Čiščenje diska

jesen

Pripravnik
18. okt 2010
572
6
18
Nameravam prodati pc računalnik z naloženim Windows 7 sorodniku. Zanima me, z diska sem pobrisal osebne stvari (slike, Office, itd.). Zanima me, ali lahko disk počistim s kakšnim programom, ki bi onemogočil , da se kasneje s kakšnim undelete in podobnimi programi obnavljajo stvari na disku ? Za vsak slučaj se razume (preventiva). Ta problem je zanimiv tudi, ko računalnik dajemo na servis, ali komu da ga nam popravi, uredi vse skupaj.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz naredim tako, da naredim nov uporabniški račun, starega pobrišem in potem še ročno pobrišem mapo od uporabnika (c:\Users\ImeUporabnika v Win 7). Tak je skoraj nemogoče, da bi še kaj ostalo, ker so not vsi dokumenti, slike, nastavitve programov...

Če hočeš še dodatno zaščito, pa potem rabiš kak program, ki pobriše prazen prostor. Recimo CCleaner ima to not. Ali pa če ni prevelik disk ga napolniš s kakimi filmi do konca in potem pobrišeš.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.826
113
To kar ti narediš ne reši ničesar, saj vse ostane na disku. In s pravimi orodji prideš do skoraj vsega. Uporaba namenskih orodij ob prodaji računalnika je nujna.
Še večji problem znajo biti telefoni in tablice.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Res je, s pravimi orodji in računom za 1000€ boš prišel tudi do enkrat prepisanih podatkov. Ampak če imaš tako občutljive podatke, gre disk itak v uničenje in ne v nadaljnjo prodajo
tongue-1.gif

Razen če ti misliš, da boš lahko s kakšno Recuvo rešil enkrat prepisane podatke.

Hopeless

Zelenc'
10. feb 2013
28
0
1
Maribor
Po virih Iobita imaš na možnost 3 opcije brisanja:
1.Navadno --> Ta podatke le prepiše z ničlami
2.Varno brisanje v skladu z DoD5220.22... --> Ta izbriše podatke na varen način. Ta vrsta brisanja je nastala glede pobudo US Department of Defense (podatke lahko pobriše 1-7x)
3. Varno brisanje po Gutmanovi metodi --> Ta je najbolj počasna (žal) ampak je najbolj varna (izbriše zadevo 35x)

Nazadnje urejeno: