Delo upokojenca - kako?

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Pozdravljeni,

zanima me, na kakšen način lahko podjetje zaposli upokojenca, ki je hkrati tudi solastnik tega podjetja?
Zanima me seveda varianta čimnižje obdavčitve
smile-1.gif

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Ma ja, če ima željo, naj mu bo
smile-1.gif

Pogodba o poslovodenju - iskal sem že na več koncih, pa nisem našel podatka o tem, kako je s tako pogodbo, če jo podjetje sklene z upokojencem.

Našel sem podatek, da naj bi bilo potrebno plačati 25% akontacije dohodnine in 6% prispevkov za PIZ, nikjer pa podatka, ali to velja tudi pri zaposlitvi upokojene osebe.

North

Pripravnik
9. sep 2008
52
0
6
Naj se ga imenuje za prokurista in sklene pogodbo o prokuri (mandatna pogodba civilnega prava). Če bo imenovan za prokurista po upokojitvi, se lahko izplačuje neomejeno višino dohodka, brez učinkov na penzijo.

Od te pogodbe se plača 25% akontacija dohodnine + 6% pavšalni prispevki. Končni poračun dohodka se izvede na letni ravni (informativni izračun).

Glede na to, da je solastnik družbe, vse druge opcije odpadejo, sicer lahko izgubi pravico do pokojnine.

Lep pozdrav

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Banda, še v penziji nima mira, da ja nebi kdo drugi dela dobil in kaj zaslužil
evil.gif

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Zaposlite ga preko študentske napotnice. Kaj? Saj je moderno študirati do penzije
wink-1.gif
.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Citat:
Uporabnik North pravi:
Naj se ga imenuje za prokurista in sklene pogodbo o prokuri (mandatna pogodba civilnega prava). Če bo imenovan za prokurista po upokojitvi, se lahko izplačuje neomejeno višino dohodka, brez učinkov na penzijo.

Kolikor sem dobil informacij, lahko mesečno prejme bruto do višine minimalne plače, da ni okrnjena penzija. Tudi pri vlogi za upokojitev je bilo potrebno dati izjavo, da kot prokurist mesečno ne prejema prihodkov večjih od minimalne plače.