale razen slovenskih predvaja normalno bp. Ko preklopim na katerega od slovenskih pa samo črna slika in napis ,,HD storitev,, na zaslonu. Iz tega sklepam da tv podpira digitalno TV. Aja oddajnika sta verjetno oba Pohorje in Boč, ker smo na dravskem polju in vidim oba! Pa še ena stvar, vse slovenske kanale mi najde dvakrat, ostale pa samo enkrat in vsi ostali(ORF1,2 3SAT, Eurosport in še nekaj drugih ne vem na pamet)delajo odlično!
Nimam pojma kaj je s tem!?

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Daj fizično preveri zadaj na nalepki, če maš res 32LH2000 serijo.Da ni slučajno 32LG2000, tisti pa res podpira samo mpeg2 in pol se pojavi napis HD storitev (ki ostane tudi, če vstaviš mpeg4 DVBT modul
bonk.gif
)
Kdaj je bil televizor kupljen?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ker so kodirani z MPEG2 (ORFi, 3SAT, drugih nisem sel preverjat).

Zdaj pa ze enkrat poglej tisto kurcevo nalepko, namesto da pisaris po forumu, ce ti clovek zeli pomagat, da ne bo potem samo tisina ...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Potem pa napisi tako, ne pa pisarit da "garantirano" gre za doticni model "saj si ga sam narocil". To ni noben argument.