Delnice podjetja Fotona

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Zdravo!
Sredi marca je draga dobila obvestilo od Hypo Alpe Adria banke, da bo nek holding v kratkem dal ponudbo za odkup vseh delnic podjetja Fotona. Ker delnic nima veliko, izvirajo še iz dobe certifikatov, me zanima, kaj svetujete.

Jih prodamo in vzamemo, kar ponujajo? V tem primeru bi morala odpreti še trgovalni račun...

Hvala

kreden1

Pripravnik
5. nov 2010
289
0
16
Fotona je ena izmed 15 družb, ki se bodo privatizirale v kratkem, dobila bo stabilnega večinskega lastnika. V primeru, da stroški trgovalnega računa niso preveliki oziroma je izkupiček dovolj velik glede na vložen trud, naj sprejme, ker sicer bo v prihodnosti najverjetneje težko prodala te delnice.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Sedaj ko je priložnost naj proda, ker kasneje si bo lahko z njimi rit obrisala.
wink-1.gif

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Torej gre vse v stilu bolje vrabec v roki kot golob na strehi...
smirk-1.gif

Se bom pozanimal, kako bi to prodali, saj WC papirja imamo še zadosti, vsak € pa danes prav pride.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Ko bo večinski lastnik enkrat zbral dovolj delnic, potem se nihče več ne bo zanimal za preostale male delničarje.
Do sedaj je imela vrabca na strehi, trenutno ima goloba v rokah, kasneje bo imela samo še vrabca v rokah ali goloba na strehi.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Točno tako je bilo pri meni leta nazaj ..delnice firme niso bile na borzi, se je pa pojavil tuj investitor, ki se je začel zanimat za odkup delnic.

Ob tem je tudi firma od malih delničarjev začela odkupovat delnice, tako je cena delnice začela rasti, ker je tako ena kot druga stran ponujala vedno več... iz cca 20€ na delnico je cena zrasla na cca 115€-120€ ..eni so prdajali tujcu, eni matični firmi, eni pa so čakali in tuhtali kako pa kaj ... dokler ni firma odkupila veččji delež in prodajanje se je ustavilo ... za tistih nekaj procentov delničarjev, ki se takrat ni odločilo se je zgodba končala.

Ne tujca ne firme ne zanima več nakup teh par ostalih delnic, tako da so ostale pri malih delničarjih. Cena se je spustila nazaj na normalno vrednost. Ljudem pa je žal, da takrat niso prodali in dobili vsaj nekaj €.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Mene je pa vedno zanimalo kako lahko firma kupuje lastne delnice. Mi lahko nekdo to razloži, kako se upravlja s temi delnicami. Kdo ima glasovalno pravico, kdo potegne dividendo....?

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Ne vem kako to gre .. pri nas pa je firma pozvala vse male delničarje če so ji pripravljeni za določeno ceno prodat delnice nazaj, da se poveča njen delež. (jaz sem prodal tujcu, ker mi je ponudil več
smile-1.gif
)

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.372
5.646
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Mene je pa vedno zanimalo kako lahko firma kupuje lastne delnice. Mi lahko nekdo to razloži, kako se upravlja s temi delnicami. Kdo ima glasovalno pravico, kdo potegne dividendo....?

Fotona je (bila) del Iskre...Iskra je bila v ex sistemu druzbena..."od vseh"...ob osamosvojitvi se je druzbeno lastnino ovrednotilo in razdelilo med ljudi...

Ce si imel sredstva si na taksen in drugacen nacin pokupu vecino delnic in postal lastnik firme...tud z zastavljanjem delnic za kredi
smile-1.gif

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Gox pravi:
eni pa so čakali in tuhtali kako pa kaj ... dokler ni firma odkupila veččji delež in prodajanje se je ustavilo ... za tistih nekaj procentov delničarjev, ki se takrat ni odločilo se je zgodba končala.

Verjetno ni bilo čisto tako
smile-1.gif

Vsaka firma,ki dela prevzem neke druge firme (nakup večinskega deleža),mora objaviti javno ponudbo s konkretno fiksno ceno. Vsak delničar ima potem do nekega roka možnost te delnice prodat in prevzemna firma jih mora po tisti objavljeni ceni vse odkupiti!!
Tako je bilo recimo ob prevzemu Leka s strani Novartisa.
Kdor ne proda,je pa sam kriv...