Čiščenje prostora na računalniku - Win 7

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Imam računalnik z nameščenim Windows 7 operacijskim sistemom. Ker ima manjši disk, se je ta počasi že zapolnil, zato bi rad pobrisal vse nepotrebne zadeve dol. Programe in datoteke sem že očistil, zanima me, kaj lahko še od instalacije Windows pobrišem.
A datoteke v c:\Windows\Installer so potrebne? Namreč noter jih je za 4 GB in bi mi ta prostor zelo prav prišel.
Kaj je možno še izbrisat, da bi pridobil prostor?

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
1. Instaliraj si program CCleaner. Pokljukaj kar rabis izbrisati (razne cache browser in ipd), nujno izberi tudi "Windows error reporting", da ti izbrise coredumpe.
2. v Windows 7 zazeni run in napisi "disk cleanup", izberi sistemsko particijo in OK, potem se ti odpre novo okno in izberi opcijo "Clean up system files", das se enkrat OK in pocakas, ker ti nekaj racuna in potem se enkrat OK, da ti pobrise. Bos videl, je kar veliko za pobrisat.
3. Ne brisi fajlov v Windows/Installer!!!!
4. Lahko tudi zbrises Hibernate file, ce ne uporabljas tega, ker ti zavzame kar dosti prostora v GB.
- right-click Command Prompt, and then click Run as Administrator.
- type " powercfg.exe /hibernate off " in Enter

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Hvala, sem sprobal.
Disk cleanup je že zbrisal 2 GB, kar je fajn. Sedaj še CCCleaner. Hibernate pa uporabljam.
Zgolj vprašanje. A je normalno, da inštalacija Windows 7 in Office 2010 Word in Excell zavzame več kot 20 GB?

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Je "normalno",ja. Ce imas omogocen system restore point, bi mogoce se to izbrisal. Jaz ga ne uporabljam sicer, ker je zame osebno samo potrata prostora na disku.
V bistvu je to vse kar lahko naredis za ciscenje, dobro lahko bi tudi izklopil pagefile.sys, ce imas dovolj rama. Kaj vec pa ze tezko.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Torej je to to. Pridobil sem 5 GB, kar bo zaenkrat dovolj. Hvala še enkrat.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.791
1.607
113
Emona / Carnium
Za ugotavljanje, kam je šel prostor z diska, lahko uporabiš WinDirStat. Nikar pa ne briši ničesar, za kar ne veš čemu je namenjeno
smile-1.gif

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Pobrise vse razen certifikatov (certfikati se ne nahajajo direkt v browserju ampak so del OS).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Po hitrem pregledu lahko samo rečem da je ccleaner bistveno po hitri računalnik, tako da že razmišljam če se grem hecat s SSD.