Kontaktne površine v vtičnicah so sestavljene iz dveh polovičk, nekako takole ( ). Ti dve polovički sta pri nekaterih vričnicah vpeti pod zmetjo. Tako, da se kontakti vedno vrnejo v začetno lego. Obstajajo pa vtičnice, ki te vzmeti nimajo in so že sami kontakti oblikovani tako, da delujejo vzmetno na kontakt. Bolj kot ne je pravljica pričakovati, da se bo vzmetnost teh kontaktov ohranila z leti. S časom se namreč kontakti razmaknejo in vtikač v najslabšem primetu več nima stika. Enostavno vzemi preizkuševalnik napetosti (fazprifer) in kontakte malo potisni skupaj. Pazi, da ne boš držal izvijač za neizoliran del!
Drug problem pa je lahko umazanost kontaktov. Na nekaterih vtičnicah sem opazil "patino" oziroma nek oksid, ki je deloval izolacijsko. Razlog je vlaga. Zadevo je potrebno očistit. Včasih se zgodi tudi če imaš kakšne "fušmalarje", da pokrovčke vtičnic odvijačijo potem pa veselo belijo po vtičnicah. Jupol je tudi izolator. Očisti. Pred obema posegoma izklopi ali odvij varovalko.
Aja, tisto kar sem jaz opazal po blokih v Brežicah je, da se je v vtičnicah vzmet iz prve točke tako čudno snela s kontaktov, da jih je držala narazen. Nekaj sem se trudi popravljati a je bilo ceneje zamenjat.
Mislim, da je to večinoma to. Drugače imaš lahko težavo še z napetostjo v sami vtičnici, ampak v Brežicah tega še nisem slišal. Večji problem je v Kostanjevici, kjer je napetost včasih znatno pod 200 V. Obilo upseha.