Dediščina, kako v tem primeru?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Če je tukaj kdo, ki se na to podrobneje spozna;

Obstajajo oče, mati in dve hčerke. Oče umre. Pred smrtjo zakonca (oče in mati) podpišeta oporko, ki govori, da v primeru smrti enega zakonca premoženje podari-pripada drugemu zakoncu.

Kako se sedaj deli premoženje, če se sploh deli? Ali hčerkam pripada nujni delež ali ne? Če ja koliko?

Potem kako je z plačilom davka (kar se najbolj bojimo) pri dedovanju? Ali mati kjub oporoki plača davek?

Tanx za odgovore.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Načeloma (nisem pravnik) pripada hčerkama nujni delež, ki je polovica zakonitega. Zakoniti bi bil ena tretjina, nujni je torej ena šestina.

Davek pa je edina stvar razen smrti ki se ji ne moreš izogniti... Oporoka pri tem nima pomena...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Na Slonepu pa berem da je nujni delež tretjina zakonitega Tudi jaz nisem pravnik in se v to prav nič ne razumem.

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Nujni delež je polovica zakonitega deleža.
Davek na dediščino pa dediči prvega dednega reda ne plačajo.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Nujni delež znaša pri zapustnikovih potomcih, zakoncu in zunajzakonskem partnerju polovico (1/2) zakonitega dednega deleža. Pri zapustnikovih bratih in sestrah ter dedih in babicah znaša nujni delež tretjino (1/3) zakonitega dednega deleža, vendar so te osebe nujni dediči, samo če so so trajno nezmožne za delo in nimajo potrebnih sredstev za življenje.

http://www.pravozatelebane.com/pravni-slovar/150.html

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Saj jih dodobra oberejo že odvetniki potem pa oni plačajo davek.
evil.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Kako je pa v našem primeru? Ali je moja žena dedič prvega reda po njenem dedku in babici, ker je mama od žene že pokojna in koliko znaša njen nujni delež? Pokojna tašča ima še živo sestro.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Da 1. Dedni red
sestra od tasce ima enako pravico kot tvoja zena skupaj z brati-sestrami. Upam da sem jasno napisal, sem malo poduhovljen

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Ce sta bila samo tasca in njena sestra in tvoja zena nima bratov sester, potem je nujni delz polovica od polovice =1/4. Ce pa ima sestre brate, pa to cetrino deli z njimi.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Kako je pa v našem primeru? Ali je moja žena dedič prvega reda po njenem dedku in babici, ker je mama od žene že pokojna in koliko znaša njen nujni delež? Pokojna tašča ima še živo sestro.

Žena je na podlagi vstopne pravice dedinja I. dednega reda, skupaj s svojo teto.

Nujni delež bo v tem primeru 1/6, saj pridejo v poštev kot dediči prvega dednega reda dedek ali babica in otroci oz. njihovi potomci.

Skupaj 3. dediči, ko umre prvi...

Ko pa umre še drugi drugi, pa prideta v pošteva samo žena in teta, torej bo nujni delež 1/4.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Če je tukaj kdo, ki se na to podrobneje spozna;

Obstajajo oče, mati in dve hčerke. Oče umre. Pred smrtjo zakonca (oče in mati) podpišeta oporko, ki govori, da v primeru smrti enega zakonca premoženje podari-pripada drugemu zakoncu.

Kako se sedaj deli premoženje, če se sploh deli? Ali hčerkam pripada nujni delež ali ne? Če ja koliko?

Potem kako je z plačilom davka (kar se najbolj bojimo) pri dedovanju? Ali mati kjub oporoki plača davek?

Tanx za odgovore.

Nujni delež ne pripada avtomatsko, treba ga je zahtevati v zapuščinskem postopku, v tem primeru znaša ko umre prvi 1/6, ko umre še drugi pa 1/4.

I. dedni red je oproščen davka...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ok hvala, je pa tako, da sta dedek in babica umrla v razmaku nekaj mesecev. Še preden je bila zapuščinska za prvim je umrl še drugi. Sedaj pravijo, da bodo obe zapuščinski razpravi združili.

hipnotik

Pripravnik
22. mar 2009
567
0
16
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:

Žena je na podlagi vstopne pravice dedinja I. dednega reda, skupaj s svojo teto.

