Cuden problem z rami..

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Situacija je taka.. 14 dni nazaj sem nabavil novo graficno kartico (ATI). Vse lepo in prav, se instalira, winsi se zazenejo, driverji nalozijo, edino ene 2x vmes so se XPji sami od sebe rebootali. Vendar se je potem umirilo.

Nato sem nalozil W7 x64. Cez nekaj dni zamenjal se napajalec in.. kista se ne zbudi vec.. ni po bogu. Poizkusim star napajalec, staro graficno, odklopim 2 od 3 diskov, nic ni pomagalo. Slucajno sem imel se en 2 GB 800 mhz ram pri roki, ga za hec zamenjam in.. zadeva dela! Vtaknem notri prejsni ram.. spet nic. Reset biosa tudi ni nic pomagal, bios je itak tudi najnovejsi. Me do konca ujezi ram, grem kupit popolnoma nove kingstone in vse lepo dela.

Vceraj kolega tudi nabavi novo ATI grafikuljo... popolnoma enaki problemi.. S tem, da je potem uporabil moj bivsi ram (ta, ki sem mislil da je zanic) in vse se mu lepo pobere in dela, kot grom.. Tudi, ce vtakne njegov stari ram nazaj vse lepo deluje.

Kar imava skupnega je Asus plata, in pa ATI grafikulja. Je ze kdo imel podobne probleme?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Imata obe plati po kaksnem cudnem nakljucju zanic komponente regulatorja (predvsem kondenzatorji) ? Tako kot si opisal na vrhu, je razumeti da:

1: je delovalo, dokler so bile smo stare komponente
2: je delovalo z obcasnimi tezavami, ko je bila dodana nova graficna (nisi napisal kaksna, predvidevam pa, da zmogljivejsa, kot stara, in najbrz tudi pozresnejsa, sploh glede na to, da si sel menjat tudi napajalnik)
3: je nehalo delovati, ko si zamenjal napajalnik (torej ni kriva graficna, RAM, napajalnik)
4: je delovalo, ko si dal drug RAM (morda tak, ki je malenkost bolj toleranten na slabo regulacijo napetosti ali pa celo tak, ki ze tako deluje pri malenkost nizji napetosti)

Jaz iz tega sklepam, da ima tvoj stari RAM tezave z napajanjem, in ker mu napajanje zagotavljata dve komponenti (najprej napajalnik, od koder pride 5V rail, potem switching regulator na MB, ki naredi iz tistih 5V kolikor pac RAM potrebuje), od katerih prva preverjeno ni kriva, bi torej za nedelovanje okrivil za en drek narejeno regulacijo na tvoji plati. To lahko preveris tako, da zacasno zvisas napajalno napetost za RAM (kot ce bi ga overclockal, le da ga pac ne), kar bo morda povzrocilo, da bo spodnji del rippla se vedno dovolj visoko, da RAM ne bo imel tezav z delovanjem. Ce bi hotel povsem zanesljivo videti kaj se dogaja, bi moral spremljati napajanje RAMa (DSO + trigger).

Vzemi drugo (novo) plato in preizkusi stari RAM + novo graficno + stari napajalnik, potem pa se novi napajalnik namesto starega. Najbrz bo vse delovalo normalno.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Še sreča da si napisal model plošče, napajalnika, rama in grafične. Drugače bi imel kar velike težave z zaznavanjem teh komponent na tako veliko daljavo.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Pa saj vidis pod mojim nickom..

Moja plata je Asus P5Q, Bios je najnovejsi 1202 (marec ali maj 09), proc je E8400, grafa (stara je bila XFX 8800GTX, potem sem jo nadomestil s Sapphirovo Radeon HD5850), ram je bil najprej OCZ Nvidia SLI 1066 mhz, sedaj je notri Kingston [ne vem tocno kateri model] 800 mhz, napajalnik je bil prej Enermax Liberty 500W, sedaj je Chieftec A135 650W (napajalnik sem ocitno brezveze menjal, samo nekje sem bral, da za 5850 nujno rabis vsaj 600w napajalnik (mislim, da je celo na AGTjevi strani to pisalo) kar ne drzi in pozre bistveno manj, kot 8800GTX)

Kolega ima pa P5W, E6400, TeamGroupe extreme 800, (prej je imel 1900PRO, sedaj ima Radeona 5770), Xilence 550W napajalnik..

Moja konfiguracija (razen rame, grafe in napajala (staro 14 dni) je stara nekje 10 mesecev..

