dejasnka vrednost internet strani oz..tržna

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
no zanima me, kako ocenit... da sploh lahko prideš do ponudbe

recimo da zelim kupit eno internest stran, lahko daste katerikoli primer..recimo Alter itd, kolk je to dejasnko vredno,
so tofaktorji dosega, dnevnih prikaozov, število oglaševalcev, donosnost strani ???

tnx

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
kako ti nekdo dokaze donosnost strani?

jaz lahk enmu ponudim 1000 €, ces, on pa kao trdi da mu prnese v meseceu 1000 € cistega, pa da je torej vredna 20000 € kao... torej, koliko je potem vredna, ce mu nosi 1000 € cistega na mesec????

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
no glej postavil sem vprašanje, in še nisem dobil uporabnega odgovora... kako naj vem kje zacet s pogajanji?

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
jaz sem razumel, da sprašuješ kaj je merilo 'dobre strani'. na kaj naj boš pozoren, ko boš kupoval. in to je donosnost.

donosnost 1000€ na emsec je lahko vredna 6 tisoč, lahko pa samo 2. odvisno kaj moraš delat, da ta donosnost ostane. če bo taka anslednjih 10 let brez tvojih psoegov, potem tudi 20k ni preveč.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Pomembno je kakšen potencial ima stran. Kakšno nišo obsega(če sploh), koliko je potencialnih oglaševalcev.....
Tukaj ni univerzalnega modela.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
recimo alter.si, z domeno vred. , pa recimo 24ur

Koliko je vrednost, približno, oziroma kolk bi bilo pošteno ponudit lastniku domene in strani?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Gledas obisk in koliko prinesejooglasi. Nato skusas ocenit koliko mesecnega dela je vlozenega za to da je taka obiskanost. Tako izracunas donosnost. Potem pa se sam odloci koliko sipripravljen za to dat. Recimo če bos ugotovil da neka stran nese 2000 eur mesecno potem ko odbijes stroske vsebin (avtorji, uredniki,....) potem se sam pac odloci koliko je to vredno. Če bi ti jaz prodajal tako stran, bi ti za stran zaracunal eno leten dobicek, torej 24k eur. Ampak to sem jaz, nekdo bi ti jo prodal za 5000 eur nekdo pa za 50k.

Softi ti je ze povedal....

Torej donosod oglasov - strosek ki ga imas s stranjo. Koliko pa je to vredno pani nekega univerzalnega modela.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
>Donos in stroške lahko preveriš če ti da na vpogled poslovne knjige (beri kot: naj ti pokaze racune ki jih jer on placal v zvezi s stranjo in racune ki jih je on izdal oglasevalcem). Obiska pa... ne vem naj ti da vpogled na google analytics itd... Če boš kupoval stran za 20k eur pa magari nameni 1k nekemu programerju ki ti bo pregledal pristnost podatkov o obisku in pa koliko je vredna sama koda itd... In če se greš kaj resnega, daj 1k nekomu ki ti izda račun in bo stal za svojim mnenjem.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
KSZ

Na osnovi česa pa računajo vrednost recimo najdi.si-ja?
Enako?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
No, pri najdi.si ima vrednost že sama blagovna znamka itd. Pri takih zadevah se verjetno v račun vzame še možnost nadaljnega razvoja itd.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Kolk bi bil vreden forum z naslednjo statistiko:

Skupaj 197291 sporočil • Skupaj tem 8784 • Skupaj uporabnikov 4779 •

Recimo, da je gor prijavljenih konstantno vsaj 25 ljudi, gor sta pa 2 reklamna bannerja na vrhu in na dnu strani. Gre se za študentski forum - pogovor o študiju => precej velik vir podatkov, zapiskov itd.

Se da to kako ocenit?

Nazadnje urejeno:

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Tukaj lahko izračunaš. Alter.si je npr. vreden 95$ in ga bom jaz verjetno kar kupil.

Edit: No, TOLE pa zgleda že bolj resno.

