Čiščenje prahu s senzorja na Sony Alpha 200

rok1304

Zelenc'
7. apr 2010
3
0
1
Najprej vsem en lep pozdrav!

Kot pove naslov imam problem s prahom na senzorju. Na slikah se pojavlja prašen delec, ki me zelo moti in bi ga rad odstranil. Senzor je drugače čist saj gre za nov aparat (star le teden dni). Zanima me kakšne so vaše izkušnje z čiščenjem senzorja. Kolega mi je svetoval naj kupim čistilni set priznanega proizvajalca za Sony, ker pa sam uporablja Canon ne ve kaj pride za Sony v poštev. Ali mogoče kdo kaj ve v zvezi s tem?
Na internetu sem našel vse mogoče sete za čiščenje. Ali kdo kaj priporoča?
V oči mi je padlo predvsem tole:
http://www.mixi.tv/katalog/product.php?cat_id=234&start=24&product_id=2080016825
http://www.mixi.tv/katalog/product.php?cat_id=234&start=24&product_id=1282251627
Je to vredu? Izkušnje?
Poleg tega pa me zanima ali ima kdo izkušnje z čiščenjem v lastni režiji? Ali je res tako delikatno? Ali so kje na internetu kaka podrobna navodila za čiščenje (sam jih nisem našel)?

Upam, da mi kdo odgovori saj sem res izgubljen
bonk.gif

Hvala že vnaprej!

LP, Rok

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Navodil za čiščenje, vključno z video posnetki je ogromno in ja, uporabniki večkrat sami čistimo senzorje in ne spominjam se primera, da bi kdo javil uničenje, ali kaj tako groznega. (lahko pa, da je bil tiho)
To kar si linkal je oboje uporabno, sam uporabljam čopič, sesalec pa sem si naredil sam.
Za začetek pa ti predlagam uporabo namenske pihalke, na spletni trgovini mixija, se mi zdi, da jih je kar nekaj.

Skratka - brez panike, zadeva je vse prej kakor problematična.

Edit: Tukaj ne gre za namensko orodje firm, pri čistilnih setih se razlika pojavi le pri velikosti tipala, kjer so čistilne paličice za mokro čiščenje širše

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
En prašen delec itak ni nič hudega in se boš take drobnarije enostavno navadil popravljat v photoshopu. Delo sicer najbolje opravi navadna zračna pumpica, razne spreje v piksnah in čistilne sete pa pusti pri miru, da ne boš naredil nepopravljive škode.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@Whitecell: Tale nalepka na drugi sliki - kolikšna sila je potrebna za snemanje?
Nekje sem bral, da se jo odsvetuje za uporabo pri tipalih ki delujejo stabilizacijsko (Sony, Pentax)

Sicer pa - tole zadnje, mokro pa je prva liga, za tistih par evrov, kolikor stane, očisti do konca. dvakrat na leto to uporabim tudi sam.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
prva varianta je baje full lepila...se je kar slišalo ( vsaj na posnetkih na youtubu) kako lepi...
to k mam jest (dust aid platinum) ne deluje več na principu leplenja...ampak neke statike al nevem česa..posebna silikonska gumica opravi svoje...limčki so zraven samo za čiščenje te gumice...