cvrtnik (friteza ) na vroči zrak

bose

Pripravnik
23. sep 2009
294
14
18
daleč,daleč,daleč proč
Zaradi bolezni v družini se moramo čim bolj izogibati maščob. Načrtujemo nakup friteze na vroči zrak. Kakšne so vaše izkušnje? Po čem se te friteze razlikujejo med seboj?
Kolikor gledam imajo ene možnost pečenja pice - je to sploh uporabno.
Glavni namen je priprava hrane brez maščob, oziroma z minimalnimi maščobami. Je krompirček iz take friteze bolj dober, kot pa na primer pečen v pečici?
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.967
6.862
113
pri taščici
Predvsem ga ne moreš veliko peči pa skoraj obvezno ga je med pečenjem treba mal premešati.
Imava nekaj mesecev hoferjev cvrtnik za 50 evrov
 

bose

Pripravnik
23. sep 2009
294
14
18
daleč,daleč,daleč proč
To ravno sprašujem. V pečici smo že poskusili, pa pa je krompirček bolj tak - izsušen. Friteza pa ga med pečenjem obrača. Rad bi izkušnjo nekoga, ki je preizkusil obe metodi.
 

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Če daš minimalno olja (npr. olivnega) bo verjetno boljše, nezdravo pa tudi ne bo...
 

bose

Pripravnik
23. sep 2009
294
14
18
daleč,daleč,daleč proč
Rad bi izkušnjo nekoga, ki je že preizkusil cvrtnik na vroči zrak. Za pečico mi je znano - jo redno uporabljamo na tak način.
Predvsem me zanima, kakšna je razlika med njimi (razen cene).
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.046
852
113
To ravno sprašujem. V pečici smo že poskusili, pa pa je krompirček bolj tak - izsušen. Friteza pa ga med pečenjem obrača. Rad bi izkušnjo nekoga, ki je preizkusil obe metodi.

Pri nas vse delamo z ventilacijsko pečico:
- pomfri (če je zamrznjen) - se peče nekje na 190.. peče se "conventional" (torej normalno).. ene par minut pred koncem damo na ventilacijsko in za "kratek hip" odpremo vrata, da gre visek pare ven.. in je krompir lepo hrustljav.. ce ga zamudis - se pa izsusi ja
- krompir navaden - isto
- pizza - na predogret kamen.. po programu ventilacijska (mislm da 190 stopinj) in spodnja resetka.. 10 min vrh glave (pa pustmo debato kako se pizzo po alterjevsko dela "na full pa 4 min".. nam taka pizza odgovarja)
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.046
852
113
aja pa enkrat sem v navalu zdravega zivljenja gledal "activ fry".. pa mislm da je pisalo, da za "pomfri" rabi 1h.. in me je minilo
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.380
307
83
To ravno sprašujem. V pečici smo že poskusili, pa pa je krompirček bolj tak - izsušen. Friteza pa ga med pečenjem obrača. Rad bi izkušnjo nekoga, ki je preizkusil obe metodi.

Če ga prej do določene mere pokuhaš in nato z njim v pečico bo boljši od obeh metod, res pa, da imaš malo več dela.
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.551
4.703
113
Mi imamo doma eno tako čudo od Gorenja. Včasih uspe, včasih pa ne.
Ugotovili smo, da je bolje pokapati vsaj kako žlico olja in ne smeš preveč napolniti cvrtnika. Recimo, da pokriješ dno in to je to. Potem pa vmes še vsaj 1x obrneš.

Če uspe, je čisto užitno, če pa ne, je pa panada bolj mehka in nič hrustljava.

Pomfrit je ...ok, ni pa presežek.

