Čoln, gumenjak + 10KM motor

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Malo planiranja za drugo leto že zdaj. Drugo leto se gre na morje v vsakem primeru z nekim čolnom ali gumenjakom, toliko da je za kruzanje po zalivih. Luksuza ne rabim, toliko da vržem notri par stvari in gas.
Imam čisto nov 10KM motor za čoln. Torej, na kaj ga obesiti? Razmišljala sva o gumenjaku, recimo dolžine nekje 4m...

Še kakšen predlog, kako lahko najbolje izkoristim motor ki ga imam?

Gumenjak mi najbolj ustreza, ker se ga lahko pospravi, dno je pomoje najbolje trdo... ga ima kdo? Na kaj je treba pazit oz. bit pozoren pri nakupu? Kdo ve kakšni so stroški potem stroški oz. kaj je vse potrebno urediti, da se ga postavi v vodo?

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Jaz osebno bi motor prodal in kupil kak kvaliteten napihljiv ali pa celo trd kajak
smile-1.gif
Odvisno kako daleč misliš z njim it.
Drugače pa moraš za čoln imet izpit, moraš ga registrirat, moraš kupit plovno dovoljenje (za HR), moraš ga pripeljat do morja in ga spravit v vodo, ga sidrat (če nimaš neke svoje boje, si jo moraš najt, sidrat bojo in nato čoln privezat nanjo).
Nato pa lahko začneš uživat v vseh 4 urah, kar ga uporabljaš na morju.

lp

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.377
5.651
113
Citat:
Uporabnik Maci pravi:

Gumenjak mi najbolj ustreza, ker se ga lahko pospravi, Kdo ve kakšni so stroški potem stroški oz. kaj je vse potrebno urediti, da se ga postavi v vodo?

bonk.gif
gumica mora bit čez zimo ravno tako napihnjena...ne lih 100% ampak kukrkol...zavzame isti prostor k v sezoni.....čene guma poka na pregibih...itd

Stroško postavitve v vodo jih ni...ker ga sam......pač 4m gumica ni nevem kaj.....pridejo sam stroški oz taksa na luški kapetaniji...kolk je nevem....

I

Izbrisan uporabnik #488

Pa nisi ti šla na Šolto al kam?
smile-1.gif

No, dejstvo je, da na Hrvaškem je pametno imeti čoln, da se odlepiš od "čeških" plaž.

Fino je imeti prvo izpit za čoln.

Tudi jaz imam 9.9PS izvenkrmni motor in gumenjaka, dolžina 3.1m (pa je dovolj). Gledaš vremensko napoved in se lahko zapelješ tudi dlje, če so vmes otoki. Jaz sem se npr. peljal od Biograda do Kornatov. 2osebi, cirka 1ura20 pa si tam. Z dvema doseže max. hitrost okoli 19 vozlov (merjeno z gps).

Seveda ko pa so valovi, se moraš precej "umiriti"...

Glede trdega dna? Verjetno si mislila dno v čolnu kamor stopiš, sicer čolna ne moreš zložiti in rabiš prikolico. Obstajali so neki modeli s trdnim dnom, ki se je razstavilo, ampak se ni prijelo.

Drugače pa imajo in za tak motor potrebuješ čoln, ki ima notranje trdno dno (ali aluminij, ali deske).

Predlagam, da ti francosko firmo Zodiac (to je pojem) in sicer ekonomični model Zoom (zelo ugoden).

http://www.coln.si/index.php?o...c&Itemid=84

Ker je vsak čoln vedno premajhen
smile-1.gif
se oziraj po modelu 3.40S ali celo 3.80S.

Se lepo zloži v vsak normalen avto, teža samega čolna pa tudi ni prevelika.

Na takšnem čolnu bo 10ps najbolje izkoriščeno, vse kar je več in težje ne bo več optimalno.

Motor oz. čoln je potrebno predhodno zavarovati (ni treba za celo leto), nakar ga je potrebno registrirati, ker presega 3m in mislim da moč 6PS.

Potem pa je potrebno na Hrvaškem še kupiti "vinjeto" za mirno vožnjo in to je to.

Po koncu sezone ga lepo umiješ in namažeš ter nekam shraniš, saj ne vzame veliko prostora.

http://www.zodiac-boats.co.uk/zoom.htm npr.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Maci pravi:

Gumenjak mi najbolj ustreza, ker se ga lahko pospravi, Kdo ve kakšni so stroški potem stroški oz. kaj je vse potrebno urediti, da se ga postavi v vodo?

bonk.gif
gumica mora bit čez zimo ravno tako napihnjena...ne lih 100% ampak kukrkol...zavzame isti prostor k v sezoni.....čene guma poka na pregibih...itd

Stroško postavitve v vodo jih ni...ker ga sam......pač 4m gumica ni nevem kaj.....pridejo sam stroški oz taksa na luški kapetaniji...kolk je nevem....

Kje pa. Kupil sem ga leta 2000 in je lepo zložen, not edino nasipaš v tube malo smukca, vendar to so drugi materiali kot nekoč, ko je res bilo dobro da je napumpan. Tak da meni guma nič ne poka
smile-1.gif
Pa tudi prej smo meli Mastrala doma kakšnih 20 let vedno zložen, nobenih težav, razen da je zaradi starosti guma preperela in sem ga nesel na keson.

