Daljši tovor na strešnih nosilcih?

sbolci88

Zelenc'
19. jul 2013
10
0
1
Pozdravljeni!

V bližnji prihodnosti imam namen pripeplat nekaj cevi 3/4" v skupni masi 70kg in dolžnin 6m. Sedaj pa, avto je dolg (Fiat Scudo) 4,45m se pravi da lahko "teoretično" z označitveno tablo na zadnji strani, pelje 7,45m. Problem se pojavi drugje, med prvim in zdnjim strešnim nosilcem je razdalja 1,5m kar pomeni da bi cev či bi bila čez zadnji nosilec 1,5m in čez sprednjega 3m, kara pa ne bi šlo...
V mislih sem imel, nevem če je kdo kdaj videl, ampak blizu nas je odskočišče za padalce in zmajarje in videvam dosti čehov, madžarov, nemcev ki imajo na havbi še dodatni nosilec na katerega je naslonjen jadralni zmaj oz. je čez vse nosilce postavljena alu lestev in na tej lestvi je potem jadralni zmaj...Vse to je po moji oceni home-made....
Sedaj pa me zanima če ima kdo kake izkušnje z tem?....je to kdaj videl?.....če se nemec pripelje iz Dizldorfa do Kovka?.....a bi meni tut kak policaj kompliciral če bi si sam izdelal ta nosilec?

Primer nosilca: http://www.hanggliding.org/w/images/5/5d/Vibe_loaded.JPG

Vem da je malce čudno opisano, je nedelja!
Hvala za ideje in odgovore! =)

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Ne ga srat. Če maš samo "nekaj cevi za pripeljat", najdi nekoga z dovolj veliko prikolico ali kombijem, daš še za kak pir in/ali pico pa si zmagal.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.970
341
83
tam ko se terc po tori rola
Hm... predpisi so eno, kar se dela pa drugo. Jaz sem na svojem imel strešne nosilce, prečki narazen 80 cm. Sem pa na njih vozil 4m dolge late in obloge. Dolžina ni bila problem, bolj sem bil v skrbeh zaradi upogibanja lesa.... Pa sem najprej na nosilce pritrdil alu lestev, nanjo pa naložil les. Kar se tiče konkretnega vprašanja pa... šest metrov je kar hudič. Če jih bo več skupaj, jih na koncin fajn polepi s selotejpom ali čim drugim in dobro pogurtnaj na prtljažnik. Pa spredaj in zadaj bi še z eno gurtno pritrdil na avto -zadaj na kljuko ali uho za šlepat, spredaj pa tudi na ono uho za vlečt. Zaradi nihanja, ko pelješ čez luknje in grbine.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Če imaš kluko za prikolico priklopi prikolico, odpri prtlažna vrata, potisni cevi čim globje v avto na prikolici pa na osi prikolice postavi neko stvar katera bo omogočala gibanje cevi v ovinkih.Sam sem pred leti vozil pohištvene cevi na ta način s Senikom. Je pa dobro če imaš prikolico kjer se odpreta obe planki ker tako s prtlažnikom dobiš skoraj isto ravnino.

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
12
18
Jaz bi najprej na strešne nosilce postavil Alu lestev, na njo pa cevi, izničiš upogibanje cevi, ker jih imaš praktično zvezno podprte.

sbolci88

Zelenc'
19. jul 2013
10
0
1
Ola!

@Romzi

Se strinjam, še najbolje bi bilo tako...gozdarskih kamjonov je kolikor hočeš in prevoz bi se že dalo uredit. Me pa tak prevoz zanima ker bom lahko nekoč imel podobno situacijo....no ja! Dež je, zunej ni dela pol pa to študiram...

@motofrik

Na mojem scudotu je strešni nosilec dovolj narazen in dovolj močno utrjen da bi use brez problemov utrdil...ker pa so ceste "samajama" luknjaste bo precej nihanja....zato me muči ta prednji nosilec....al pa gurtna skoz šlep luknjo....

@dsf

Prikolico in priključek mam, problem je ker imam v notranjosti "delavnico" sortimo....Se mi zdi da nebi blo dovolj prostora za cevi v ostrih zavojih...in vrata bi morale dol ker se odpirajo na stran. Bi pa bila varjanta =)

sbolci88

Zelenc'
19. jul 2013
10
0
1
@nejc111

Se strinjam brez alu lestve vsekakor ne bo šlo...z dodatnim prednjim nosilcem bi zadevo še dodatno ojačal.

