Darilna pogodba

afrikaman

Zelenc'
14. apr 2010
1
0
1
Lep pozdrav

Zanima me naslednje

Pred leti sva z ženo od njene mame kupila stanovanje po tržni ceni, ki je pač takrat veljela za takšno stanovanje.
Zaradi čim manjših stroškov smo sklenili darilno pogodbo v kateri smo tudi zapisali ceno.
Žena ima brata ki pa nekako sedaj razmišlja da mu pripada nujni delež od MOJEGA stanovanja seveda po mamini smrti.

Zanima me če želim recimo danes to pogodbo spremeniti iz darilne v kupoprodajno ali se to da in kako?
Ali pa če želim stanovanje prodati kako je z tem ali še vedno lahko terja delež

Ali obstaja kakšna druga rešitev?

Hvala za odgovore

Lp

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Ne. Zajebali ste, in zdaj nimate kaj. Kar je bilo je bilo.

Če se ne bo dalo normalno zmeniti (če sta res plačala tržno ceno, potem je brat en vosu), potem na obravnavi na sodišču povej, kar si napisal tu. Če bo treba boš dobil za vrat sodnega izvedenca, ki (naj bi) znal oceniti vrednost stanovanja, jo primerjati s tisto na pogodbi, to pa s takratnimi cenami. In čao.

Sicer pa, tudi če bi bila cena recimo tretjino nižja od takrat realne, morda nima kaj "praskati". Ne vem, rabiš konkreten pravni nasvet.
zmaga.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

No, se pa da kaj drugega narediti tudi.
Sestavi se kakšna zadolžnica, da je bilo ob darilni pogodbi materi plačan znesek, ki je ustrezal tržni vrednosti stanovanja, tako da dejansko ne gre za neodplačen posel.

In če bo brat pameten z nujnim deležem, bo kot dedič prevzel tudi ta dolg
smile-1.gif

Vse se da tako ali drugače, le stopi do koga...

IAmLost

Pripravnik
3. sep 2007
87
0
6
če je mati prodala, potem ob smrti ne bo več lastnica, tako da ne vem od kje en nujni delež
ker pa je bila sklenjena darilna pogodba, bo brat lahko uveljavljal vrednost stanovanja kot del dediščine, ki ga je sestra dobila za æasa življenja, torej bo od preostale dediščine dobil več
madona, če kupiš, potem ne šparat pri pogodbah, da se ti ne zgodi družina !
;(