CNC programiranje ?!

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.608
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Oj.

V regiji je kar nekaj kovinsko predelovalne industrije in temu primerno je tudi povpraševanje po programerjih CNC strojev.
Na spletu je kar nekaj simulatorjev vendar, če ne veš kje in kako začeti, ne pomagajo kaj dosti.
Prihajam iz elektro stroke in o strojništvo oziroma kovinski obdelavi nimam pojma...
crazy1.gif

Kako se najlažje in najprej lotit učenja programiranja?!

TNX
cool-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Tule so osnove

http://www.visjales-mb.org/download/PROGRAMIRANJE_CNC_STROJEV.pdf

V srednji šoli smo imeli G-kodo... mogoče obstaja tudi kaj drugega.

G00 hitri gib orodja
G01 delovni gib
G102 gibanje po krožnici v smeri ure (nisem ziher)
G103 gibanje po krožnici v proti smeri ure (nisem ziher)

Potem imaš pa še različne funkcije za razne utore ali "jezera".

G84, ....

Interpolacije (konica orodja se potem drugače upošteva)
G101...

Pa zagon M03

Zdaj sem malo nametal, kar mi je padlo na pamet. Vendar mislim, da moraš vsaj ene 3 mesece na klasiki delat, da si predstavljaš.

Pa še potem, sem videl da tudi take mojstre parametri zjebejo, da se orodje polomi itd...

Strojelom je pa na takih zadevah kot, da bi solidnega golfa karamboliral. Da dvomim, da bodo pustili kakšnemu začetniku kaj takega programirat.

Eh tole sem sedaj dobil. Točno take primere smo imeli za vsako funkcijo v srednji.
http://www.scribd.com/doc/23035523/skripta-CNC-Blazevic

Potem ima pa še vsak stroj svoj krmilnik(oz. postprocesor) , da mogoče koda na enem dela na drugem pa ne.
hysterical-1.gif

Najboljš, da emem mulcu ki hodi v srednjo zvezek zapleniš. Tam je naboljše razloženo. Moj nevem kam je izginil.

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Saj se ne programira na roke, kot se je to počelo 15 let nazaj:) Sam delam na CNCju in programiram v programu Mastercam X5. Verjetno je to tudi najbolj razširjen program za programiranje... Potegni si kakšne tutoriale ali pa demo verzijo pa si malo poglej. Je verjetno pa skoraj vsak programer, preden je to postal začel z delom na mašini...

lp

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik Zgaga pravi:
Oj.

V regiji je kar nekaj kovinsko predelovalne industrije in temu primerno je tudi povpraševanje po programerjih CNC strojev.
Na spletu je kar nekaj simulatorjev vendar, če ne veš kje in kako začeti, ne pomagajo kaj dosti.
Prihajam iz elektro stroke in o strojništvo oziroma kovinski obdelavi nimam pojma...
crazy1.gif

Kako se najlažje in najprej lotit učenja programiranja?!

TNX
cool-1.gif

Ne vem, če se to sploh še uporablja. Jaz rihtam računalnike enemu lokalnemu maherju, on dobi skico narisano v AutoCadu ali ThinkDesignu, jo preko posebnega programa spravi v CNC kodo in prek mreže pošlje stroju...
Programiranje na roko skoraj ne pride v upoštev, ker imaš za resno orodje par tisoč komand...

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.608
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Hvala za vse informacije. Stanje na trgu zaposlitve me je pač "silil" v prekvalifikacijo. Potreb po CNC maherjih je kar nekaj in bom verjetno šel v te vode. Nekje je treba začeti z učenjem in mislim, da je prav da se začne na začetku, pri osnovnih G kodah, da sploh začem "štekat" princip delovanja. Seveda mi je jasno, da ima verjetno kolikor je mašin tudi principov programiranja. Tale z AC ali TD in prenos v CNC mi je pa še najbolj všeč
smile-1.gif

Mogoče še kakšen SW za simulacijo in trening, preden razbijem orodje in mašino v RL?
smile-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.748
113
EU
Novi stroji so itak tovarniško podprti s softverom, tako ni potrebno nikakšno programiranje..
Upogibni stroji sami izračunajo razvito mero pločevine, mesto upogiba in potrebi pritisk noža za dosego zahtevanega kota.
To je vse dostopno na displeju konzole stroja.
Kombinirani stroji za rezanje s plazmo in sekanje (štancanje) pločevine, prav tako imajo namenske programe za branje načrtov iz ACAD-a, ki tečejo v Winzih.
Na podlagi tega načrta program sam določi tip orodja za sekanje, način menjave in parametre toka za rezanje s plazmo.
Ti samo nastaviš finese in mogoče določiš število ponovitev s vnaprej nastavljenimi podprogrami.
To je dostopno s povezavo osebnega računalnika in stroja prek LAN-a.