Samo kaj ko ne vem kaj bo dr. policaj natuhtal. Bi vprašal soseda policaja...sam kaj ko bo trdil on eno, jutri me bo drug ustavil bo že druga zgodba =)

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.305
9.514
113
EU
Peljal sem na Atosu dve pohištveni cevi kvadrat trideset dolgi 6m. Atos ima prečki nosilca en meter. Spredaj je bilo slabe tri metre od nosilca, zadaj pa dobra dva. Nihanje sem omilil s kuplenimi železnimi palicami premera 10mm. Vse skupaj trdno ovil, spredaj in zadaj obesil florescentni varnostni jopič in peljal počasi domov. Daleč ni bilo za peljat, samo tri kilometre.
Za večjo razdaljo bi bilo težje, že s počasno vožnje bi oviral promet.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Avto je dovolj dolg za takšno dolžino, brez skrbi. Vsekakor pa bi bilo fino dodati oporo spredaj, morda kar na ravnem delu odbijača, malo pajkov in kakšna 'gurtna', pa ne bi smelo biti težav.

Pred slabim mesecem sem na Matrixu peljal dva špirovca 12/12 dolžine 5,5 m, brez opore, nosilci na prtljažniku pa so 100cm narazen. Nato pa še strešno pločevino enake dožine, vendar sem pri njej uporabil alu-lestev za podlogo.
Nihanje je seveda problem, vendar se malo 's pametjo' da tudi to kompenzirat, pač ne zaviraš na silo, paziš na cesto itd.

Moj največji 'podvig' te vrste pa je bil v osemdesetih, ko sem iz Verude pri Puli pripeljal v Ljubljano podarjen jambor dolžine 11m in to na katrci! Dva "V" nosica sta bila na prednjem in zadnjem odbijaču in odločitev je bila: če bo šlo prav, če ne pa tudi prav. Največji problem je bil šele v Ljubljani, na križiščih je sprednji konec jambora, ki je gledel dobra dva metra čez prvo os 'pometal' pri obračanju
wink-1.gif

LP

Sergio81

Fizikalc
29. jul 2007
1.651
0
36
V oblakih
Sam sem zadevo rešil z vlečnim vijakom v prednejm odbijaču, če kaj pomaga oziroma, če imaš to možnost, sicer je bila rešitev za krajšo razdaljo ampak opletalo pa ni popolnoma nič.

sbolci88

Zelenc'
19. jul 2013
10
0
1
@oriolus

Izkušnje iz prve roke so vedno najbolj zanimive.
Danes bom izdelal nosilce na sprednjem delu in jutri bom šel iskat cevi.

@Sergio81

Vlečni vijak je super stvar in sem jo tudi v živo že videl, kot pravim sem doma blizu odskočne rampe za padalce in zmajarje. Moj scudo nima tega vijaka in bo izdelava tega nosilca bolj zanimiva....

Če bo stvar uspela bom poskusil domov zvozit še loke rastlinjaka dolge 6m... =)

miha_zd

Pripravnik
7. jan 2010
535
0
16
Maribor
Več teh cevi med sabo na tesno zavij v ''strech'' folijo, recimo da jih pelješ 6 komadov, jih zložiš 3 spodaj in 3 na vrh. Nato zaviješ najprej spodnje in zgornje da preprečiš upogib, nato pa še vse skupaj in je zadeva rešena.

LP

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Sosed je vse 6m cevi za hišni vodovod sam domov zvozil, privezane POD fičota
smile-1.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.877
107
63
štajerska
sicer nisem nikoli meril razdalje med prečnimi noslici na strehi ampak po moje je cca 1 meter ali manj na moji kišti. vozil sem 4 take cevi kot jih opisuješ brez težav. samo dobro sem jih zvezal, da so delovale kot ena cev. s tem so bile bolj toge in ni prihajalo do pretiranega nihanja
lahko pa jih še spredaj in zadaj fiksiraš na odbijač oz na vlečno kljuko oz zanko