Detektor ogljikovega monoksida

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.574
6.660
113
pri taščici
Sedaj ko se je sedem reševalcev zastrupilo pri reševanju v silosu v Tržicu, sem tudi jaz začel tuhtat o tem detektorju. Dimnega že imam poleg peči in štedilnika (pri štedilniku mi je hudič dal nekajkrat "lažni" alarm (pečica). Sedaj bi nabavil še ta CO.
Sem pa v dilemi: ali pri nas (preko "firme" cena dobrih 30 evrov)
https://www.mimovrste.com/co-detektorji ... o?v=590801
Ali pa na kitajskem za manj kot 10 evrov z 3x krajšo garancijo, katere itak ne bi uveljavljal, razen če že ob nakupu ne bi delal.
http://www.ebay.com/itm/New-Carbon-Mono ... 541225b5bf

Kakšno "kemično" ampulo sploh imajo ti detektorji, da po določenem času ne opravljajo več svoje funkcije.

I

Izbrisan uporabnik 474

NE KUPUJ kitajskih! 30€ ni veliko, če pomisliš na nevarnost monoksida. Sam se kakšni 2 leti nazaj sodeloval pri razvijanju uplinjevalca lesnih ostankov, kjer se razvijajo ogromne količine monoksida (uplinjanje poteka pri zelo visokih temperaturah in ob odsotnosti kisika - edini produkt so vodik, dušik in seveda monoksid).
Ker se s tem ni za igrat (pa še v hali je bilo) smo nabavli nekaj teh detektorjev monoksida. vsak je imel pri sebi osebnega (testo), cena več kot 100€, nekaj pa smo jih imeli postavljenih po hali - nekaj takšnih za 50€, nekaj za 30€ pa par kitajčkov.
Ko smo imeli pušnaje pri ventilu so se najprej oglasili osebni (so tudi bolj občutljivi), nato skoraj istočasno tisti za 30€ in 50€. Vsi daleč pod smrtno dozo. Kitajc se je začel dret, ko je ostale skoraj razneslo (daaaaaaleč nad smrtno količino)...

Za par € razlike se jaz nebi igral...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.574
6.660
113
pri taščici
Imam uplinjevalno peč
wink-1.gif
) bom najbž kar oba nabavil, da bom še jaz lahko napisal priemerjavo.
V hoferju je bil 20 evrov,
https://www.hofer.si/sl/posebn...ksidabrezzicni/

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Tisti pri nas za 30 EUR oz. 50EUR so enaki kot kitajski. Gre za genericno elektroniko, tudi kitajci imajo vsi enako razlika je sam ov ohisjih.

Sam kupil par kitajskih in stvar "deluje", deluje v smislu da s tipko test dejansko pokaze vredosti v ppmjih in te so "prave". Recimo če kuhaš na plin ali pa neseš v prostor kjer je peč je vrednost COja ponavadi višja od 0, tam do 10 je čisto ok. Detektorji imajo glasen pisk in test opcijo (sproži alam za test), piskajo tudi ko se izpraznijo baterije. Torej če redno opravljaš testno proceduro je kitajc povsem ok.

Profi detektorji ki uporabljajo drugačen način vzorčenja (druga elektronika) stanejo pa od 100 EUR dalje. Pri teh je ponavadi v sklopu rednega vzdrževanja potrebno menjat tudi detektorski del (sondo) na nek interval. Torej realno je strošek lastništva še večji.

I

Izbrisan uporabnik 474

Sicer gre za nekoliko različno tehniko, vendar temeljni princip je enak
smile-1.gif

Ponavadi delajo vsi uplinjevalni kotli na prinsipu podtlaka (nadtlak ustavriš v uplinjevalni komori, potem pa je od tam naprej podtlak) tako da bi načeloma nja vleklo zrak v dimnik in ne potiskalo pline ven, ampak zna biti pri pečeh drugače.

Vsekakor je monoksid zelo pametna odločitev. Upaj da nikoli ne zapiska
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Ko smo imeli pušnaje pri ventilu so se najprej oglasili osebni (so tudi bolj občutljivi), nato skoraj istočasno tisti za 30€ in 50€. Vsi daleč pod smrtno dozo. Kitajc se je začel dret, ko je ostale skoraj razneslo (daaaaaaleč nad smrtno količino)...

BTW za kaksne kocentracije je slo? Smrtna doza za "hipno" smrt (par min) je recimo pri zdravih osebah okoli 5000ppm.

Detekcija pri teh poceni je odvisna od koncentracije, pri dozi 50ppm rabi nekaj 10 min oz. celo ur da jo zazna kar je cisto ok ker take doze so dalec od smrtnih (tezave bi povzrocilo sele dolgotrajno [vectedensko] izpostavljenje). Pri 500 ppm se pa tudi kitajec oglasi v par min kar je cisto ok.

Hitro detekcijo ti rabis ce si resevalec/gasilec da izmeris koncentracijo takoj in na mestu. Ce ti pec "pusca" bo itak koncentracija rastla pocasi in alarm se bo sprozil v uporabnem intervalu. Temu pa mislim da so tudi namenjeni.

In kot receno za vse te testerje je potrebno delat rutinska preverjanja, mislim da potem tudi s kitajcem ne bo problemov!
zmaga.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
O kakšnem prihranku je tu govora, glede na detektor za slabih 30€?

I

Izbrisan uporabnik 474

Sicer pa tudi sam študiram v smeri izgradnje uplinjevalne peči v hiši, kot dodtek k trenutni oljni. Po naših meritvah je bil dober izkoristek (okrog 4 - 4.5 kWh/kg), s tem da smo uplinjali za uporabo proizvodnjo elektrike (plin pelješ v tovornjakarski motor in na generator ), zato je treba pridobljen plin takoj hladit (prinese kup drugih težav
smile-1.gif
)

I

Izbrisan uporabnik 474

Vrednosti okoli uplinjevalca so v trenutku udara skozi loputu presegle 7500 ppm.
Kakšnih 10m vstran so bile vrednosti okrog 100 - 120ppm, kar že povzroči vrtoglavico v dokaj kratkem času, in tukaj se moral kitajec že dret. Ni toliko problematična smrtna doza, problem je v tem, da se ti bistveno spremenijo sposobnosti. Sem sam doživel to in komaj takrat se človek ustraši. Če bi bil par minut izpostavljen 100ppm (ko je kitajček še bil tiho), bi že bil pošteno anemičen.

Preverjat je potrebno merilce (torej tiste osebne), drugih (teh hišnih) ni potrebno, imajo pa test gumbek in jih je potrebno zamenjat mislim da bo dveh letih...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.574
6.660
113
pri taščici
E vidiš, to me zanima koliko let je "veljaven" ta senzor. Kindde za nekatere modele navaja 5,7,10 let, Kitajci ne navajajo, oziroma nisem zasledil.
Sicer pa sem naročil tistega na MV, pa kitajca in ju bom dal v vrečko in vrečko na izpuh avta. Pa da vidimo odčitane vrednosti. Potem pa vsakih 5 let novega kitajca očitno.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

Izgleda čisto OK... Jaz imam 2 takšna:

http://www.ebay.de/itm/Kohlenm...72376&rt=nc

pa sta se dobro obnesla (sicer nisem kupil preko eBaya). Pri nekje 40 ppm sta že žvižgala... Imam še jih nekaj od Honneywella, si bili cenejši, kupljeni v Sloveniji v enbi trgovini z otroškimi igračami in podobnim (se ne spomnim kje), cena nekje 20e za kos, nima pa prikaza ppm, samo močno LED in zelooo galsen piskač...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com