Dead / Hot pixli?!

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
Hoj...

Zanima me, kako stestirati aparat za hot/dead pixli?

Na netu sem našel ta program Dead Pixel Test in naredil nekaj posnetkov v JPEG (ne pozna mojega RAW).
Rezultati so sledeči:

pod 1 sec - NIČ hot pixlov
pri 5 sec - 190 hot pixlov
pri 10 sec - 289 hot pixlov

(vsi pri ISO 200)

So ti rezultati zaskrbljujoči? Oz. je še kakšen program za testiranje?

Sem pa opazil, da če pustim vključen Noice Reduction na aparatu (Pentax k100d), teh Hot pixlov ni več...

Vsaka informacija je dobrodošla.

lp.-
cool-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.123
10
38
Jih imam ampak pri visjih isotih pa se to sem in tja na random mestih, kolega na istem fotkicu prav tako, drug kolega sploh ni bil pozoren in je nato ugotovil, da jih prav tako ima in to na fotkicu visjega cenovnega razreda. :p

Tko da mene ne motijo, dokler se en pojavi sem in tja pri visjem isotu. Ce bi jih bilo vec pri nizjih bi pa razmisljal kaj narest.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
V tem primeru je tako - manj veš, manj te glava boli... dokler ni moteče in se mrtvi piksli ne pojavljajo v skupinah pri normalnem fotkanju, so ti programčki res samo zato, da človeka malo razburijo, češ kaj pa sedaj, ko imam med dvanajst miljoni dvanajst takšnih ki stavkajo
wink-1.gif

Rezultat, ki si ga pokazal, zgaga, pa je verjetno bolj rezultat pregrevanja tipala, kakor njegove defektnosti.

Nazadnje urejeno:

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Točno tako. Zato ima vsak fotoaparat vgrajeno redukcijo šuma za dolge osvetlitve, ki se imenuje "dark frame subtraction". Če imaš to opcijo vključeno, aparat poleg fotke, ki si jo želel posneti, naredi še enako dolg posnetek praznega frame-a, nato pa tiste piksle, ki pri praznem, torej temnem frame-u odstopajo, odstrani (odšteje) iz originalne slike.

Če bi torej delal nočno fotko s tem aparatom in vklopljenim tem načinom redukcije šuma, se ti vroči piksli ne bi pojavili.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.923
10.651
113
kod Džej-Zija
Aja, še to. Segrevanje senzorja in posledično vroči piksli so tak problem, da so se amaterji pri astrofotografiji znašli tako, da so npr. v Canona 350D vgrajevali hladilnike senzorja.

Pred to težavo ni imun noben senzor.