Nazadnje urejeno:

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Tej ocenjevalci vrednosti niso vredni pol k.

matix : samo na podlagi tega kar si povedal se ne da ocenit. Potrebno je videl koliko je različnih obiskovalcev, koliko pageviewjev, koliko se zadržijo na strani, kakšen forum sploh je, je še kaj ali samo forum, kakšen dizajn, kakšna optimizacija....

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
No jaz na to gledam precej bolj preprosto. Koliko bi ti s tem forumom lahko zasluzil? Koliko bi bili tvoji stroski za vzdrzevanje? Koliko bi bili stroski razvoja ce bi zelel stran izboljsati?

Ko to das pod crto lahko vidis koliko incoma ali ap izgube lahko pricakujes na mesecni ali letni ravni. Koliko je pa potem to vredno naj pa kater ekonomist pove.

Drugo je, če se odločiš kupit neko znano domeno in potem na novo štartat recimo web trgovino. no potem moraš oceniti vrednost domene. Kako se to ocenjuje pa nimam pojma in naj kdo drug pove.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Vrednost spletne strani se izračuna:

a. koliko dela je bilo opravljenega na projektu do dosedanje točke
b. kolikšna je donosnost na mesec (razlika med izdatki in prejemki)
c. kolikšen je potencial (je možna rast, stagnacija, padec ...)

.. vse tri postavke (z delno izjemo druge) so zelo subjektivne. Npr:

- pri a. je avtorsko delo ponavadi delano v stilu nekaj sem naredil sam v letu 2000, potem pa vsako leto nekaj, nekaj dela povozil, nekaj odstranil .. nekaj so naredili še prijatelji -> vse je blo itak zastonj (tudi lastno delo) .. recimo dela za (ljubiteljski) spletni portal ki obstaja 3 leta in je bil narejen brez zunanjega CMSja (lastno delo) je cca. od 1000-3000 ur

- pri b. je dejansko lahko dobiti podatek o donosu, ampak tukaj je vprašanje kakšno politiko ima lastnik .. če tržiš npr. oglaševanje preko servisov itak zaslužiš 5x manj kot če bi tržil sam, je pa res da imaš konstanten dohodeh ob ničelnem trudu za ta segment

- pri c. je vse odvisno od vizije .. je pa tako vizija/5 je realno stanje, ki ga spletna stran v slo prostoru doseže!
tongue-1.gif

.. objktivni dejavniki, ki močno vplivajo na ceno so pa še npr. page rank (google), obisk, št. aktivnih čanov (če gre za forum), prepoznavnost (znamka) ...

.. skratka Alter. si je po mojem mnenju po teh postavkah vreden:
- a. glede na to uporablja outsource skriptko za forum in je bilo pokradenega precej truda od mobisuxa
evil.gif
.. recimo 500-1000 EUR
- b. glede na situacijo oglasov, mesecno garantiranega zasluzka 50 EUR + obcasno kaksen privat oglasevalec .. recimo 70 eur/mesec .. stroski za domeno 15/eur letno, za server, linijo 80 eur/mesec (oz. dejansko 20 eur/mesec ker server ni do konca izkoriscen samo od tega portala) + amortizacija ce gre za lasten server 1000 eur/2 leti -> skupni mesecni odhodek okrog 60 EUR/mes -> SUM, čisti dobiček -> med 10 in 20 EUR na mesec
- c. glede na konkurenco in trg se obeta stagnacija .. potenciali so, ampak potreben bi bil vložek. Realna max. rast dobicka za anslednji dve leti bi bila med 3-5x -> skupno torej med 30 in 100 EUR na mesec

.. pod črto bi bila realna vrednost alterja med 1000-2000 EUR .. realna prodajna vrednost (koliko bi kupec dejansko dal) pa zagotovo pod 1000 EUR!
smirk-1.gif

Zdej pa povejte kje se motim ...
cheer.gif

halo007

Pripravnik
15. avg 2007
176
0
16
Precej zapletena zadeva. Zelo odvisno od tega za katero stran gre, upoštevajo se zgornji dejavniki (promet, mesečni zaslužek...) hkrati pa je pomemben tudi potencial strani. Zakaj ne poveš za katero stran gre?