Cudna napetost na izhodu UPS

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Sem rekel, da "za hec" preverim, kaksno napetost daje ven UPS (ker je povsod napisano 230 V). Niti priblizno ni bilo toliko. Na prvem (MGE) je bilo ca. 224 V (toliko, kot je bila v tistem trenutku napetost direktno na vticnici iz omrezja), na drugem (APC) pa celih 250 V.
13.gif

Je mozno, da voltmeter napacno kaze (ker UPS ven ne daje sinusoide, ampak "pravokotni" priblizek) ali pa dejansko UPS ne daje od sebe deklarirane napetosti?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Hja, če je ups z bypasom, lahko daje ven direktno napetost z vhoda. To je prvi primer. Drugo pa imaš prav - večina inštrumentov meri srednjo vrednost, prikazuje pa kao efektivno - preračun je narejen z faktorjem za sinus. Če napetost ni sinusna, lahko inštrument mučo laže in bi pravi inštrument, ki meri pravo efektivno napetost, pokazal povsem nekaj drugega.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Prvi (MGE) na grafu stalno prikazuje izhodno napetost 230 V. Po moje ima to bolj za okras.
smile-1.gif

Drugi (APC) tega ne prikazuje nikjer (vsaj ne v PowerChute Personal Edition).

Mislim, da MGE dejansko res daje ven tisto, kar dobi na omrezju (pac tudi nizji cenovni razred glede na APC), medtem ko APC se nekaj postima vmes. APC ima v tej povezavi le opcijo "Your backup will intervene ... if AC utility goes above/belov ...", ki jo imam nastavljeno na najozjo mozno toleranco, ki jo zadeva omogoca, to je 208-252 V (pa se high sensitivity za toleranco glede motenj/sumov...).
Prej sem pomeril APC in je za razliko od vceraj dajal ven 229-230 V. Mozno, da je to potem res to -- ni mi pa cisto jasno, zakaj bi dajal kadarkoli ven 250 V (vecina naprav, ki se jih vklopi v omrezje, je danes narejenih za 100-240 V, kakor je meni znano; poleg tega napetost na omrezju tu se ni bila 250 V
tongue-1.gif
). Na omrezju je sicer 218-230V (najveckrat okrog 225V).

Sem bil pa danes prica enemu drugemu cudnemu pripetljaju. Ko sem zjutraj vklopil en racunalnik (tisti na MGE UPSu), je APCjev UPS sel za ene pet sekund na "Overload" (lucka in brencanje). Ni mi jasno, zakaj bi do tega prislo, ker se obremenitev na APC takrat ni spremenila. Res pa je, da sta oba UPS-a priklopljena na isto vticnico na steni - ce je bila to mogoce posledica kaksnega vpliva/motenj Active-PFC napajalnika (Antec EarthWatts 500) na omrezje.
sprasujem se.gif