Debitel, planet in iPhone?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Vem, hvala.

Sem pogruntal ka ga matra... po defaultu on verjetno kliče index.html (?) in nimajo prav na serverju nastavljeno (ali pa iPhone narobe kliče page), u glavnem če dam notri samo http://planet.mobitel.si/Mp.aspx?ni= pa prime
stupid-1.gif

Lp

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
On ničesar ne "kliče" avtomatično... browserju server pove, kaj naj downloada in prikaže... kako pa je na serverju narejen redirect, je pa drugo vprašanje. Sem sedaj probal planet.mobitel.si (brez Mp.aspx...) in je brez težav odprlo stran... je pa res, da sem pri mobitelu in ne pri debitelu.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja... on pošlje TCP request in server naj bi vedel, kaj je "default" response, če nimaš določenega fajla. Right? Načeloma ima apachi napisano, katere fajle predlaga (načeloma index.html,potem .htm, .php,...), kako imajo pa mobitelovci redirect narejeno pa ne vem, najbrž je nekaj narobe nekje. Vprašanje je tudi, kako (na katerem nivoju) ima debitel urejen hosting pri mobitelu, ali imajo kake serverje ali gre prek kakega gatewaya... skratka, nekje se zatakne, ker direktni request nima "pravega" odgovora. Saj ne vem, če se mi da težit s tem mobitelovcem/debitelovcem...

p.s.: maš tudi iPhone? Jst imam 3G 3.1.2

Lp

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
To bi bilo zelo preprosto preveriti s kaksnim zaresnim telefonom, ki omogoca delovanje kot "modem". Vzpostavi povezavo in z racunalnikom poglej, ali URL brez eksplicitnega imena datoteke deluje. Ce ne deluje, je ocitno problem v povezavi (tukaj lahko morda pomaga Wireshark za spremljanje prometa), sploh ce ista stvar deluje direktno preko M@.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
To bi bilo zelo preprosto preveriti s kaksnim zaresnim telefonom, ki omogoca delovanje kot "modem". Vzpostavi povezavo in z racunalnikom poglej, ali URL brez eksplicitnega imena datoteke deluje. Ce ne deluje, je ocitno problem v povezavi (tukaj lahko morda pomaga Wireshark za spremljanje prometa), sploh ce ista stvar deluje direktno preko M@.

Sem preveril v FF in IE8 in v obeh dela http://planet.mobitel.si/ brez da zraven karkoli napišem.
939801-planet.png

Priponke

• 939801-planet.png
    939801-planet.png
    353,4 KB · Ogledi: 186

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Naredi screenshot kako napako ti javi. Lahko da pride do server side napake. Na mobilnem webu ni dovolj, da se pokliče samo index page, ampak se na tej strani detektira s kakšnem modelom telefona dostopaš do strani. Potem se mu pa servira ustrezna vsebina. Če ima debitel kak gateway, ki zjebe kakšne headerje, je lahko problem da potem planet ne prepozna telefona in ne prikaže vsebine. Ali pa servira napačno vsebno. Lahko pa pri detekciji gre kaj narobe.

P.S. imam 3GS 3.1.3 in z mobitel omrežja lepo odpre.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ojej ... tisti, ki je pri Mobitelu to pogruntal, si zasluzi s palico po nagi riti. Namesto da bi bila vsebina neodvisna od platforme, s katero dostopas do nje (= kar je smisel opisovanja dokumentov), pravis da so naredili ravno nasprotno - priblizno tako, kot M$-only (IE) strani ...

Zadnje case se res vidi, da nekateri mislijo, da je vsak direktorjev in tajnicin sinko s triletno trgovsko dovolj mojstra za izdelavo internetnih strani. Stvari, kot so mankajoci horizontalni scrollbar (?!) na strani sumljivo sirokega fiksnega (?!) formata, se obcasno dogajajo tudi takim, kot je eBay, a ti vsaj hitro popravijo, nekateri bebci (recimo avtomobilska grupa VAG, jaz sem preverjal slovenske strani od VW in Skode) pa kar vztrajajo (?!). V cungalunga firmah pri nas je seveda takih "prebliskov" se toliko vec, ocitno pa gre tudi Mobitel po poti "racionalizacije poslovanja" a'la Tusmobil (njihova stran takrat, ko je bila postavljena, z enim od brskalnikov ni prikazovala telefonov v ponudbi)
frown-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ne vem, kaj so pri mobitelu naredili, samo špekuliram. Mobilne strani rabijo detekcijo, ker so mobilni browserji za en drek in se vsak obnaša drugače. Prav vidi se kako so mobilne platforme 10 let za desktopom. Očitno se bodo ponavljale tudi iste napake
frown-1.gif
Medtem, ko se desktop seli v oblak, na telefonih kraljujejo native aplikacije.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Težke besede za nekoga, ki očitno ne ve o čem govori.

