Čudne vtičnice ...

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Opazil sem, da imam doma zelo čudne vtičnice - namreč sploh mi nočejo polniti telefonov. Telefon se ob stiku z elektriko obnaša tako, kot da bi se polnil in bi kabl potegnil ven. Včasih pomaga, da ni polnilec priklopljen direktno na vtikač, ampak na razdelilec, včasih je treba malo kable od polnilca obrniti ... Do sedaj sem to opazil pri 2 starih telefonih, ampak ko mi pa ni hotelo napolniti novega Samsunga, so mi reči postale čudne. Zanimivo je, da drugod vse 3 telefone lahko povsem normalno napolnim.

Kaj bi bil to zaen hudič?
confused-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Ostale naprave normalno funkcionirajo? Drugače pa zna bit, da so vtičnice mal velike, pa ni dovolj dobrega stika, čeprav se mi zdi to precej čudno....

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Verjetno je kriv komad od Henčkov ... zeleni možici, prišli so po žici itd. ...
Oni ti prepričujejo, da bi se telefoni nafilali, saj se bojijo, da bi na ta način prišel v stik z njimi ...
evil.gif

Noker

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Kontaktne površine v vtičnicah so sestavljene iz dveh polovičk, nekako takole ( ). Ti dve polovički sta pri nekaterih vričnicah vpeti pod zmetjo. Tako, da se kontakti vedno vrnejo v začetno lego. Obstajajo pa vtičnice, ki te vzmeti nimajo in so že sami kontakti oblikovani tako, da delujejo vzmetno na kontakt. Bolj kot ne je pravljica pričakovati, da se bo vzmetnost teh kontaktov ohranila z leti. S časom se namreč kontakti razmaknejo in vtikač v najslabšem primetu več nima stika. Enostavno vzemi preizkuševalnik napetosti (fazprifer) in kontakte malo potisni skupaj. Pazi, da ne boš držal izvijač za neizoliran del!

Drug problem pa je lahko umazanost kontaktov. Na nekaterih vtičnicah sem opazil "patino" oziroma nek oksid, ki je deloval izolacijsko. Razlog je vlaga. Zadevo je potrebno očistit. Včasih se zgodi tudi če imaš kakšne "fušmalarje", da pokrovčke vtičnic odvijačijo potem pa veselo belijo po vtičnicah. Jupol je tudi izolator. Očisti. Pred obema posegoma izklopi ali odvij varovalko.

Aja, tisto kar sem jaz opazal po blokih v Brežicah je, da se je v vtičnicah vzmet iz prve točke tako čudno snela s kontaktov, da jih je držala narazen. Nekaj sem se trudi popravljati a je bilo ceneje zamenjat.

Mislim, da je to večinoma to. Drugače imaš lahko težavo še z napetostjo v sami vtičnici, ampak v Brežicah tega še nisem slišal. Večji problem je v Kostanjevici, kjer je napetost včasih znatno pod 200 V. Obilo upseha.
wink-1.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Čaki malo, še svojih nimam, pa me ti že za dedija proglašaš? Majke mi, pri svojih 27 si pa tudi tega ne zaslužim.
smile-1.gif

P.S.: V merkurju dobiš samo vložke za vtičnico, pa lahko zamenjaš samo tiste kritične in ti hkrati okvirčki ostanejo enaki.
wink-1.gif

amper

Pripravnik
2. avg 2007
84
0
6
Lepi kraji :)
Fanti, to je problem pri teh starih telefonih, ja.. Vem da včasih, recimo, ni bilo dovolj, da si polnilec od nokie le porinu v tisto luknjo od mobitela, ampak si jo mogu pol še obračat, dokler ni vse skupaj zagrablo.. Tista zgodba, da daš pred tem razdelilec, je zgolj naključje..

Po moje so štekrji OK, kar si tut sam pol ugotovil
wink-1.gif

@gsxyz:
Naziv "dedi" je jemlji kot žalitev, ampak kot kompliment.. Namreč dediji so vedno polni modrosti in izkušenj
evil.gif

lp

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
@amper: ja, če bi bil samo pri starih...telefon mam pol leta pa že je*e polnenje
jezen.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Lahko da je kabel od polnilca defekten. Vsaj pri enem mojem polnilcu je tako - malo kabel zmigaš pa že neha polnit
grin1.gif

Možno pa da je problem že pri kontaktu na telefonu. Malo zmigaš vsako stvar posebej, pa hitro ugotoviš kje je problem.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Jap, ti imaš verjetno drugo bolezen. Kot je že omenil kolega gre verjetno za slab stik v bližini konektorja ali pa samega "adapterčka". Tipična virusna okužba polnilca, ki nastane pri ženskah in poženščenih moških. Bolezen se razvije zaradi navijanja kabla na polnilec. Saj veste kaj mislim? Kabel grdo zgleda, ko vse skupaj vržeš v predal, zato ga je potrebno lepo oviti na polnilec, da še v predalu lepo zgleda!

