Cena nafte raaaste!

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Še nekaj dolarjev in bomo dosegli najvišjo vrednost od leta 1985.

V zadnjem mesecu se je dvignila za 10%.

A kdo že premišljuje o alternativnih načinih ogrevanja? Jaz sem se zanimal malo za ogrevanje z geosondo, ampak bi bila potrebna investicija okoli 15k € kar bi se povrnilo šele cez kakih 8 let
bonk.gif

Pozna kdo kako cenejše podjetje?

oil_price1947.gif

Graf zadnjih 70 let.

Spodaj je še graf zadnjih 4 let.
951-untitled.JPG

Priponke

• 951-untitled.JPG
    951-untitled.JPG
    27,7 KB · Ogledi: 158
Nazadnje urejeno:

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
Se pravi čez 14 dni lahko pričakujemo podražitev naftnih derivatov tudi pri nas?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Tako je, razen če se bo cena obrnila navzdol...na kar pa ne kaže prav nič ker je trenutno zelo močan trend navzgor.... mogoče bo zgodba čez 4-6-8 tednov v drugo smer, samo zaenkrat se zimske kurjave še ne splača kupovati!

Sej bom tisti vikend pred spremembami cen tukaj malo poročal kakšno je stanje na trgu....

Najbolj črne analize strokovnjakov so take da bomo čez 5-10 let vozili na gorivo ki bo imelo cene okoli 3eure za liter, že naslednje leto pa bo mogoče celo cena nekaj pod 2 euroma.
Seveda so to samo črne napovedi katere se pa znajo tudi uresničiti prej ali slej glede na to da imamo nafte za manj kot 50let.

jakao

Pripravnik
19. jul 2007
406
0
16
nokia
in je kaj bolj jasno, kaj poganja cene navzgor - irak, iran, rusija, venezuela, počitnice?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Nič več ni jasno na tem zmešanem trgu
stupid-1.gif

1. pomanjkanje nafte

2. bojda da poletna sezona ker se več vozimo z avtomobili in požremo tudi veliko več hišne elektrike zaradi klima naprav

3. bush
stupid-1.gif

Iran se umirja, Irak je stara zgodba, putin mogoče kaj malega doda napetosti... potem pa še kitajci ki so se začeli vozakati z avtočki.

Konec poletja lahko pričakujemo kako novo Katrino ko bo sezona orkanov in razdejanje v mehiškem zalivu kjer črpajo nafto, mogoče kaka nova vojna spet al pa teroristični napad... mogoče se bo še tista miljarda indijcev spomnila da nočejo več hoditi s peš-hondo in da se hočejo tudi oni vozakati.

Potem pa pride že zima na severno poloblo in kurjava na veliko in takrat bo spet panika s cenami če bo zima huda.

Zaenkrat drugih razlogov ni.

Nazadnje urejeno:

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
A nafre za 50 let je ti informacija naftarjev, da lahko dvigujejo cene ali strokovna srenja tako pravi? Skoraj dvomim, da bi jo bilo samo še za 50 let.

jakao

Pripravnik
19. jul 2007
406
0
16
nokia
to je različno, a kolikor se spomnem nekih analiz, ki sem jih bral, je zalog še vedno dovolj, z novejšo tehnologijo so sposobni črpati tudi spet na zapuščenih poljih, ki so bila kao izčrpana, pa se zdej pogruntali, kako ven potegnit malo manj kvalitetno surovo nafto. Po drugi strani ZDA pripravlja kontro z biogorivi, kar je pri OPEC in ostalih že povzročilo nejevoljo in prve grožnje. bo še pestro

logistik

MODERALTER 2007
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
7.521
5
38
Jaz sem tudi nekje bral, da sedaj črpajo nafto tam kjer pred 10-15 let nazaj niti pod razno niso mogli črpati.

OPEC pa mislim, da bo šele pokazal svoje zobe. Vrjamem, da se bodo borili proti alternativi z vsemi štirimi.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Sej OPEC direktno ne vpliva na ceno. Oni vplivajo na ceno samo na tak način da povečajo/zmanjšajo črpanje nafte in s tem ponudbe na trgu.
Dvigovanje cen nafte ima zelo negativen vpliv tudi na gospodarstva po svetu.