Citat:
Stvari, kot so mankajoci horizontalni scrollbar (?!) na strani sumljivo sirokega fiksnega (?!) formata

Mobilni Planet je portal, namenjen mobilnim napravam. Horizontalni scroller naj bi bil zaželjen?
hysterical-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Smisel opisovanja vsebine je v tem, da jo lahko naprava predstavi po svojih zmoznostih (od tekstnega Lynxa do superduper Chroma). Vse ostalo je indikator kretenizma. "Ves point" je v tem, da ni korektno narejene strani treba nikomur prilagajati.

Na zalost je pri vsebini, ki je fiksno formatirana, tudi horizontalni scrollbar obcasno potreben, saj vse naprave nimajo enako sirokega zaslona. Kar je najslabse - ce ze mora biti fiksno, potem se da vsaj vkljuciti scrollbar glede na sirino zaslona, a nekatere strani (ze omenjene slovenske strani VW/Skoda recimo) tega ne pocnejo.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Na zalost je pri vsebini, ki je fiksno formatirana, tudi horizontalni scrollbar obcasno potreben, saj vse naprave nimajo enako sirokega zaslona.

No, Planet tega nima. Planet grafične elemente prilagaja vsakemu aparatu posebej.

Mobilni browserji so svetlobna leta za spletnimi, tako da je tvoj pogled na tematiko povsem zgrešen. Za primer ti dam Opero Mini, ki ne razume niti čisto osnovnega CSS-a in povsem spodoben mobilni page razparcelira do fundamentov.

Zadnje čase so v boljših aparatih že povsem spodobni Webkit browserji, ki lahko prebavijo tako spletne strani kot tudi mobilne. Tako da gre razvoj očitno v smeri brisanja meje med dvema svetovoma. Ampak do tega je še dolga.

Svetujem ti, da si kaj prebereš o teh stvareh, recimo http://ready.mobi in zanaliziraj strani, ki te zanimajo. Pa boš videl, če so v skladu s smernicami. Ki so jih postavili ljudje, ki dejansko vedo, o čem govorijo.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Mobilni browserji so svetlobna leta za spletnimi, tako da je tvoj pogled na tematiko povsem zgrešen. Za primer ti dam Opero Mini, ki ne razume niti čisto osnovnega CSS-a in povsem spodoben mobilni page razparcelira do fundamentov.

In zato je logicno, da je treba cimvec tega stlaciti v vsako stran in da je moj pogled (ki je ravno nasproten) povsem zgresen ?
stupid-1.gif

Meni se zdi, da ti sam poskusas dokazati, da je tisto, kar sem napisal, pravilno - ce bi namrec bila stran normalno narejena, ne bi potrebovala prilagajanja, in brskalnik, ki je po tvojem svetlobna leta za "namiznimi" verzijami (najbrz si zelel to reci zgoraj ?) bi ravno tako lepo prikazal vsebino, kakor je pac najbolj primerno glede na napravo, na kateri tece. To me spet pripelje nazaj na tisto, da je danes lahko vsak pek "webdizajner" (no, vsaj misli da je), rezultat so pa potem nedelujoce strani, ki namesto, da bi posredovale vsebino, posredujejo kic, kakor je umetniku pac padel na pamet v trenutku navdiha.

Citat:
Svetujem ti ...

Hvala za nasvet, a po cvetkah, kakrsne si natrosil do sedaj, ga bom kar ignoriral
cheer.gif
Ce ti mislis, da ljudje, ki so postavili recimo www.volkswagen.si -> Konfigurator vozil vedo, kaj pocnejo, potem je to samo se dodaten dokaz, da tako kot oni tudi ti nimas prav veliko pojma. Preprost test: zmanjsaj locljivost svojega ekrana na dimenzije iPhona (o cemer pravzaprav tece debata) in mi povej kako fina se ti zdi omenjena stran, ko kliknes na Konfigurator vozil.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Vem, hvala.

