Darilna pogodba - izvenzakonski partner

_mala_

Zelenc'
8. mar 2011
4
0
1
Pozdravljeni,
če kdo ve, me zanima ali mora biti darilna pogodba za nepremičnino med izvenzakonskima partnerjema v notarskem zapisu ali jo lahko sestavim sama z zemljiškoknjižnim dovolilom? In ali morava izvenzakonsko skupnost dokazovati?
Hvala za odgovor!

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Pomoje rabiš notarski zapis, podpisniki pa morajo biti vsi potencialni dediči darovalca ki se bodo odpovedali nujnemu deležu. Plačaš takso vpisa v ZK, notarsko tarifo po ceniku glede na vrednost po gursu in davek ker ne gre za prvo koleno.
lp

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ccccc.
Davek pri dokazanem izvenzakonskem partnerstvu je enak davku za prvi dedni red = 0.

Poleg tega se v resnici ostali dediči z izjavo, oz. sopodpisom pogodbe ne odrekajo nujnemu deležu.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Torej izvenzakonec je prvi dedni red drži torej ne plača davka če ima dokazano in prijavljeno skupnost.

Dedičli SE lahko prostovoljno odpovedo nujnemu deležu če se tako napiše v notarski zapis!

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik _mala_ pravi:
Pozdravljeni,
če kdo ve, me zanima ali mora biti darilna pogodba za nepremičnino med izvenzakonskima partnerjema v notarskem zapisu ali jo lahko sestavim sama z zemljiškoknjižnim dovolilom? In ali morava izvenzakonsko skupnost dokazovati?
Hvala za odgovor!

Za darilno med izvenzakonskima partnerjema notarski zapis je potreben
smile-1.gif

Izvenzakonsko skupnost dokazuješ na FURS če ne drugače z dvema pričama, ki svoji izjavi lahko overita na Upravni enoti.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz sem se tudi malo zanimal v tej smeri pa sem zvedel da se darilna pogodba lahko kadarkoli prekliče. Sem se odločil raje za pogodbo o priznanju lastninske pravice. Seveda vse preko notarja.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Jaz sem se tudi malo zanimal v tej smeri pa sem zvedel da se darilna pogodba lahko kadarkoli prekliče. Sem se odločil raje za pogodbo o priznanju lastninske pravice. Seveda vse preko notarja.
Stvar ni tako enostavna. Za preklic darilne pogodbe mora obstajati nek upravičeni razlog (neprimerno ravnanje, velika finančna stiska...). Če osebo, katera ti da darilo npr. med pretepom težje ne poškoduješ ali ji pogori stanovanje medtem ko jo oropajo do zadnjega centa je preklic darilne pogodbe praktično neizvedljivo.

PS- mož in žena le kdo deduje po nima, da je v zapisih zaznan takšen strah pred dediči
stupid-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Tako je, za preklic mordajo biti podani zakonski upravičeni razlogi.