Detektorji dima, CO ipd

Imate detektor CO/dima/plina (več možnih odgovorov!!!)

• Skupaj glasov
    83

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Zadnje čase je po medijih precej zastrupitev s CO, pa mi ni jasno, kako folk pri peči nima CO detektorja
confused-1.gif
OK, razumem, če se CO nekje od zunaj prikrade, ampak v generalu pa ... Kjer je ogenj, bi moral biti tudi detektor, ne? Za dim (požar) pa sploh ...

I

Izbrisan uporabnik #488

Lani sem nabavil detektor za monoksid, 3x AA baterije, display, močno piska.

Mam centralno na plin, ampak mislim da je zelo težko, da bi mi centralna pokurila ves kisik v dveh etažah oz. se v tem primeru itak varnostno ugasne že prej. Pa še okno je poleg, ki "diha".

Monoksid pa nastaja pri nepopolnem izgorevanju, tudi tu ima centralna varovalo in sicer če so težave z dimom se varnostno izklopi, poleg tega da imaš nastavljen termostat, da se pri določeni temperaturi izklopi tako ali drugače.

Bolj nevaren je špil če maš na drva, premog v prostorih kjer prebivaš, tam pa "lahko" zaspiš poleg.

Ne panike delat, saj nismo v ZDA.

Al prodajaš te detektorje?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Ne, me pa zanima, koliko se to kaj uporablja. Sam imam za CO (poleg plinske peci) in dim (v vsakem nadstropju enega), za plin pa ne (nekako se mi zdi, da bi ga za razliko od CO zavohal). Tistega za dim zahteva tudi zav. polica ...

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Tistega z jeklenke že prej?
Sicer pa imam peč na drva, o senzorju dima ze nekaj casa razmisljam. Edino ne vem kam naj ga postavim, da ni ne bo ob vsakem odpiranju vrat klasične peci tulil.
Bojim se zarad tega ker imam v kurilnici poleg peci precej drv. Sicer so vsaj pol metra stran od peči, vendar.....

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
sam imam plinsko pec v cisto locenem prostoru - kurilnica, kamor je mozno dostopati samo ce grem ven iz hise okoli vogla in cez vrata kurilnice. med kurilnico in bivalnimi prostori je zidana stena , preko katere ne more prehajat co, edina povezava s kurilnico je odtok iz kurilnice in odtok iz spodnjega wcja, vendar kot talni odtok sta zmerom 'polna' . zato (se) nisem nabavil detektorja. ko pa odprem vrata od kurilnice se pa itaq zlufta ce bi ze kaj bilo.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Plin boš zavohal šele takrat, ko boš prižgal cigareto!

Ne drži. Zraven mešajo neko "dišavo" tako da ga dejansko takoj zavohaš. Govorim o plinu iz omrežja.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.559
1.159
113
Imamo kotel na plin in nimamo detektorja. Ima pa kotlovnica dva zračnika, tako da ni skrbi. V dnevni imam dodatno kamin, pred kurjenjem redno prezračim in še vmes odprem okno. Pa še gecco sistem imam na oknu.

Razmišljal sem o preventivnem nakupu, pa nisem nikoli gledal koliko te reči stanejo... Pozna kdo kako dobro ponudbo, spletno stran?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Malo poglej na ebayu... Se pa splaca brskati, ker istega dobis za popolnoma razlicne cene. Od 30+postnina, 15+postnina ali celo 15 brez postnine. Te ponavadi pridejo s kitajske, tisti s postnino pa z nemcije
smile-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Jest bi tudi par teh senzorjev postavil sam me zanima kolk natancno to sploh dela. Bi pa definitivno naredil tako da ce senzor kaj zazna da naredi kompleten shut down, pec, elektrika itd.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
To je cist enostavno narest. Signal dobis iz piskaca, naprej pa po mili volji mehanska ali elektronska stikala za naprave.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.457
9.756
113
EU
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
To je cist enostavno narest. Signal dobis iz piskaca, naprej pa po mili volji mehanska ali elektronska stikala za naprave.

Piskalec bi vklopil mehansko lopato, ki bi premog in drva zmetala iz peči na dvorišče
confused-1.gif

22. jul 2007
13.591
1.772
113
124
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
ksz

Jest bi tudi par teh senzorjev postavil sam me zanima kolk natancno to sploh dela. Bi pa definitivno naredil tako da ce senzor kaj zazna da naredi kompleten shut down, pec, elektrika itd.
Sem na dx nabavil senzor za dim, plin in monoksid, rezultat prva dva ne delate za monoksid pa tudi ne verjemem da dela.
Tako da se ne splača šparat in bolje nabavit pri kakšni preverjeni firmi.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.645
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Kaj je razlika med preverjeno delujočim senzorjem in "poceni" senzorjem?

Pri prvem mirno spiš, pri drugem pa mirno zaspiš (za vedno).
tongue-1.gif

Ste mi pa dali za misliti. Sicer je kurilnica "spodaj" in dovolj prezračevana, kaminska peč se redko kuri, ko pa se, se prostori zračijo. Plina pa tudi nimam.
Drobnega tiska v zavarovalni polici pa tudi še nisem prebral.
redface-1.gif

@SJTV1 - katera zavarovalnica pa zahteva senzorje?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Kako občutljivi so ti s senzorji za dim. Se takoj zadere ko nekdo pod njim “prižge čik “ ali mora biti konkretna megla da se oglasi. Če ga montiram v kurilnico mi namreč ob odpiranju zgornjih vrat na peči občasno pokadi. In da se mi dere ob najmanjšem dimu potem moram razmislit o kaksnem drugem mestu montaze.
Moram pa nad pečjo postavit napo ki bo odvedla dim ki se mi pokadi ob nalaganju