delitev hiše

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Malo debatiramo s kolegi ker ima en tk zanimiv probem.
Stanuje pri starših v zgornjem delu hiše si je naredil stanovanje in starša sta mu dala tisti zgornji del. Potem je on hišo generalno obnovil (streha, dodatno gospodarsko poslopje, uredil okolico hiše in uredil par stvari v spodnjem stanovanju). Ima pa še "zlobno" sestro. Ta je od staršev dobivala denar, delnice... Aja pa kolega je še ogreval v celoti celo hišo, starša sta si plačevala samo elektriko. Pred kratkim je eden od staršev umrl, drugega pa je sestra, brez kolegovega vedenja nastanila v domu za starejše občane. Naknadno je kolega ugotvil, da je spodnji del hiše prepisan na sestro.
A mislite, da ima s tožbo kake možnosti, da se mu povrne del vlaganj v hišo in okolico, glede na to, da ima njegova sestra sedaj polovico in se po mirni poti ne bo dalo kaj dogovoriti?

kujikar

Pripravnik
29. jan 2010
31
0
6
Zakaj bi kej dobu? Pač je vlagal v skupno hišo kjer je živel. Če je to dvostanovanjska hiša se pač stroški strehe (in ostalega) ponavadi delijo na dva dela, če je on pokril še stroške za starše, jih je pač pokril. Starši so pa zdej drugo polovico hiše prepisali na sestro, kar se mi tudi nezdi nič čudnega, nato da je tudi brat dobil svojo polovico? Sicer pa koga bi on sploh tožu? In zakaj?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
jeba....
status in starost brata/sestre?
s kaksno pogodbo je sestra prisla do 1/2?
Ima brat racune od obnove?
Na kateri strani je mama? Je pri `pameti` ali samo kima?

Nazadnje urejeno:

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
starost obeh okoli 40
Darilna pogodba brez kakeršnih obveznosti do mame, samo da je bila podarjena hiša
On ima vse račune
Mama je trenutno pri pameti (če mi je dovoljen tak izraz)

kakšna sodna praksa obstaja v takšnih primerih?

Nazadnje urejeno:

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Citat:
Uporabnik kujikar pravi:
Zakaj bi kej dobu? Pač je vlagal v skupno hišo kjer je živel. Če je to dvostanovanjska hiša se pač stroški strehe (in ostalega) ponavadi delijo na dva dela, če je on pokril še stroške za starše, jih je pač pokril. Starši so pa zdej drugo polovico hiše prepisali na sestro, kar se mi tudi nezdi nič čudnega, nato da je tudi brat dobil svojo polovico? Sicer pa koga bi on sploh tožu? In zakaj?

Je po tem za tebe tudi normalno, da da je potem tista hči dobivala denar in delnice ( tu ne govorimo o kakih malih zneskih)?
Kolega pa je vse dal v hišo da jo je res obnovil in izgleda res dobro?
Potem če se že vlaga v hišo se potem tudi glede na ustni dogovor, da bo kolega dobil hišo pač je on delal, je potem vsaj meni normalno, da potem tista hči da polovico za obnovo? Al to ni normalno? Je važno da se samo dobi in nič nikoli ne da?

I

Izbrisan uporabnik #488

Če prav razumem je 1/2 dobil podarjeno sin, 1/2 pa sestra.

Sestra pa je še dodatno prejemala neka darila...

Sin bi lahko v zapuščinskem postopku zahteval nujni delež, vendar bi se mu v nujni delež vštelo darilo (1/2) hiše.

Sodišče bi prvo ugotovilo obseg zapuščine, kamor bi vštelo tudi vsa darila PO STANJU na dan daritve in na današnjo vrednost.

Primer:
Zapuščina 1/2 hiše po stanju iz 1980, na današnjo vrednost recimo 40.000
druga polovica hiše (sestrina) po stanju iz 2008 (npr. da takrat podarjena), danes vrednost ker je obnovljena 70.000
darila sestri v denarju (morajo biti večje vrednosti) recimo 20.000

-bremena če je kaj

skupaj: 130.000,00 EUR od tega znaša nujni delež 1/4 = 32.500....

Skratka sin ni bil prikrajšan za nujni delež....
------------------------------------------------------------------------------

Druga zadeva pa so vlaganja ali pa skupna gradnja.

Vlaganja so obligacijsko pravno upravičenje (zahteva lahko samo denar),
Skupna gradnja ali gradnja z dovoljenjem pa je stvarnopravno upravičenje (lahko zahteva vpis lastninske pravice)...

Glede na to da je sin že vpisan na 1/2 hiše, katero tudi uporablja, lahko po moje zahteva "le" vlaganja v skupne dele in prostore (streha, fasada itd...)

Seveda pa je to zadeva za advokata...

I

Izbrisan uporabnik #488

Pri nujnem deležu sem domneval, da sta dediča samo brat in sestra, očitno je poleg še mati...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
torej če gledama to kar si napisal pod druga zadeva:

kakšna je verjetnost, da mu sodišče, če pride tako daleč (kar seveda verjetno bo) dosodi ali povečanje lastniškega deleža ali kakršnekoli denarne odškodnine?

pablohasan

Fizikalc
18. avg 2007
1.104
3
38
odvisno od mnogih stvari, od dokazov, morebitnega zastaranja, etc..
naj pac obisce nekega strokovnjaka, ki se s tem poklicno ukvarja - odvetnika.