Denar v prihodnosti

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Občutek imam, da to naše življenje čedalje bolj postaja vsakodnevna borba za denar. Ljudje ga vedno bolj potrebujejo in so zanj pripravljeni narediti vse. Sploh v zadnjem času, od nastopa te finančne krize, se mi zdi, da smo postali prav fanatični na ta denar. Vse se vrti okoli njega, je edina vrednota, ki še velja in dejansko je vse skupaj postalo le denar, denar, denar. In čeprav ga je na svetu dovolj, da bi lahko vsi lepo živeli, so bogati čedalje bolj bogati, revni pa čedalje bolj revni. Razlike, ki so med nami, enostavno niso okusne. Zdi se mi, da se vsi zavedamo, da tako ne more iti dalje, sicer se bomo ravno zaradi denarja enkrat dokončno potolkli. Pa me zanima, kaj menite, kako bo s tem čez recimo 30, 50, 100 let? Mislite, da bomo še vedno poznali denar v takšni obliki kot danes? Bo še vedno imel tako moč?

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
V komunizmu pa ni bilo pohlepa oziroma posameznikov, ki so imeli dostop do denarja in si na račun ostalih nagrebli enormne količine?

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Pohlep in kopičenje na kup več kot potrebuješ je osnovna lastnost človeka. Druga osnovna lastnost je, da se lahko razmnožuje skozi celotno leto. Vse ostalo so manjša odstopanja od ostalega živalskega sveta.
Ko bosta pohlep, biti več, biti nekaj in sex nehala poganjati človeštvo, se bo razvoj ustavil. Žal... Zaradi teh lastnosti smo se visoko tehnološko razvili.
Ne bi rad, da bi tema zabredla, ampak tvoja ugotovitev nikakor ni nova. To so pogruntali že pred tisočletji. Židi (in verjetno še marsikdo) so dali med verske zapovedi, da naj ne bo oderuštva, naj obstaja sobotno leto itd..., pa ni nič pomagalo. Sobotno leto vsakih 50 let pomeni med drugim to, da se kupljena (mogoče samo "zaplenjena" zaradi dolgov?) zemlja vrne prvotnemu lastniku, sužnji iz lastnega naroda - spet zaradi dolgov - se osvobodijo in podobno. Vse se vrne v prvotno stanje, zemlja počiva...
V glavnem, ne funkcionira...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
V komunizmu pa ni bilo pohlepa oziroma posameznikov, ki so imeli dostop do denarja in si na račun ostalih nagrebli enormne količine?

Kdo to?

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Tisti pri koritu, seveda.
smile-1.gif

Pepe,
teoretiki, ki napovedujejo prihodnost civilizacije, denarja več ne vidijo v takšnem smislu kot danes. Bolj naj bi se okrepila kolektivna zavest, skupno delovanje ... Na tak način je razvoj še vedno mogoč, s tem, da bi bilo manj individualizma in interesov polniti le lasten žep. Že če pogledaš - najbolj uspešni so navadno tisti, ki jim (recimo v podjetništvu) je v primarnem interesu delati v dobro skupnosti, kapital pa vlagajo v razvoj podjetja in ne v davčne oaze za domnevne 3 naslednje generacije. Si nas predstavljaš čez 100 let, visoko razvita civilizacija, okoli nas roboti in nepredstavljiva tehnologija, mi pa še vedno s to našo željo po teh ubogih barvnih kosih papirja?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Eh, tisti pri koritu so malce prej dobili fičote, pa meso na kupone, to je bilo vse. Vsi skupaj s Titom vred, niso za enega današnjega tajkuna.

Danes ima vsak lolek boljši avto od politika, denar so sicer nagrebli, samo plesni v raznih bankah.

Kaj ti bo denar, če ga še zapravit ne moreš, ne da bi se vsak pezde vtaknil?

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Pusti Jugoslavijo. Poglej Rusijo, poglej Kitajsko, poglej S. Korejo. Je Putin revež? So njegovi prijatelji reveži? Zadeva funkcionira nekako tako kot v kapitalizmu.

Ravno to, da so si denar nagrebli in da leži na bankah, je eden izmed razlogov za finančno krizo, ker je v finančnem sistemu nastala ena velika luknja. Denarja je dovolj za vse, le da se nekateri svojih milijonov oklepajo kot otrok medvedka in so že zato, da ga prikrijejo, pripravljeni prodati lastno mater.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Papirnati denar bo izginil, imeli ga bomo le še kot neke kreditne točke v sistemu oz na čipu, kateri nam bo 100% vgrajen v telo.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
papirček ne bo izginil in čipov ne bo. kako bodo potem politiki prejemali podkupnine?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Kaj foter ni pripravljen več financirat tvojega bluzenja po Mariboru, da te je strah za denar?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Ko das cez par zadev v zivljenju ugotovis, da je denar posteanskega pomena.
Zanj sem scal kri vec kot desetletje, porabil se podarjeno in danes ne znam narisat kuhinje, povedat khe so v bajti stikala, pokazat kako keramiko sem pustil v kopalnicah itd.
Danes mi je vazno zdravje, sreca, zvoboda. Zgoraj nasteto pa unicuje njo, ki je se vedno pri denarju.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.141
-8.784
113
Denar v neki obliki se bo rabil vedno, saj rabiš imeti neko osnovo za menjavo.