Nujni delež bo v tem primeru 1/6, saj pridejo v poštev kot dediči prvega dednega reda dedek ali babica in otroci oz. njihovi potomci.

Ko pa umre še drugi drugi, pa prideta v pošteva samo žena in teta, torej bo nujni delež 1/4.

Nujni delež pri dedičih prvega dednega reda vedno znaša 1/2 zakonitega deleža.
Ti si izračunal dejanski delež, ki pa je pravilen samo v primeru, da ima njegova tašča enega otroka
se pravi žena od jetamp mora biti edinka.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Ok dejansko je zgodba takšna:

Oče je umrl, ena hči pa še pred njegovim pogrebom začela siliti z nujnim deležem. Druga hči stanuje doma in jo seveda skrbi za dediščino, ker skupaj z materjo nebosta mogli skeširat 40 jurčkov, hiše pa valda da nebi rade prodale, ker je to vendarle njun dom.

Zdaj glede deodovanja po očetu je zadeva jasna. Kako pa recimo naprej. Če sedaj (ali malo kasneje) mati podari svojo lastnino hčerki, ki stanuje pri njej. Ali potem drugi sestri še vedno pripada nujni delež po mamini smrti, čeprav bi ena bila že dejanski lastnik nepremičnine?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik hipnotik pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:

Nujni delež pri dedičih prvega dednega reda vedno znaša 1/2 zakonitega deleža.
Ti si izračunal dejanski delež, ki pa je pravilen samo v primeru, da ima njegova tašča enega otroka
se pravi žena od jetamp mora biti edinka.

No. Ko umre prvi npr. dedek po njem dedujejo v I. dednem redu njegova žena (babica), njuna hči (teta) in vnukinja (žena od uporabnika). Zakoniti delež bi bil 1/3, nujni je 1/6.

Ko nato umre še babica, ostaneta kot dedinji le še dve, zakoniti delež 1/2, nujni 1/4.

Je sedaj še bolj jasno?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Ok dejansko je zgodba takšna:

Oče je umrl, ena hči pa še pred njegovim pogrebom začela siliti z nujnim deležem. Druga hči stanuje doma in jo seveda skrbi za dediščino, ker skupaj z materjo nebosta mogli skeširat 40 jurčkov, hiše pa valda da nebi rade prodale, ker je to vendarle njun dom.

Zdaj glede deodovanja po očetu je zadeva jasna. Kako pa recimo naprej. Če sedaj (ali malo kasneje) mati podari svojo lastnino hčerki, ki stanuje pri njej. Ali potem drugi sestri še vedno pripada nujni delež po mamini smrti, čeprav bi ena bila že dejanski lastnik nepremičnine?

Ja, če bo posel neodplačen, bo sestri še vedno pripadal nujni delež na tem darilu, ne glede na to kdaj je bilo podarjeno.

Pogodba bi morala biti npr. odplačna (preužitkarska npr.).

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Kolikor sem se jaz pozanimal s podarjanjem nepremičnine ne narediš ničesar. Tudi če prepišejo vse na eno hči druga še vedno lahko zahteva nujni delež. Tako podarjanje nepremičnine je uspešno samo če lastnik prepiše na enega, ki ni z njim v sorodu. (mora pa od podaritve do lastnikove smrti miniti najman eno leto).
Take stvari naj bi se najbolj uspešno reševale s preužitkarsko (ali kako se že reče) pravico.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Sodelavec mi je natvezil neko zgodbo, ki pa mi je malo sumljiva. Naredili so tako, da naj bi on mami in očetu posodil 100 000€, starša sta pa zastavila hišo. Ker mu po določenem roku denarja nista vrnila se je hiša prepisala na njega brez obveznosti do drugih dedičev.

I

Izbrisan uporabnik #488

Možno je tudi kaj takšnega.
Verjetno pa bo dediče zanimalo od 100 jurjev in kaj sta stara naredila s tem denarjem. Pa bodo fiktivno pogodbo izpodbijali, če niso potekli roki itd.