Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
mene pa offtopic zanima, a jih res po 14dneh stran vržete? jest jih ponavadi uprabljam kakšen mesec...
O tem sem pred casom bral na med.over.net, sam pa tudi nisem cisto na jasnem glede tega, komu zaupati (uporabljam mesecne). Uradni viri (okulisti, optiki, prodajalci...) pravijo, da se je treba roka strogo drzati, ker v nasprotnem primeru lahko pride do poskodb oci. Sicer je lahko rahel plus/minus v dneh glede na to, kaksne solze ima posameznik in kako ravna z lecami, ampak naj bi se drzali tega roka.
Moje lece so po mesecu dni se vedno na videz kot nove in tudi ni "znizanega udobja nosenja" (verjetno tudi tvoje, ker pravis, da na lastno pest podaljsas nosenje istega para). Pri nekaterih uporabnikih baje ni tako, zato take dileme verjetno nimajo. Vendar pa je potrebno upostevati, da se s cajtom na leci naberejo tudi ocem nevidne zadeve a la kaksne bakterije ali (predvsem?) zamasene mikropore na leci, skozi katere oko diha, kar lahko povzroci nastanek vidnih zilic na ocesu. Tole zadnje glede dihanja me nekako najbolj preprica pri tem, da se sam drzim roka (ok, ponavadi podaljsam za kak teden, to pa je tudi to). Po drugi strani pa bi rad enkrat nekje dobil eno nevtralno mnenje, saj je konec koncev tudi farmacevtska panoga zgolj panoga, ki hoce stvari cim bolj uspesno prodajati, ce si to priznamo ali pa ne (in zdravje je pac nekaj, kjer ljudje neradi kockamo). To mnenje pa bi lahko podal samo nekdo, ki pozna "rate of decay" lece in lahko z ustreznim mikroskopom na posameznem konkretnem primeru ugotovi, ali je po mesecu dni leca se vedno sprejemljiva za podaljsano nosenje (kljub uradnim opozorilom).
Verjetno je dilema podobna tisti "ali menjati zobno scetko po 3 mesecih, tudi ce izgleda in je cista kot nova"... (v starih casih, ko so se scetine na njej zacele vihati postrani, si vedel, da je cas za menjavo
)