Jaz pa kar verjamem da ni več dosti nafte...no mogoče je, ampak bi bilo črpanje tiste nafte predrago (razen če cena nafte zraste).
Američani imajo ogromno količino nafte v mehiškem zalivu ampak bodo rabili še 5-7let da jo bodo začeli črpati.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.521
1.231
113
in kaki je kaj alternativni vir za poganjat vozila?

voda? + elektroliza? in bum na vodik?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
in kaki je kaj alternativni vir za poganjat vozila?

voda? + elektroliza? in bum na vodik?

cviček!
grims-1.gif

plin?
Kasneje vodik, kaj jaz vem
redface-1.gif

Glede avta ne vem, iščem pa alternativo za ogrevanje hiše.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
v USA je cena bencina cca 3 $ za galono (galona je 3.6l)

Za njih je to ogromna podražitev glede na preteklost.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
http://www.opec.org/home/basket.aspx

Trenutni trendi kažejo, da bo prihodnja sprememba cen spet navzgor, za kak procent. Dolgoročno pa ne verjamem, da bo cena letos še padla pod 70$. Mogoče za kak dan, dva ali največ 1 teden.

Se morda še kdo spomni, kaj je bil vzrok za tako nepričakovano pocenitev pred pol leta? Pa ravno zima je bila, no ja sicer res mila, ampak OPEC se bolj malo na to ozira.

Nazadnje urejeno:

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Se morda še kdo spomni, kaj je bil vzrok za tako nepričakovano pocenitev pred pol leta? Pa ravno zima je bila, no ja sicer res mila, ampak OPEC se bolj malo na to ozira.

TOLE se je zgodilo takrat...potem se je pa začel 3-mesečni trend navzdol.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.624
1
425
83
www.weekendwarrior.si
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
v USA je cena bencina cca 3 $ za galono (galona je 3.6l)

Za njih je to ogromna podražitev glede na preteklost.

Ja, to me je res presenetlo ko sem prišel na ta kontinent. Vsi so pravili, da je gorivo pol ceneje kot pri nas. Pa ni ravno tako. Cene so zelo podobne slovenskim, vsaj tukaj v Kanadi. Mogoče malo ceneje, samo ni pa tako opazna razlika, še posebaj če voziš avto, ki absorbira 13 litrov
smile-1.gif
.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
A kdo že premišljuje o alternativnih načinih ogrevanja? Jaz sem se zanimal malo za ogrevanje z geosondo, ampak bi bila potrebna investicija okoli 15k € kar bi se povrnilo šele cez kakih 8 let
bonk.gif

Pozna kdo kako cenejše podjetje?

Drva niso dobra ?
Jaz se ze vrsto let ogrevam z njimi,nafta pa je za jutranji luxus
wink-1.gif

Letos pa zidam vecjo kurilnico in bom prav tako vgradil pec na drva ali strokovneje"kotel na lesno biomaso z manualnim vlaganjem" z prigrajenim 1500 litrskim zalogovnikom ogrevalne vode.Scasoma bom prigradil se 6-8 soncnih kolektorjev domace izdelave,ki bodo tudi pozimi delno ogrevali centralno,torej bo biosolarni sistem
grin1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.628
113
Marlbor
Ah, ne vem no, meni se drv ne splača kupovati, sploh glede na to koliko dela imaš potem z njimi. Mogoče pa začnem koruzo kurit.
grims-1.gif

Da bi imel lasten gozd, bi se pa splačalo.

Nazadnje urejeno:

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
So nahajališča nafte na med Kurilskimi otoki in Sahalinom znana? Kaj pa tista v osrčju ZDA - so govorice o lastnih ogromnih zalogah nafte ZDA neosnovane? Ta nafta bi naj se črpala šele, ko bo druga predraga ali pa je bo zmanjkalo.

gonilnik

gps navigator
23. jul 2007
650
8
18
50
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ah, ne vem no, meni se drv ne splača kupovati, sploh glede na to koliko dela imaš potem z njimi. Mogoče pa začnem koruzo kurit.
grims-1.gif

Da bi imel lasten gozd, bi se pa splačalo.

alternativa je toplotna črpalka.Nikoli več ne boš rabil kupit ne olja in ne drv.Letno plačaš okrog 30 jurjov za malo večjo porabo elektrike to je vse.Ah ja pa še eno dobro lastnost ima: nikoli več ne boš rabil dimnikarja ti pa tudi kar precej kasirajo

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik gonilnik pravi:
alternativa je toplotna črpalka.Nikoli več ne boš rabil kupit ne olja in ne drv.Letno plačaš okrog 30 jurjov za malo večjo porabo elektrike to je vse.Ah ja pa še eno dobro lastnost ima: nikoli več ne boš rabil dimnikarja ti pa tudi kar precej kasirajo

Jaz sem slišal malo drugačne cifre... recimo toplotna črpalka z geosondo bi porabila letno za 500eur elektrike, komplet investicija je pa vredna kakih 15k eur.

Maš ti kako boljšo/cenejšo varianto s TČ (toplotno črpalko)?