COP faktor pri klimah in ostalih aparatih?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No ker ravno kupujem novo klimo in ostale aparate malo gledam te COP faktorje pa me zanima koliko je v praksi razlike če ima ena klica ki je 3,5KW npr. COP 4,00 ali COP 5,00 pri predpostavki da celo leto dan in noč laufa na fulll? Namreč ti aprati z vrhunskimi COP-i so kar dragi in me zanima kdaj povprečno dobiš tisto razliko not oz. če se sploh splača na to v tako veliki meri gledati ali je pač še ena marketinška niša ki so jo zvohali proizvajalci te tehnike? Kot primer če bom letno privarčeval na račun tega višjega COP-a tam do 20-30€ nisem nič nardil če moram že v štartu dat nekaj 100€ več za aparaturo...

alfist555

Fizikalc
4. okt 2007
1.823
1
38
Za klime ne vem, ampak sem delal enkrat racunico za susilni stroj...en energijski razred B in drugi A+....razlika v ceni 300€ in na predpostavki da susim cunje samo pozimi, 1.5x na teden, bi se mi razlika povrnila v 15 letih
smile-1.gif

LP

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ooo super, torej nategancija na celi črti saj ti stroj ne bo nikoli 15 let zdržal
smile-1.gif
Bolj me zanimajo klimice, gledam zdaj to Mitsubishi super duper FD35, draga kot svinja, dober COP ampak kaj če vzamem prav tako super duper klimo mogoče 2 sezoni star model, z enakimi in podobnimi tehnologijami in pač nižjim COP-om... Bolj me zanimajo številke!!!

shift

Guru
20. jul 2007
9.875
2.267
113
za šankom
cop 5 pomeni da klima iz 1kw elektrike ob določenih pogojih pridela 5kw toplote.zdej če se ti splača dati toliko več za klimo z 5cop namesto 4 si boš moral izračunati sam koliko ur na dan boš klimo laufal

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hja saj veš sam koliko se klima uporablja, tako za hlajenje in tako za gretje v našem podnebju. Klimo lahko računaš, del junija, julij in avgust vsak dan 10 urc na polne, gretje pa v prehodnem obdobju malo, sept, okt (če je potreba) + aktivno november december januar februar čeprav klima ne bo primarno gretje bo samo kot pomagalo ob predpostavki da bo vsem pasal ta način ogrevanja (zaradi pihanja in kvalitete zraka). Zato pa ker nimam pojma o teh COP-ih ter EER-ih da kaj to pomeni v praksi če klima celo leto nonstop laufa na polne in ima COP 4 oz. 5 ter kaj to pomeni če celo leto greje na polne ob različnih COP-ih... LP

igi

Guru
13. okt 2007
5.584
1.193
113
Celje
Zivjo!

To pomeni 20% razlike... Kolk bo klima skurla je pa odvisno od prostora. V neki majuni sobici kjer bo mesecno elektrike za 5€ ne bo nekega prihranka. Tam kjer bo pa klima izkoriscena se pa kar nekaj pozna. Za 100€ razlike pri taksnem nakupu ne razmisljaj, ker ni vse v COP.

Lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.597
6.679
113
pri taščici
in igi je meni svetoval ge namesto fd. imam ze njegovo hc. tudi ge sem zadovoljen.
Nakladam: ce bi klimo res precej teral bi ti v enem dnevu porabila mogoce 2 kw vec ( cop 4/5). torej letno cca 60 evrov elektrike

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Zivjo!

To pomeni 20% razlike... Kolk bo klima skurla je pa odvisno od prostora. V neki majuni sobici kjer bo mesecno elektrike za 5€ ne bo nekega prihranka. Tam kjer bo pa klima izkoriscena se pa kar nekaj pozna. Za 100€ razlike pri taksnem nakupu ne razmisljaj, ker ni vse v COP.

Lp

Hvala vsem, sicer pa igi, si dobil na mail sliko mojega tlorisa? Sem ti poslal takoj nazaj ko si mi poslal ponudbo! Lp