Darilna ali kupoprodajna pogodba za nepremičnino

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Kupil bom posest od sorodnika (od moje babice brat). Je kakšna razlika, če napišemo darilno pogodbo ali običajno kupoprodajno pogodbo? Prodajna cena 10.000eur (takšna je tudi tržna vrednost).

lordinho

Pripravnik
3. avg 2007
155
0
16
MB
darilna se splača samo za I. dedni red, ker si oproščen davka. V konkretnem primeru pa ne, ker pri kupoprodajni plačaš 2 % davka na promet nepremičnin, konkretno 200 EUR, pri darilni pa bi v tem primeru plačal davek na darila, ki je v konkretnem primeru 12 %.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Najlepša hvala za to informacijo, ki mi je potrditev mojega mnenja.

En odvetnik iz Ptuja je prodajalcu predlagal darilno pogodbo. Tu sem jaz predvidevam 2. dedni red, kjer je davek 5% za vrednost do 10.000eur (če sem dobro tolmačil ta zakon http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006117&stevilka=5017 ).

Ta isti odvetnik mu je predlagal darilno pogodbo tudi zato, ker pri običajni prodaji baje mora objaviti oglas na oglasno desko za nek določen čas, kar pa se lahko zavleče in zakomplicira, če se pojavijo interesenti. Kako pa je glede te njegove izjave?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Najlepša hvala za to informacijo, ki mi je potrditev mojega mnenja.

En odvetnik iz Ptuja je prodajalcu predlagal darilno pogodbo. Tu sem jaz predvidevam 2. dedni red, kjer je davek 5% za vrednost do 10.000eur (če sem dobro tolmačil ta zakon http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2006117&stevilka=5017 ).

Ta isti odvetnik mu je predlagal darilno pogodbo tudi zato, ker pri običajni prodaji baje mora objaviti oglas na oglasno desko za nek določen čas, kar pa se lahko zavleče in zakomplicira, če se pojavijo interesenti. Kako pa je glede te njegove izjave?

Oglasna deska je nujna, ker gre očitno za kmetijsko zemljišče.

Pri darilni so omejitve, kdo lahko dobi
Citat:

17.a člen
Lastnik lahko sklene darilno pogodbo, katere predmet so kmetijska zemljišča, gozdovi ali kmetija, le z:
- zakoncem oziroma zunajzakonskim partnerjem, otroci oziroma posvojenci, starši oziroma posvojitelji, brati oziroma sestrami, nečaki oziroma nečakinjami in vnuki oziroma vnukinjami;
- zetom, snaho oziroma zunajzakonskim partnerjem otroka ali posvojenca, če so člani iste kmetije;
- nosilcem kmetije, ki je nosilec kmetije v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, in je pridobil sredstva iz programa razvoja podeželja kot mladi prevzemnik kmetije, če od prevzema kmetije ni minilo več kot pet let;
- lokalno skupnostjo ali državo.

Zato je darilna "boljša"

Ker če bo kupoprodajna, bo na oglasni deski in se lahko prijavi VSAK, tudi tisti s predkupno zakonito pravico in papa...

lordinho

Pripravnik
3. avg 2007
155
0
16
MB
če gre za kmetijsko zemljišče, potem je s tega vidika darilna boljša (je pa finančno manj ugodna). Ampak načeloma za realno ceno se redkokdo od predkupnih upravičencev prijavi (če ni ravno sosed in ima interes). Je pa riziko, to se strinjam.

Pbutec

20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Moram preveriti, koliko je po GURS-u ocenjeno, ker pri darilni pogodbi je verjetno GURS-ova cenitev važna?

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.421
2.583
113
kakšen je dedni red in najcenejši prenos lastništva nepremičnine pri:
Starši -otroci
brat - brat

I

Izbrisan uporabnik #488

I dedni red 0%
II od 5% naprej glede na vrednost

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Morda malce pazi tudi na pravne posledice darilne pogodbe. Predmeti oz stvati, ki so stvar darilne pogodbe se vštevajo v kasnejšo dediščino, zato ga jaz nikakor nebi biksal z darilno pogodbo, če boš zadevo dejansko plačal.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Če so podani zakonski razlogi...