Za živeti bolj zdravo je dobro, kulinarični presežek pa ne pride ven.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Pri nas imamo tavelik (5.5l) air frayer, kupljen preko amazona ker se jih pri nas včasih sploh ni dobilo. Vsaj ne tavelikih. V tavelikem narediš pomfrija za dve ornk porciji oz. za normalno prilogo poleg ostale hrane za 4 ljudi. Kot so rekli ne smeš nabasat preveč, ker če zrak ne more skozi hrano potem se ne bo ocvrlo in boš imel kuhan krompir. To je tudi razlika med fritezo kjer hrana plava v olju in je skoraj vseeno kako in koliko naložiš (ajd do neke meje). Pomfri za večje količine je tako bolje da je "taprav" (ne v kockah ipd.), pa čimdaljše da so rezine da se potem lepo razporedijo v "mrežo".

Prednost pred navadno pečico je v temu da se ta svar ogreje v 1-2min na 200C, potem pomfri v neki srednji dozi je pečen v 15-20 min (tu več kot daš hrane noter, več časa bo trajalo oz. obratno). Torej stvar je po hitrosti bolj podobna navadni fritezi (težko primerjat ker navadna friteza rabi dalj časa da se ogreje, ko pa se ogreje lahko šibaš runde skozi hitreje). Stvar se tudi ohladi takoj po uporabi, 15 min pa že lahko pospraviš s pulta. Čiščenje je za razliko od pečice bolj enostavno, sam notranji del (posoda) gre komplet v pomivalca če želiš sicer pa je itak s teflona tako da je dovolj da jo po pekah preproste hrane (pomfri) enostavno splakneš pod vročo vodo.

Glede maščobe. Če hrane ne namastiš se bo pobvršinsko žgala in tudi notranje sušila. Recimo če daš krompir brez olja bo ven prišel precej rjav/črn ko bo notranjost ravno dovolj pečena, krompir bo dokaj suh. Težko rečem da je tak krompir zanič, mogoče spominja na otroška leta ko smo pekli cele krompirje pri ognju! Je pa dovolj zelo malo olja da se zažiganje ne zgodi, recimo za pomfri ena jedilna žlica. Brez oz. z malo olja olja ima hrana tudi čisto drug okus, to je pač lastnost maščob. Razne pohane zadeve (dunajc) bo brez maščobe ZELO suh in pohanina trda, lahko pošpricaš z oljem (spray) pred peko in je potem približno ok ... vseeno je treba vedet da v pohanju je večina okusa maščoba (olje) od cvrtja, tako da stvar ne bo nikoli primerljiva.

Pri nas smo noter pekli že vse sorte, od kruha do čevapov, največ se peče pa dejansko pomfrija.
 
  • Všeč mi je
Reactions: panica in Hanzi

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Po mojih izkušnjah je tole dobro za kupljene predpripravljene zamrznjene stvari, pomfri, perutničke, morske stvari... te pa niso želja avtorja te teme.
 

bose

Pripravnik
23. sep 2009
294
14
18
daleč,daleč,daleč proč
Šlo bi za pripravo - peko domačega krompirja. Danes sem v Lidlu vzel to fritezo, pa mi ni najbolj všeč. Sem videl take, ki imajo na dnu posode za pečenje lopatico, ki kroži po dnu posode in pri tem sproti obrača krompirček. Lidlova ima samo posodo v kateri se živilo naloži, potem pa vroč zrak kroži po fritezi. Pri tem je sigurno ena stran bolj zapečena kot druga, če ne premešaš vsebine.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Na sredini peke vzameš posodo ven in premešaš (potreseš posodo). To ti vzame 10 sekund dela. Če daš malo krompirja oz. kot sem že napisal narediš tak krompir da ni zbit skupaj v kup potem niti to ni treba ker peka poteka v vročem zraku ki kroži, to pomeni da se krompir zapeče na vrhu, spodaj in z vseh strani kjer je izpostavljen zraku (ne samo na vrhu kjer je grelec).

Tiste ki imajo mešanje tudi ne obračajo krompirja ampak samo vrtijo pladenj kolikor vem, tako da če fino naložiš noter moraš še vedno na roke premešat.
 
  • Všeč mi je
Reactions: imi