Pri nas imamo tavelik (5.5l) air frayer, kupljen preko amazona ker se jih pri nas včasih sploh ni dobilo. Vsaj ne tavelikih. V tavelikem narediš pomfrija za dve ornk porciji oz. za normalno prilogo poleg ostale hrane za 4 ljudi. Kot so rekli ne smeš nabasat preveč, ker če zrak ne more skozi hrano potem se ne bo ocvrlo in boš imel kuhan krompir. To je tudi razlika med fritezo kjer hrana plava v olju in je skoraj vseeno kako in koliko naložiš (ajd do neke meje). Pomfri za večje količine je tako bolje da je "taprav" (ne v kockah ipd.), pa čimdaljše da so rezine da se potem lepo razporedijo v "mrežo".
Prednost pred navadno pečico je v temu da se ta svar ogreje v 1-2min na 200C, potem pomfri v neki srednji dozi je pečen v 15-20 min (tu več kot daš hrane noter, več časa bo trajalo oz. obratno). Torej stvar je po hitrosti bolj podobna navadni fritezi (težko primerjat ker navadna friteza rabi dalj časa da se ogreje, ko pa se ogreje lahko šibaš runde skozi hitreje). Stvar se tudi ohladi takoj po uporabi, 15 min pa že lahko pospraviš s pulta. Čiščenje je za razliko od pečice bolj enostavno, sam notranji del (posoda) gre komplet v pomivalca če želiš sicer pa je itak s teflona tako da je dovolj da jo po pekah preproste hrane (pomfri) enostavno splakneš pod vročo vodo.
Glede maščobe. Če hrane ne namastiš se bo pobvršinsko žgala in tudi notranje sušila. Recimo če daš krompir brez olja bo ven prišel precej rjav/črn ko bo notranjost ravno dovolj pečena, krompir bo dokaj suh. Težko rečem da je tak krompir zanič, mogoče spominja na otroška leta ko smo pekli cele krompirje pri ognju! Je pa dovolj zelo malo olja da se zažiganje ne zgodi, recimo za pomfri ena jedilna žlica. Brez oz. z malo olja olja ima hrana tudi čisto drug okus, to je pač lastnost maščob. Razne pohane zadeve (dunajc) bo brez maščobe ZELO suh in pohanina trda, lahko pošpricaš z oljem (spray) pred peko in je potem približno ok ... vseeno je treba vedet da v pohanju je večina okusa maščoba (olje) od cvrtja, tako da stvar ne bo nikoli primerljiva.
Pri nas smo noter pekli že vse sorte, od kruha do čevapov, največ se peče pa dejansko pomfrija.