Glede stroškov se pa motiš, sploh na Hrvaškem je rigorozno. Čoln mora biti registriran, tudi če nima motorja in je nad 3m. Sem dobil takšno pojasnilo tudi od Ministrstva...

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Jaz osebno bi motor prodal in kupil kak kvaliteten napihljiv ali pa celo trd kajak
smile-1.gif
Odvisno kako daleč misliš z njim it.
Drugače pa moraš za čoln imet izpit, moraš ga registrirat, moraš kupit plovno dovoljenje (za HR), moraš ga pripeljat do morja in ga spravit v vodo, ga sidrat (če nimaš neke svoje boje, si jo moraš najt, sidrat bojo in nato čoln privezat nanjo).
Nato pa lahko začneš uživat v vseh 4 urah, kar ga uporabljaš na morju.

lp

Sploh ni nujno. Do sedaj sem samo 2x vezal na bojo, drugače pa je sidro čisto dovolj, saj je zadeva ponavadi v zalivu.

Ker je zadeva lahka ga z lahkoto tudi sam neseš do morja, nato pa še motor gor in rešeno. Se pa da vsepovsod zmenit če želiš bojo za miren spanec.

In zakaj bi ga uporabljal samo 4 ure? Vsak dan ga uporabljaš in se voziš na plaže pa malo okoli.

Tudi če greš v hotel ali kamp imaš ponekod priveze (tudi gratis), tako da ni panike. Če pa greš privat pa ti gazda zrihta.

npr. Mali Lošinj: sem se zmenil za bojo, okoli 100kun teden
Biograd: zastojn privez za hotelske goste v njihovi marini do 5m (boje pripravljene), čoln gledaš iz hotela
Pašman: se zmenil s Hrvatom za bojo (en večer smo ga pili)
Hvar mesto: sidral na sidro kot vsi ostali v zalivu (gratis, javno dobro),
Vodice: sidral v zalivu, pomol, javno dobro
Korčula: sidral v zaliv, samo na sidro, nobenih težav ko je pihal jugo (ne neposredno)
itd.

Ko maš dovolj zadevo spakaš 1,2,3 in v avto.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
@Snecer, hvala za kup uporabnih in izčrpnih informacij!!!

Sem ti dala zvezdice.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Pa nisi ti šla na Šolto al kam?
smile-1.gif

Ja, na Šolti sem bila

Citat:
No, dejstvo je, da na Hrvaškem je pametno imeti čoln, da se odlepiš od "čeških" plaž.

Ravno zaradi tega želiva imeti čoln
tongue-1.gif

Citat:
Fino je imeti prvo izpit za čoln.
To vem da se ga rabi in ga bo en od naju tudi naredil, itak pride prav.

Tudi jaz imam 9.9PS izvenkrmni motor in gumenjaka, dolžina 3.1m (pa je dovolj). Gledaš vremensko napoved in se lahko zapelješ tudi dlje, če so vmes otoki. Jaz sem se npr. peljal od Biograda do Kornatov. 2osebi, cirka 1ura20 pa si tam. Z dvema doseže max. hitrost okoli 19 vozlov (merjeno z gps).

Seveda ko pa so valovi, se moraš precej "umiriti"...

Citat:
Glede trdega dna? Verjetno si mislila dno v čolnu kamor stopiš, sicer čolna ne moreš zložiti in rabiš prikolico. Obstajali so neki modeli s trdnim dnom, ki se je razstavilo, ampak se ni prijelo.

Drugače pa imajo in za tak motor potrebuješ čoln, ki ima notranje trdno dno (ali aluminij, ali deske).

No potem itak ni kaj razmišljati in mora biti trdo dno, se mi tudi sicer zdi boljše. Za prikolico pa tudi vem, v končni fazi tudi če se čoln zloži + motor v avtomobilu zavzame preveč prostora in je prikolica vsekakor "nujna", pa tudi morda ne bova šla vsako leto s tako velikim avtom na morje, tako da prikolica v vsakem primeru.

Citat:
Predlagam, da ti francosko firmo Zodiac (to je pojem) in sicer ekonomični model Zoom (zelo ugoden).

http://www.coln.si/index.php?o...c&Itemid=84

Ker je vsak čoln vedno premajhen
smile-1.gif
se oziraj po modelu 3.40S ali celo 3.80S.

Se lepo zloži v vsak normalen avto, teža samega čolna pa tudi ni prevelika.

Na takšnem čolnu bo 10ps najbolje izkoriščeno, vse kar je več in težje ne bo več optimalno.

Motor oz. čoln je potrebno predhodno zavarovati (ni treba za celo leto), nakar ga je potrebno registrirati, ker presega 3m in mislim da moč 6PS.

Potem pa je potrebno na Hrvaškem še kupiti "vinjeto" za mirno vožnjo in to je to.

Po koncu sezone ga lepo umiješ in namažeš ter nekam shraniš, saj ne vzame veliko prostora.

http://www.zodiac-boats.co.uk/zoom.htm npr.

Linke sem in bom še malo pregledala, res ti hvala!!!