Čudno obnašanje zvočnikov

KLuka

Fizikalc
7. sep 2007
1.710
0
36
včeraj zvečer ko sm se ob računalniku učil so moji zvočnik kar začeli predvajati neke albanske komade
stupid-1.gif

prvo sem mislil da se v odzadju na računalniku predvaja kakšna muska in sm zaprl vse procese, ampak muska ni utihnila potem sm zvočnike izklopil iz računalnika in tudi ni prenehalo, na zvočnikih sem spreminjal glasnost pa se ni nič spremenilo
stupid-1.gif

ali je možno da moji zvočniki lovijo nek albanski radio ???

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
valda da je možno... samo škoda da niso takih pogruntal še takrat, ko ni mel vsak radija.

KLuka

Fizikalc
7. sep 2007
1.710
0
36
in kako naj bi to delovalo?? a možno da imajo zvočniki tako induktivnost da se resonančno ujemajo z FM radio šiptar
smile-1.gif

kaj pa če bi na kabel zvezal še kakšno tuljavico bi mogoče lovil še kak drug radio ?

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
sarkazem stari, sarkazem
smile-1.gif

Samo zvočniki ne morejo lovit radijskega signala pod nobenim pogojem, ker je signal, ki se pošilja "v svet" iz radijskih postaj moduliran. Frekvenčno (FM) ali amplitudno (AM). Kako je teb ratalo, da so ti zvočniki špilal, brez da bi na vhod priključen nek signal, pa nebi vedu.

http://en.wikipedia.org/wiki/FM_radio <- Tukaj si preberi na kakšnem principu deluje radijo.

Alioth

Pripravnik
8. avg 2007
469
7
18
V bližini kakšnega srednjevalovnega oddajnika (AM) zna marsikaj špilat. Aktivni zvočniki kitajske izdelave pa so kot nalašč za to.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
pocen kitajksa elektronka je res zmožna predvajat marsikaj:)
sem imel usb zvočno kartico v velikosti usb ključa in če sem to kartico prijel v pest je skoraj zadovoljivo lovila en slovenski radio (slo 1 ali nekaj v tej smeri).
in tudi o tem, da zvočniki lovijo radijsko postajo se je tukaj gor že govorilo. Tko, da ja je možno, da lovi kak radio.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Sprejemnik za amplitudno modulacijo je sestavljen iz antene, nihajnega kroga (tuljava in kondenzator) ter diode. Ker je tega v vsakem vezjo precej, je povsem verjetno in mogoče, da kak mešanica kablov in robe v čip zadevah začne špilat kako postajo ki oddaja na kratkih, srednjih ali dolgih valovih. In pri nas mislim da ravno slovenija ena še oddaja tudi na teh valovih. Pa še štos dolgih valov - že iz imena je jasno, da sežejo daleč, tako da če v Tirani oddaja postaja na dolgih valovih, jo pri nas z lahkoto ujameš in poslušaš.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.735
5.897
113
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
sarkazem stari, sarkazem
smile-1.gif

Samo zvočniki ne morejo lovit radijskega signala pod nobenim pogojem, ker je signal, ki se pošilja "v svet" iz radijskih postaj moduliran. Frekvenčno (FM) ali amplitudno (AM). Kako je teb ratalo, da so ti zvočniki špilal, brez da bi na vhod priključen nek signal, pa nebi vedu.

http://en.wikipedia.org/wiki/FM_radio <- Tukaj si preberi na kakšnem principu deluje radijo.
Z relativno lahkoto je naredit radijski sprejemnik,.. nastavljiva tuljava, kondenzator, tranzistor....

Tako da je čisto možno da imajo ti zvočniki v napajalnem delu tuljavo ki se ujame z nosilno frekvenco nekega radijskega signala.

Za info: frekvenčna modulacija, ni nič druga kot prestavitev osnovne frekvence na višje frekvenčno področje. Demux pa obratno.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Meni to dela ojačevalec za kitaro, ko je prižgan in na malo večji jakosti. Pa tako beden program imajo, da na ful kratek interval spustijo eno in isto jebeno špico. Ja, lahko te znervira, meni se to dogaja že ene par let. Prav po svoje zna špilat.
smile-1.gif

Lovi seveda samo v enem kotu sobe, drugod ne.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Frekvenčno moduliran signal je malce težje obdelat, da je slišen. Mnogo lažje je amplitudno moduliran signal slišat in če sliši šiptarje je to sigurno amplitudna modulacija na srednjih ali dolgih valovih.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Men so tud eni plastik fantastik zvočniki špilal nek radio čist potih sam, da so bli v elektriko prklučeni pa pržgani.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Dedku so zvočniki kakih 30 let nazaj špilali policaje - spodaj je živel policaj in se je jasno in glasno slišalo vse, kar se je doli menil
grin1.gif

Doživel sem tudi že, da sem na enem poceni radiu vrtel gumb dalje od 108 in ujel TV (ki se začne od 112 če se ne motim).

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Frekvenčno moduliran signal je malce težje obdelat, da je slišen. Mnogo lažje je amplitudno moduliran signal slišat in če sliši šiptarje je to sigurno amplitudna modulacija na srednjih ali dolgih valovih.

No, to je očitno prava utemeljitev. Meni signal pobirajo magneti, ampak samo, ko je overdrive vklopljen (vhodni signal večji od izhodnega - distorzija) in sem na pravem mestu. Obratno se to ne dogaja oz. ni slišno.