Čiščenje peči - smola

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Hi

Mogoče kdo ve, s čim očistiti centralno peč, kjer se je na njej naredilo kar nekaj smole?
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
To tud mene zanima

Sem skoraj prepričan da se te obloge nabirajo zaradi "kondenza" (katran..., vsakodnevno ohlajanje peči...)



Mehansko, kemično...
confused-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Ja tako je, ohlajanje peči in gorenje na temperaturi, ki ni optimalna in se to zgodi. Baje da obstaja neka kemikalija, ampak upam na to, da mi bo kdo tukaj povedal kako se ji reče. Baje da daš v peč dvakrat na leto in ko gori, lepo čisti.

Mehansko si ne prestavljam, kako bi smolo sčistil, ko tako hudičevo drži sloj na peči.
 

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Pokliči dimnikarja na redno vzdrževanje, stoj zraven in pojamraj še o smoli. Ma da zrihta za redno ceno...
grin1.gif


Druga stvar bi recimo lahko bila, če tistemu človeku že pol desetletja nisi pustil stopiti v bajto
tongue-1.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
me prav zanima kakšna je "redna" cena? Dimnikar se pri nas vsede za mizo, napiše račun in odide. Včasih je vtaknil nos v dimnik, zdaj pa se jim še tega ne ljubi. No enkrat je napisal odločbo, da moramo odstranit katranske obloge v dimniku, sicer pa dimnik sami čistimo. Sem potem en popoldan lepo dimnik z brenarjem kuril. Po končanem delu je bil kot bi bil na novo pozidan.

bi v peči obloge tudi zgorele če bi jih zakuril z brenarjem ( ali so drugačnega nastanka)?
 

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.534
113
Redna cena za centralno na trda goriva je 35 EUR.

S tem da trenutni dimnikar delo jemlje resno (spuca s krtačo na foršpanu raufenk skozi vratca v pritličju in v 2. štuku) ter spuca peč in cev, ki gre iz peči v raufnik.

Če bi samo napisal račun in šel mu tisto zavito krepelo zategnem okoli vratu
jezen.gif
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Samo PAZI!

Imej pripravljeno strategijo "gašenja" v primeru da ti uide iz nadzora gorenje. Zna bobneti po dimniku da boste mislili d aje potres.

Gašenje z vodo - NIKAKOR ker ti bo razsulo bajto s tabo vred.

Imej kak gasilni aparat na prah še bolje pa na CO2.

Če tega nimaš se najbolje gasi s zapiranjem "dotoka" zraka, zato dobro premisli katere lopute lahko zapiraš da bo ogenj pojenjal.

Jaz sem moral "očistiti" dimnik (skupaj z rauf kamro). Čistil sem ga tako da sem ga čistil od zgoraj navzdol, saj je na tak način gorelo samo po nekaj metrov dimnika. Če bi zažgal spodaj si ne predstavljam kaj bi se zgodilo ko bi gorelo 10+ metrov dimnika.



Ne vem pa kako bo peč prenesla "točkovno" gretje z brenarjem. Upam da kaj ne popoka tisti gus al karkol že je v peči. Sicer pa sliki kako izgleda dimnik, če kuriš z "odpadom" mehkega smolenega lesa in peč. Sliki sta stari kakšni dve leti, dimnik se je omedel bp, peč pa je iz leta v leto slabša (kurjenje samo pop in zvečer)

Aja žgal sem klasično zidan dimnik star 50 let in ne tega ki je na sliki. Ta se je omedel s krtačo
rolleyes-1.gif




<a href="http://shrani.si/t/10/ZJ/1BtfAxYQ/dimnik-002.jpg[/IMG]</a>]Dimnik



]peč[/url]
 
Nazadnje urejeno:

FireMan

Fizikalc
19. sep 2007
276
43
28
Gasit ga ni problem, problem ga je pravilno zažigati.

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Čistil sem ga tako da sem ga čistil od zgoraj navzdol, saj je na tak način gorelo samo po nekaj metrov dimnika. Če bi zažgal spodaj si ne predstavljam kaj bi se zgodilo ko bi gorelo 10+ metrov dimnika.

Kako si ga pa zažigal meter po meter, če so odprtine samo na vrhu, ene 2 metra pod vrhom in pa spodaj?

LP
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Redna cena za centralno na trda goriva je 35 EUR.

S tem da trenutni dimnikar delo jemlje resno (spuca s krtačo na foršpanu raufenk skozi vratca v pritličju in v 2. štuku) ter spuca peč in cev, ki gre iz peči v raufnik.

14 dni nazaj računal 24€. Spucal dimnik in peč ter posesal.
 

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
SE DOBI PRŠILO ZA ČISŠENJE PEČI
grims-1.gif
KAKO SE MU REČE DOBIŠ GA SKORAJ V VSAKI TRGOVINI (SPECIALIZIRANI ZA KURJAVO ) KO SE SPOMNIM TI NAPIŠEM ,SEM GA DOMA SAM UPORABLJAL LATA NAZAJ KO SEM KURIL DRVA OZ. PREMOG PA JE LEPO VSE ZGORELO DOL ČISTA PEČ.

pozdrav.gif
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ne ga srat.... poklič dimnikarja, pa spuca u nulo. Pa še potrdilo dobiš, če vseeno slučajno pride do piz..arije.....
Sej kot vidiš ni tako drago... si sigurno več prišparal, ko smeti kuriš....
Če pa zagori, boš pa itaq prvo pomislil, da je III. svet. vojna, ko začne ropotat......
Ne se hecat!!!!
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Na podstrehi je bila dimkamra z dvema odprtinama. Najprej na zgornji luknji (izhod dima)samo eno steno samo nad odprtino cim visje kolikor sem lahko brener notri porinil, potem pocasi ostale tri stene in potem pocasi vedno nizje (odprtina za vstop dima v dimkamro), iz krusne peci dimnik sem precej visoko po dimniku porinil brener na zelezni palici privezan, potem ga pocasi nizje spuscal. Skratka delo za skoraj celo popoldne, ampka po koncanem deliu je bil dimnik ko nov. Sem pa vmes nekajkrat zapisral zrak ker je bilo prevec ognja naenkrat v dimniku in so se vnemale vse 4 stene hkrati
 

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Kaj pa če bi kupil ene par paketov briketov in par dni kuril z njimi. Brikete sem napisal zato, ker so najbolj verjetno dovolj suhi. Z res suhimi drvi bi tudi uredil zadevo - vsaj pri nas se je. Ob dimu z malo vlage in visoko temperaturo je katran delno odpadel delno pa se spremenil v navadne saj/pepel in ga potem z lahkoto odstraniš.