Kolegova konfiguracija pa nekje 2 leti in pol.. Razen grafo ima sedaj novo.

Nazadnje urejeno:

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Ma mocno dvomim, ker moja (P5Q) je bila kupljena konec februarja letos, kolegova je pa stara nekje dobri 2 leti in pol.

Re 1: Vec ali manj je vse delovalo OK. Tudi prvic, ko sem menjal graficno (sel sem iz 8800GTX na Radeon 5850) je bilo se OK, ko sem pa potem cez 14 dni zopet odprl PC in zamenjal se napajalec (enermax liberty 500w, za chieftec 650w), se je vse skupaj ustavilo. Tudi, ce sem dal nazaj stari napajalec, staro graficno se ni pobralo. Edino drug tip rama (prej je bil not OCZ nvidia SLI 1066, potem sem zamenjal s kingstoni 800 mhz) je zbudil PC.

DSO + trigger? Lahko razlozis prosim?
smile-1.gif

Tvoja teorija je popolnoma mozna, cudno mi je le to, da se to dogaja, ko le kaj saram po kisti, ce jo ne pipam in jo samo uporabljam je vec ali manj vse OK. Hecno mi je pa tudi to, da ima kolega identicne tezave in resil jih je na enako foro. Vstavil je moje bivse (OCZ) rame in PC se mu je pobral. Potem je sicer dal nazaj svoje rame in sedaj mu deluje vse BP.

Ti pol mislisl, da je v riti regulator na plati?

Ti prilozena slika kaj pove o voltazi ramov? Moram najti tocno kater model je, da rocno nastavim voltazo... imas kaksno idejo s cim naj pogledam?
830262-hw.jpg

Priponke

• 830262-hw.jpg
    830262-hw.jpg
    161,6 KB · Ogledi: 202

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Kako to misliš da se ni pobral sistem. Sploh se ni vklopil ? Ali se je vklopil le v winse ni prišel ?
Liberty 500 je drugače ena izmed slabših serij Enermaxovih napajalnikov.
Ko si drugi ram not dal si dal vse palčke naenkrat ali samo eno pognal si videl da dela, pol pa si dodal še drugo ?
Spominjam se tudi da je bila voltaža 2.1V problematična za rame in nekatere plošče... Samo mislim da je tega že nekaj časa.

Za tvoj sistem se priporoča napajalnik z minimalno 350W , tako da prek teče...

Nazadnje urejeno:

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
No, vklopil se je, ventilatorji so se zavrteli, to je pa to. Slike ni bilo od nikjer.

A res? Slisal sem ze, da ima svoje hibe, nisem pa vedel, da je tak srot. Konec koncev je vseeno, ker z chieftecom je bil isti smorn.

Najprej sem vse skupaj sestavil in ni bilo slike, bios se tudi slucajno ni zagnal. Potem sem pac jemal ven kos za kosom, dokler nisem prisel do ramov. Potem sem poizkusil tudi vsako ploscico posebej in je bil isti smorn. Dokler nisem pac od druge firme vtaknil not, potem se je zagnalo.

Ma po izracunih sodec je nekje 500w vrh glave, samo imam 3 diske, ene 6 usb naprav, pa sem si rekel: klinc, skodoval ne bo.. Ceprav skupna amperaza ni za dol past pri chieftecu.

Res mi ni jasno kaj bi to bilo, Radirko mi je dal misliti, da moras mogoce rocno nastavit voltazo ramu, samo potem bi se to redno dogajal (da se ne bi bootal), ne samo takrat, ko kaj saram po hardwaru. Ni res?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Najprej se nekaj: v BIOSu imas seveda nastavljeno, da se avtomatsko nastavijo frekvence, napetosti, timingi (CPU/FSB/RAM) in nimas cesa overclockanega rocno ?

Citat:
Uporabnik MViper pravi:
DSO + trigger? Lahko razlozis prosim?
smile-1.gif

http://en.wikipedia.org/wiki/Oscilloscope#Digital_storage_oscilloscope

Citat:
Tvoja teorija je popolnoma mozna, cudno mi je le to, da se to dogaja, ko le kaj saram po kisti, ce jo ne pipam in jo samo uporabljam je vec ali manj vse OK. Hecno mi je pa tudi to, da ima kolega identicne tezave in resil jih je na enako foro. Vstavil je moje bivse (OCZ) rame in PC se mu je pobral. Potem je sicer dal nazaj svoje rame in sedaj mu deluje vse BP.

Zelo nenavadno
confused-1.gif
Zdaj, ko je podatkov vec, je se bolj nerazumljivo, ker ni nobenega pravila, po katerem se to dogaja (ni en RAM krivec, ni ena plata, ni en BIOS, ni ena graficna).

Citat:
Ti pol mislisl, da je v riti regulator na plati?

Pred tem sporocilom bi rekel, da je 95% kriva katera od pasivnih komponent, ki sestavljajo regulator oziroma filtriranje za njim (se najbolj pokvarljivi in variabilni glede na speicifikacije so kondenzatorji). Zdaj nisem vec tako preprican o tem (ocitno regulator lahko deluje normalno v dolocenih razmerah), ker je to zadeva, ki je krmiljena od zunaj, komandira jo pa BIOS, ti pa imas najnovejsi BIOS na obeh ploscah, torej glede tega ne mores narediti nic, razen da poskusis recimo z 0.1V visjo napetostjo, ki RAMu se nima kaj skodovati.

Citat:
Ti prilozena slika kaj pove o voltazi ramov? Moram najti tocno kater model je, da rocno nastavim voltazo... imas kaksno idejo s cim naj pogledam?

To so povprecni podatki, ki so skoraj povsem neuporabni. Ti zelis videti ali prihaja do tranzientov, ki zaidejo mocno pod specifikacijo.Regulator deluje v zaprti zanki, kjer spremlja svoj izhod in popravlja duty cycle sproti, tako da je povprecna napetost vedno zelo blizu nastavljene. Ne mores pa vedeti ali se odziva dovolj hitro, ko je to potrebno; oziroma se celo drugace, skoraj zagotovo ves, da se ne more, ker je pac switching frekvenca (recimo 100-400 KHz) dalec nizja od frekvence delovanja chipseta/RAMa/procesorja (ta je lahko 1000x in se veckrat visja) in ce se zacne dogajati nekaj, kar zacasno porabi vec - npr. graficna se zbudi ali pa procesor zacne nekaj premlevati - ter tega ne morejo premostiti izhodni (tank) konedenzatorji za regulatorjem, potem se revez seveda ne more odzvati dovolj hitro, napetost pade, zgodi se kaj nepredvidenega (denimo takrat shranjeni podatki v RAMu se pokvarijo), procesor operira z napacnimi podatki, racunalnik se "nakljucno" sesuje.

To bi pricakoval ob prejsnjem opisu tezav, zdaj nisem vec preprican kaj naj si mislim. Ce se pocutis dovolj inkvizitivno, poskusaj zanesljivo replicirati tezavo (ob tem prepreci, da se racunalnik boota v OS, da ti ne grejo kaksni podatki, ce se ugasne vmes). Torej najprej sestavi v prejsnje stanje, potem ponovno dodaj komponente po vrsti, s tem da zacnes z istim vrstnim redom, kot prej, potem pa poskusis se vse druge kombinacije (ni jih veliko, saj imas samo RAM, graficno in napajalnik). Ce se zgodi, da po eni ali vec od alternativnih kombinacij ravno tako deluje, brez da dajes nazaj stari RAM, potem bo lazje sklepati naprej (sum na bugast BIOS, ki morda ni sposoben prestaviti katere od nastavitev frekvence, napetosti ali timingov ob menjavi).

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Hmm.. skratka, smo vec ali manj tam, kot na zacetku - nobenemu nic jasno v cem je hec
grin1.gif

V teoriji lahko spet vse komponente zamenjam (tako, kot sem jih februarja, ko so se mi prejsnje komponente gonile (asus P5b + e6400 + teamgroup rami) in upam na najboljse :))).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
No, razlika je v tem, da si prej ocitno kar nekaj menjal, namesto da bi se tega lotil sistematicno. Ce zdaj ponovis in se malo razsiris eksperimentiranje, bos morda vendarle nasel krivca.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Ves kaj bo najvecji hec? Ker, ce bom se 10x popolnoma podrl pa sestavil kisto, ne bo nobenih problemov..

Ko bom pa nekaj brezveznega menjal, bo pa spet guznil... Murphy
smile-1.gif

Hvala ti za informacije
wink-1.gif
. Bom drugic sel bolj previdno v sestavo in sproti chekiral kako pa kaj se dogaja..

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Torej je možno da se je računalnik zagnal in prišel v winse le da ti slike nisi videl ?

Kakšno grafično pa ima kolega ?

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Ni mozno, ker so bili diski odklopljeni
smile-1.gif

Kolega ima pa Sapphire Radeona 5770