Čiščenje toshiba a210-199

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Iščem način kako spucat prah z ventilatorja in notranjosti zgoraj navedenega laptopa
Našel sem tele navodila http://www.irisvista.com/tech/laptops/toshiba-satellite-a215/disassemble-display-panel-1.htm vendar bi vprašal če moram res disk in rame odstranit in cel računalnik razšravfat da odstranim tipkovnico in spucam prah z notranjosti.
Sem že probal odstranit letvico zgoraj pri tipkovnici vendar nisem preveč korajžen pri ruvanju.
KAr se tega tiče je hp 6310 za telebane narejen (odtranim tri šrafke in zagozdico in imam vsa čreva na dosegu)

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Disk, rami in baterija so standardni postopek pri kakršnem koli fizičnem posegu v prenosnik. Disk in rame bi načeloma lahko pustil notri a vse skupaj prihraniš max. 1 minuto. To je najlažji del. Po zgornjih slikah sodeč boš moral odstraniti vse vijake, ki so označeni in odstraniti celoten vrhnji del. Če boš odstranil samo tipkovnico ne boš imel dostopa do ventilatorja. Pa najbrš boš moral tudi ventilator odstranit, da boš dobil dober dostop.

Ko si enkrat že tako globoko, priporočam, da menjaš še termalno pasto na procesorju z kako bolj kvalitetno in pravilnim nanosom.

Lp
Torus

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Tudi sam imam toshibo A210 in je nisem nikoli razmontiral,da bi sčistil prah ampak sem šel na črpalko prvo napumpat gume potem pa še spihat računalnik.
Računalnik obrneš tako da imaš dostop do ventilatorja.
Kulico ali kako palčko zatakni v ventilator tako,da se ta ne bo vrtel med pihanjem,ker lahko z tem skuriš tuljavo.
Ko si ventilator zataknil pihni iz razdalje 0.5 ali 1m v računalnik kjer je ventilator in še potem ob strani,kjer so šobe in to je to.
Sem lastnik toshibe že skoraj 5 let in se mi še ni nikoli ugasnila in nisem imel problemov z pregrevanjem,tudi v največji vročini ne.
Če ti pa ni za ta postopek pa pojdi do enega servisa kjer ti bodo sčistili prah proti plačilu,mislim da je kolegica rekla da jo je prišlo nekje okrog 10€.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Če si iz okolice Ljubljane, lahko prineseš meni, pa ti jo spucam za eno pivo.
smile-1.gif

Če se boš lotil sam pa;
Najprej odstrani baterijo, odvij vse vijake na spodni strani, odstrani disk in optično enoto.
Računalnik obrni na pravo stran, odstrani letvico nad tipkovncio, odvij vijake, kateri držijo tipkovnico, odklopi tipkovnico, touchpad, zvočnike in vse ostale kable. Odvij še vse vijake, vključno s tistim, ki držijo monitor, katerega odstraniš, nato pa daš lahko računalnik narazen, najbolje da si pomagaš s kakšno plastično kartico, da ne poškuduješ zatičev.
Potem odstraniš samo še matično ploščo, kjer se drži hladilni sistem. Na novo namaži s hladilno pasto, ventilator in vse okoli pa spihaj. Pri tem pazi, da ne zavrtiš ventilatorja v visoke obrate, ker ga lahko uničiš.
Zadevo le še sestaviš skupaj in je to to. Pa bodi pozoren kateri vijak je biv kje, ker nekateri niso označeni po velikosti
smile-1.gif

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Na uradnem servisu (vsaj pri nas) je bila cena čiščenja hladilnega sistema 40€.
uf-1.gif

Se pa pri A210 (AMD) hitreje pozna, če je hladilni sistem zamašen, kot pri A200 (Intel).