Za "zabavo" je ne moreš preklicati. Kar je dano, je v zemljo zakopano.

Pa ker ne gre za prvi dedni red v gornjem primeru, je kritično samo prvo leto po darilu, če v tem času umre darovalec.

Kasneje se takšno darilo več ne more vštevati v zapuščino zaradi prikrajšanja nujnega deleža.

Samo darila prvemu dednemu redu, tista se vštevajo ne glede na to, kdaj so bila dana.

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
Če obstaja resna bojazen, da se bo na objavo na oglasni deski kdo prijavil (ali pa se kdo prijavi samo za to, da kasneje izsiljuje - najraje to počno nepremičninske agencije, ki čakajo pri objavah), je mogoče darilna res smiselna. Vse se da urediti z eno samo pogodbo in sicer: brat ->sestri (babici), ona naprej podarja svojemu otroku (ki je tvoj starš) in ta takoj naprej podarja svojemu otroku (tebi). Davek bo obračunan samo na relaciji brat->sestra v višini, ki je predviden za II. dedni red. Bo pa morala vsaka od navedenih oseb (razen tebe, kot obdarjenca) overiti svoj podpis pri notarju (spet dodaten strošek).
Po mojih izkušnjah z verižnimi pogodbami nihče ne komplicira (tudi davkarija ne), mora pa biti dobro in nedvoumno napisana.

Lahko pa na oglasno desko napišete nerealno visoko ceno, da res preženete morebitne zainteresirane in špekulante, samo bo ta cena pol morala pisati tudi na pogodbi.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Meni je bilo rečeno če žena "podari" možu recimo pol hiše komot ob ločitvi darilno prekliče. In nič ne pomaga če si vpisan v ZK kot solastnik.

I

Izbrisan uporabnik #488

To je pa druga zgodba in zadeva ne spada med preklic darilne pogodbe po OZju, ampak pod ZZZDR.

Kjer se nesorazmerna darila med zakonci ob razvezi vračajo.

V tem primeru to ni preklic.

13. jul 2011
2.677
626
113
Če smo natančni bosta tukaj dve "darili" - zemljišče na relaciji prastric - OP (2. dedni red) ter denar na relaciji OP - prastric (4. dedni red). Lahko OP sicer plača 5000€ takoj in 5000€ čez eno leto, na ta način ni potrebno plačati davka na "podarjen" denar, sicer se plača davek nad 5000€ - od 12%. Res pa je, da lahko darilo v denarju tudi zamolčiš (in s tem storiš davčni prekršek), če gre denar na roko.

Nepremičninske agencije nimajo predkupne pravice, zato je ta bojazen odveč. Lahko pa se prijavijo solastniki (če so),mejaši, drugi kmetje, sedanji najemniki (če so), (kmetijske zadruge, Sklad kmetijskih zemljišč in gozda RS...
Kaj pa, če se na tabli nastavi zasoljena cena? Je to možno? Potem se najbrž ne bo prijavil nihče. Res pa je, da bi bil potem davek višji - pa še vseeno manjši kot v primeru darila. Če pa bi kdo od prednostnih bil pripravljen plačati nenormalno visoko ceno, pa tudi najbrž ne bi bilo hudo narobe.

super_

Zelenc'
28. sep 2009
2
0
1
Bom kar tule povprašal, ker gre za sorodni problem.

Sestri bi rad podaril 1/12 hiše (lasniki smo mama, jaz, sestra). Sklepam, da je bolje kupoprodajna pogodba, ker ima samo 2% davek in ne 5% kot darilna.
Je nujno, da pri kupoprodajni pride do denarne transakcije? Ji namreč dobesedno podarjam.
V kolikor do denarne transakcije v praksi ne pride, ali lahko kateri od organov vidi ta "denar" kot moj prihodek?
Če je del vreden npr. 5000 EUR (po GURSU), ji lahko prodam za npr. 2500 EUR?

Gre za to, da imam za 1000 EUR preveč premoženja, da bi prejel socialno pomoč. Sem namreč lastnik 1/6 hiše v kateri živi mama, tistih 10m2 pa tudi ne morem oddajati, kot to želi CSD.

Nazadnje urejeno: