Čiščenje in vzdrževanje (plinskih) žarov

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Zdravo,

Kar se tiče žarjenja sem več ali manj zelen'c. Trenutno so v igri zgolj klasične piknik grill zadeve (čevapi, kotleti, klobase etc..). Se pa pripravljam tudi na bolj resne podvige iz YT DIe Grillshow kanala (https://www.youtube.com/user/Grillshow).

Do sedaj je bil Webrov Spirit nekajkrat v uporabi. Peče se odlično, vse OK, razen čiščenja. Po prvi uporabi sem ga čistil dve uri, kar se mi zdi, da ubije celoten užitek roštiljanja. Kolikor gledam na netu, nekateri čistijo dvakrat na sezono. Pred uporabo zgolj segreješ rešetke, skrtačiš in teraš dalje...

Zanima me kako pogosto in na kakšen način se lotevate čiščenja žarov? Kaj so glavni pripomočki....??? Torej, vaše izkušnje.

Hvala in LPM;
 

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Imam Webra na oglje in rešetko pucam cca 2-3x letno (žar laufa celo leto, tudi pozimi)
Če mi po peki briketi še žarijo jih razprostrem po celotni površini, prežarim rešetko in nato z leseno trsko postrgam dol maščobo. Dobro se obnese tudi alu folija (zviješ v kepo in podrgneš). 2 min dela.

Celega žara pa že dolgo nisem pral. 1x na dve sezoni recimo - s Karcherjem....
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.622
1.217
113
Celje
Imam plinskega Webra Q200. Po pečenju rešetko samo na polno razgrejem. Potem pa žičnata krtača 2 minuti. Obrišem, kakšno kapljico olja gor in je to to.

Kompletnega sem pa lansko leto 2x opral s kerherjem, še prej pa našprical z nekim razmaščevalcem.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tast ga po vsaki uporabi spuca, da je kot nov:) porabi pa pol urce.
pusti, da se čist ohladi, našrpica s čim proti maščobi, z vročo vodo. cetom in gobico zdrgne do čistega.