Sem pogruntal ka ga matra... po defaultu on verjetno kliče index.html (?) in nimajo prav na serverju nastavljeno (ali pa iPhone narobe kliče page), u glavnem če dam notri samo http://planet.mobitel.si/Mp.aspx?ni= pa prime
stupid-1.gif

Lp

99% sem, da je pri tebi problem, ker imaš za izhodiščno stran nastavljeno neko podstran na Planetu, ki ne obstaja več. V nastavitvah (Moj planet) si spremeni izhodiščno stran.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:

In zato je logicno, da je treba cimvec tega stlaciti v vsako stran in da je moj pogled (ki je ravno nasproten) povsem zgresen ?
stupid-1.gif

Meni se zdi, da ti sam poskusas dokazati, da je tisto, kar sem napisal, pravilno - ce bi namrec bila stran normalno narejena, ne bi potrebovala prilagajanja, in brskalnik, ki je po tvojem svetlobna leta za "namiznimi" verzijami (najbrz si zelel to reci zgoraj ?) bi ravno tako lepo prikazal vsebino, kakor je pac najbolj primerno glede na napravo, na kateri tece. To me spet pripelje nazaj na tisto, da je danes lahko vsak pek "webdizajner" (no, vsaj misli da je), rezultat so pa potem nedelujoce strani, ki namesto, da bi posredovale vsebino, posredujejo kic, kakor je umetniku pac padel na pamet v trenutku navdiha.

Citat:
Svetujem ti ...

Hvala za nasvet, a po cvetkah, kakrsne si natrosil do sedaj, ga bom kar ignoriral
cheer.gif
Ce ti mislis, da ljudje, ki so postavili recimo www.volkswagen.si -> Konfigurator vozil vedo, kaj pocnejo, potem je to samo se dodaten dokaz, da tako kot oni tudi ti nimas prav veliko pojma. Preprost test: zmanjsaj locljivost svojega ekrana na dimenzije iPhona (o cemer pravzaprav tece debata) in mi povej kako fina se ti zdi omenjena stran, ko kliknes na Konfigurator vozil.

O moj bog. Kaj tebi ni jasno, da se telefonu skegla, ko dobi javascript k sebi? Pa to je samo en razlog, zakaj te strani ne moreš gledati s povprečnim mobilcem. Tvoja filozofija je, da dajmo povprečnemu spletnemu surferju samo HTML content, da bodo tudi mobilni surferji lahko gledali ta isti content?
rolleyes-1.gif

Jaz se iz te debate umikam. Nima smisla.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Očitno še nisi delal resnega mobilnega razvoja. Če bi ne bi trosil takih neumnosti. Mobilniki imajo zelo različne velikosti ekranov in še bolj različne brskalnike. Ne moreš se zanašati na ničesar. Seveda lahko narediš sliko 160x120, samo kako bo ta izgledala na ekranu 800x480? Enako velja za večje slike na manjših ekranih. Nekateri starejši modeli preprosto kreširajo, če mu hočeš prikazati preveliko sliko. Zato obstajajo podatkovne baze o zmogljivosti posameznih modelov telefonov, kot je na primer wurfl. S pomočjo te baze lahko potem pripraviš sliko, ki se bo najbolje prikazala na ekranu.

Semantique

Pripravnik
17. mar 2008
783
0
16
Potem je pa tu še Opera Mini, ki sploh ni brskalnik, ampak prikazovalnik slik, ki se rendrajo na Operinih strežnikih. Fun! :D

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:

stupid-1.gif

Citat:
Svetujem ti ...

cheer.gif

Samo izsek posta Luce Passani-ja, ki je WURFL guru:

Citat:
What's the problem: the problem is that we mobile web developers DO
NOT want our mobile pages to scroll horizontally or to require that
users pinch and zoom. Full stop.
Device manufacturers may have a different idea, since they want the
full-web to be accessible on the device, but we don't care. That's a
different problem. We need a strategy to make a mobile site which
displays nicely, quickly, readably and responsively.

Za kaj več se je pa potrebno prijaviti: http://tech.groups.yahoo.com/group/wmlprogramming/message/32591