NAVIJANJE KABLA NA POLNILEC NI PRIPOROČLJIVO! Zakaj? Zato, ker se izolacija in žice v zgoraj omenjenih predelih precvikajo!

Nokia je svoje uporabnike pre to neumnostjo poskusila zaščititi tako, da je na kabel nalepila ježka s katerim si ovil zložen kabel. Zložen in ne ovit na polnilec! Brezupno! Ježek je bil tako dolg, da so se našli pacienti, ki so navili kabel na polnilec in vse skupaj povili z ježkom. Huh... Nokia se več ne sekira. Gre za fizično poškodbo polnilca, kar ne zajema garancije.

Kupi drug polnilec in se odvadi ovijanja kabla nanj. Če ti je uspelo, da si prenehala gristi nohte, bo tudi to šlo. Če ne bo delovala zamenjaj polnilec in vtičnico.
smile-1.gif

Dedi štromči ma vas rad! (hvala amper)

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Priključki adapterjev imajo manjši fi od normalnih šuko štekerjev in, kot so že rekli, se s časom kontakti malo razmaknejo -ravno toliko, da ni več dobrega stika.
Druga stvar je sama izvedba priključka na adapterju: če ga pobliže pogledaš (tisti del, ki pride v štekdozo), opaziš, da je kovinski kontakt samo cca cm na koncu, proti ohišju pa je že plastika. No, ko ti adapter porineš v štekdozo, se sprva vzpostavi kontakt, a ko dalje porivaš (do konca - jebentiš, tole se bere kot pr0n
grin1.gif
), se na priključkih v štekdozi kar naenkrat namesto kovinskih kontaktov znajde tista plastika (ki, jasno, ni prevodna).
Rešitev je: ne porini adapterja do konca v vtičnico - najprej ga porini do konca, nato pa ga za cca 5 mm potegni nazaj.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Zdaj je pa že toliko napisanega, da me je začelo skrbeti če bodo kaj od tega počele mladoletne "frklje in frkoni" iz alterja. Morava se pravno zaščitit, da naju ne bo kdo tožil.

POZOR!!! IZJEMNA NEVARNOST ELEKTRIČNEGA UDARA IN NEZAŽELJENE NOSEČNOSTI!!!
VSE REŠITVE, METODE, POPRAVKE IN TESTE OPISANE V TEJ TEMI LAHKO IZVAJA SAMO ZA TO STROKOVNO USPOSOBLJENA IN KONTRACIPIRNA OSEBA!

P.S.: Mojo in dekca-tovo številko dobite na PM.
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
Imam občutek da se pri SE zna zgubiti stik na konektorjih telefona ali pa na tistem konektorju ki je na koncu kabla. Vsaj meni je začel po letu nekaj štekati in vem da to ni prvi SE (so to že eriksoni delal). Meni polni, če pride kabel od "spodnje strani" na mobitel ??? Baje pa nekoliko pomga če tiste konektorje mal "razgibaš" pa ne vem več v katero smer.
Sicer pa zgornjih trditvam precej verjamem, tista o manj kot 200V v konstanjevici se je pa mal za zamislit (pritožba na elektro?)

Sandrca

hudičkica
29. okt 2007
785
0
16
hehehe hvala za tole izčrpno poročilo+nasvet...
samo ne spadam med pacijente k bi kabl navijala na polnilc... se mi preprosto ne da... k se gsm nafia vržem polnilec na mizo in me tm pridno čaka
smile-1.gif

ugotavljam pa da bo problem res v polnilcu, ker mi je*e samo z mojim polnilcom, z ostalimi dela kul... očitno je "bananca" nekej švoh
cry12bpy.gif

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Jop SE ima malo ponesrečen način vstavljanja konaktorja. Zaskočke so narejene tako, da moraš konektor privzdigniti navzgor, da se odskoči in ga potem izvleči. Če ga vlečeš direkt ven se s časoma zaskočke obrabijo in konektor več ne sedi dobro v vtičnici. Tako, da potem dejansko pomaga če konektor tiščiš navzdol.
wink-1.gif

200V gospodinjstva niti ne opazijo. Gospodarstvo pa... Pritobža ni uspela, tožba tudi ne... elektro je državno podjetje in njihove meritve so O.K. Tu se ne da žal ničesar narediti.
frown-1.gif
Boj z mlini na veter.

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Aha.
priden.gif

Potem pa vzemi šivanko ali buciko ter razmakni tista dva jezička v bananci.
wink-1.gif

P.S.: Polnilec pred tem izvleci iz vtičnice.
grin1.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Uradno bi morala biti enofazna omrežna napetost efektivno 230V +6% -10%, torej manj od 207V ne sme biti. Da se 200V ne pozna v gospodinjstvu pa nekako ne verjamem. Pri nas, ki smo na koncu veje, na žarnici takoj opazim, ko kakšen sosed priklopi kakšen elektromotor.

Baje se da na Elektru izposoditi registrator (instrument za spremljanje in zapisovanje napetosti), ki je umerjen in z vsemi pedigreji. Na podlagi tega se da zahtevat potem od distributerja ukrepe za izboljšanje.