Digitalna kabelska

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.554
1.084
113
Titograd
Slišal sem da bodo v roku kakšnega leta nehali oddajati v analognem signalu in da bo samo še digitalni signal. Bi bilo torej dovolj da samo priklopim set top box in že gledam stokrat lepšo sliko? Ali je potrebno še kaj? Bo naročnina potem kaj večja? Bo potem manj/ več programov dosegljivih?

Zadeve slabo poznam, zato pa sprašujem čiste osnove
smile-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To o enem letu so govorice. Delajo na tem, ampak ne verjamem, da bodo v enem letu ukinili.

Lahko priklopiš samo sprejemnik (ali kupiš TV s DVB-C).

Če imaš UPC: Naročnina ne bo nič večja, boš pa ''moral'' it na kabelsko in vzet nov paket, ker je v starih paketih manj programov kot jih je bilo pred 1. novembrom, vzameš nov paket (enojni, dvojček, trojček...), dobiš digitalni sprejemnik in conax kartico, cena pa je mislim da enaka kot prej (ali pa mogoče kaka 2€ višja).

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.554
1.084
113
Titograd
No, sem sam našel stran od Apeka, kjer piše da se mora po zakonu do konca 2010 ugasniti vse analogne oddajnike.

TV-ja z DVB-C nimam.

Sem na Amisu, sedaj dvojček, trojček bi me stal pa dodatnih 12 € ... žal.

Kaj če bi samo digitalni sprejemnik priklopil, brez trojčkov in podobnega?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Malo si zamesal. Ce govoris o DVB-C, bodo analogni se vedno delovali. Se ne bo nic izklapljalo. Edino mogoce bo kaksen manj. Ce pa govoris o DVB-T, pa je zakonski rok, do kdaj morajo biti vsi oddajniki v digitalnem nacinu.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.554
1.084
113
Titograd
Ja, saj za DVB-T piše da bo do konca naslednjega leta končan izklop vseh analognih oddajnikov.

Jaz bi rad samo imel digitalno kabelsko. Vprašal sem v eni trgovini glede tega in mi je prodajalec povedal da rabim samo set top box in nič drugega, dobim ga pri svojem kabelskem operaterju. Pa gre to tak? Ker meni itak lahko glede tega vsak vse proda, ker se na zadeve ne spoznam.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nič čudnega ti ne bodo prodali - vsaj v tem primeru ne. Sprejemnik lahko kupiš kjerkoli, lahko tudi kakega rabljenega na Bolhi, ali pa vzameš pri operaterju.

Edino bodi pozoren če imaš HDMI vhod na TV, potem poišči tak sprejemnik, bo boljša slika (predvsem HD), čeprav SCART je za ne-HD programe tudi čisto v redu.

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Pa se dodatek SP-ju... Ker imajo na Telemachu namen zakleniti programe, glej, da bo imel sprejemnik rezo za Conax kartico (naceloma imajo to vsi). Potem gres samo na Telemach, vzames digitalni paket in dobis kartico.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.554
1.084
113
Titograd
Zdaj je tako da nimam kabelske preko nobenega operaterja, pač analogna klasika. Bo nujno potrebno zato iti k kateremu od operaterjev?

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.267
4.097
113
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Zdaj je tako da nimam kabelske preko nobenega operaterja, pač analogna klasika. Bo nujno potrebno zato iti k kateremu od operaterjev?

Pomeni da si na črno priklopljen
aplauz.gif

No lepo bi bilo , da bi za ta priboljšek tudi kaj primaknil.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.554
1.084
113
Titograd
Kot klasika sem mislil na to da plačujemo naročnino lokalnemu kabelskemu operaterju. Zdaj bolj jasno?

EDIT: Vidim da sem bil itak sam protisloven, sori
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.267
4.097
113
No če ni skrivnost napiši kdo je ta lokalec. Mogoče sploh digitalnih programov nima v ponudbi?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.554
1.084
113
Titograd
CATV Starše KTV Šentjanž . Torej, če imajo v ponudbi digitalno kabelsko, ok, če ne pa mi ostane samo da jo naročim pri UPC, Arnes oz. katerem od ostalih operaterjev ki jim je sicer prioriteta internet... right?

Steve

Guru
13. avg 2007
9.963
1.845
113
jaz na tamalem lcdju nisem opazil neke hude razlike, na 42 colarju pa slika precej boljša. mogoče ma tudi kaj veze da je stb preko hdmi in ne scarta.

BluTuTh

Pripravnik
18. sep 2009
140
0
16
Do konca leta 2010 se bo ukinilo analogno oddajanje na oddajnikih!
Če sedaj "loviš" kanale preko sobne ali znanje antene, potem boš moral dokupit settop box (v primeru da Tv nima DVB-T mpeg4 sprejemnika), ki bo digitalni signal spremenil v analognega katerega bo tvoja TV znala prikazat.
Če pa imaš kabelsko se ti pa ni treba nič bat, kabelski ponudnik bo še najprej lahko oddajal v analognem načinu, seveda če bo to sam želel oz. bo prešel na digitalni sistem in ti bo pač moral zagotovit set top box.

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik BluTuTh pravi:... Če pa imaš kabelsko se ti pa ni treba nič bat, kabelski ponudnik bo še najprej lahko oddajal v analognem načinu ...
Kolikor so mi poznane tehnične zadeve, kabelski ponudnik ne bo mogel oddajti analognega signala. Analogni signal pride v kabelski sistem preko "zemeljskih" oddajnikov. In če ti ne bodo oddajali analognega signala, ne bo v "glavni postaji" nič za oddajanje, ali?

BluTuTh

Pripravnik
18. sep 2009
140
0
16
Saj že sedaj večino kanalov sprejemajo v digitalni tehniki iz satelitov, potem pa spremenijo signal v analognega in pošljejo naprej po omrežju. In to bodo lahko počeli še naprej, če bodo tako želeli.
Je pa telemach že začel prehod na digitalno oddajanje s tem, da ohranja še analogno shemo. Samo itak če se bo kabelski operater odločil za prehod na DVB-C ti bo moral ponudit settop box s katerim boš lahko sprejemal signal.