Dacarji in bancni racuni

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.978
40
48
Mi zna kdo razloziti, v cem je razlika:

a) med navadnim transakcijskim racunom in raznimi hranilnimi/varcevalnimi knjizicami ali bancnimi racuni "na kartoncek" (da imajo banke pri prvi varianti enormne "stroske vodenja", pri drugih pa tega ni)?

b) med navadnimi transakcijskimi racuni in raznimi hranilnimi/varcevalnimi knjizicami s pogleda DURSa, ker se ti transakcijski racuni vsi izpisejo v npr. e-davkih, knjizic pa tam ni navedenih? Se dacarji na prve lahko "usedejo", na druge pa ne?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
a : na trans. racunu imaš obresti, lahko imaš minus, imaš BA kartico bla bla bla
na knjižici nič ot tega. samo če vežes imaš obresti. ni minusa. ni obresti če samo gnar tam leži. ni kartic. lahko samo na svoji banki dvigneš..

b: dacarji ti naredijo izvršbo in pošljejo podatke bankam, kjer imaš TR in je to to. verjetno ti lahko tudi bajto prodajo...

je pa neka finta s TR-ji ker so to neke vrste javni podatki in jih ima menda BS v evidenci ali nekaj v tem stilu

Poti

VIP titula
21. avg 2007
5.060
0
36
40
a.) Najbolj pomembna razlika je, da lahko na transakcijski račun dobivaš nakazila, medtem ko si lahko na hranilne vloge in varčevalne račune nakazuješ samo sam. Npr ne moreš dobivat plače na varčevalne vloge.

b.) Na dursu vidijo kje imaš ti odprte račune, medtem ko se za ostale vloge(hranilne, varčevalne,...) tega nikjer ne vidi(razen na banki, kjer je odprt). Če banka dobi davčni sklep oz sodno odločbo mora blokirati vse račune, tudi hranilne, varčevalne,... in poplačati upnika, če je to možno.

@cedevita: hranilne vloge in TRR so ponavadi obrestovana enako(tam okog 0,2% ponavadi), medtem ko so vačevalne obrestovane več.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Hmmm si prepričan da na DURS-u direktno vidijo kje imaš ti odprt TRR? Torej vpišejo v računalnik ima in priimek in jim vrže ven kje imaš odprte račune? Čakam da bo še kdo rekel da samo klikenjo in se pokažejo prilivi
smile-1.gif

Poti

VIP titula
21. avg 2007
5.060
0
36
40
Do 1.11.2009 so vse tvoje račune videli tudi na vsaki banki, po novem zaradi spremembe zakona ne več. Zdaj, kolikor sem seznanjen s tem, na davčni še vedno vidijo.

PS: če te zanima več:

http://www.bsi.si/orodja/register-transakcijskih-racunov.asp?MapaId=597

Če se ti da prebirat link do uradnega lista boš lahko videl, kdo je upravičen do tega, da vidi te podatke. Men se ne da
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
To vem da so banke vsaj še lani videle ker ko sem šel odpirat nov račun na NLB me je začela kobila za šalterjem spraševat zakaj pri njih odpiram račun če imam še enga odprtega. No saj sva hitro končala pogovor sem ji prijazno razložil da to njo čist en ku** briga zakaj jaz odpiram račun pri njih.

Lp

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.978
40
48
Citat:
To vem da so banke vsaj še lani videle ker ko sem šel odpirat nov račun na NLB me je začela kobila za šalterjem spraševat zakaj pri njih odpiram račun če imam še enga odprtega. No saj sva hitro končala pogovor sem ji prijazno razložil da to njo čist en ku** briga zakaj jaz odpiram račun pri njih.
Ocitno imajo res prevec strank in kup problemov in stroskov sami s sabo. Zadnji cajt, da jih razstelajo na vec manjsih.

Citat:
a.) Najbolj pomembna razlika je, da lahko na transakcijski račun dobivaš nakazila, medtem ko si lahko na hranilne vloge in varčevalne račune nakazuješ samo sam. Npr ne moreš dobivat plače na varčevalne vloge.
Aja? Od kdaj pa je to tako? Kakor vem, vsaj do eno leto nazaj ni bilo razlike (racun je bil racun, tako kot je email naslov email naslov, gor je lahko nakazal kdorkoli, pa ce je slo za tekoci racun, hranilno knjizico ali pa varcevalno knjizico). Vem, ker sem mdr. tudi najemnino placeval na varcevalno knjizico (ki seveda ni bila moja
smile-1.gif
) ).

Citat:
Hmmm si prepričan da na DURS-u direktno vidijo kje imaš ti odprt TRR? Torej vpišejo v računalnik ima in priimek in jim vrže ven kje imaš odprte račune?
Ce uporabljas e-davke, lahko vidis, katere tvoje racune imajo dacarji. Oz. - oni zagotovo vidijo _najmanj_ to, kar tebi kaze v e-davkih.
smile-1.gif

Poti

VIP titula
21. avg 2007
5.060
0
36
40
Ja, to je odvisno kako si plačeval. Če si šel na banko kjer je odprta varčevalna vloga si seveda brez problema lahko položil. Če si pa hotel npr s položnico, pa bi morala banka prejemnica to zavrniti.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.133
96
48
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Aja? Od kdaj pa je to tako? Kakor vem, vsaj do eno leto nazaj ni bilo razlike (racun je bil racun, tako kot je email naslov email naslov, gor je lahko nakazal kdorkoli, pa ce je slo za tekoci racun, hranilno knjizico ali pa varcevalno knjizico). Vem, ker sem mdr. tudi najemnino placeval na varcevalno knjizico (ki seveda ni bila moja
smile-1.gif
) ).

No go.
Za položit denar na varčevalni račun moraš biti ali lastnik le-tega ali pa pooblaščen (od lastnika) za polog na račun. Še ženo sem moral pooblastit, da lahko preko klika prenese denar iz njenega TRR na varčevalni račun.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
Ce uporabljas e-davke, lahko vidis, katere tvoje racune imajo dacarji. Oz. - oni zagotovo vidijo _najmanj_ to, kar tebi kaze v e-davkih.
smile-1.gif

Pri meni se tam vidi moj (osebni) racun in TRR za s.p., ni pa racuna na drugi banki, kjer imam samo kartoncek ("varcevalni racun" ali nekaj takega). Ne vem ali to drzi za vse tovrstne racune ali samo za mojega, na mojem se namrec nic ni zgodilo ze par let, ampak samo stoji tam z zahtevano minimalno vsoto, da mi ga ne ukinejo ... ker se mi ne ljubi do banke in vse dol pobrat.