Čebele delajo škodo?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
in ne, ni provokacija, ampak dejansko vprašanje... je to standardna praksa, ker sam sem to videl prvič
17758-icon_confused.gif

Namreč, en grm ameriških borovnic so mi napadle čebele. Praktično 2/3 borovnic je pojedenih, obgriženih, pa na prvo žogo kriviš ose, ampak ko pa pogledaš pobližje in vidiš čebelo, wtf? Vedno so nas "učili", da čebele so samo koristne
crazy1.gif

lp
Peter
2054707-IMG_1744.jpg

Priponke

• 2054707-IMG_1744.jpg
    2054707-IMG_1744.jpg
    223,3 KB · Ogledi: 158

TMJ

Fizikalc
4. jul 2013
1.589
8
38
mislim da je to divja čebela, so malo manjše koot domače čebele.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.079
11.185
113
pa tudi vprašanje kdo je prvi prišel, lahko da je kdoprej obglodal, valjda se bodo potem vsi pasli. Mi imamo 10 grmov, ena ni bila pogrižena.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.109
-8.790
113
Seveda delajo škodo.
Če primanjkuje cvetov(sej vidiš kako je vreme), se spravijo na cuker/sadje

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
Ampak samo na že predhodno uničene sadeže. Ponavadi so prezreli ali pa so jih že prej načele ose.

Čebele bom zagovarjal, saj jih imamo cca 30 panjev in so vseprej kot škodljive
ne-ne-1.gif

Še en butec se je našel, ki bi jih uničil
stupid-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.211
6.994
113
pri taščici
Nekdo je rekel da bo kmalu po izumrtju čebel izumrl tudi človek.
Bi imel borovnice če ne bi bilo čebel?

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
26.109
-8.790
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Nihče ni to rekel. In to jasno tudi ne drži.
Čebele tudi niso edini opraševalec. So pa zaradi številčnosti največji.

godfather

Fizikalc
8. nov 2007
524
76
28
širne planjave Dolenjske
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Nihče ni to rekel. In to jasno tudi ne drži.
Čebele tudi niso edini opraševalec. So pa zaradi številčnosti največji.

Ne bodi prepričan preveč v svoje trditve...
ne-ne-1.gif
je kar dosti resnice v tem.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.109
-8.790
113
Znova... Čebele niso edini opraševalec.
Če bi kar tako izginile, bi se jasno za nekaj časa število določenih rastlin zmanjšalo, dokler se opraševalna konkurenca ne bi bolj razmnožila. Kakšna rastlina bi pa mogoče tudi izumrla.

nacek

Guru
13. okt 2012
2.962
612
113
Samo mimogrede
Pri nas smo borovnice obdali z plastično mrežo,ker so jih tudi ptiči kljuvali.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Misliš muho - ja, muha je, nič posebnega ne izgleda, niti ni izgledalo, da bi kaj "grizla" po samih sadežih...

Žal nisem mogel narest boljše fotke, sem jih pa več kot pol ure opazoval. Ura je bila 6 zvečer ko sem obiral, sonce je bilo pa pod takim kotom, da se ni dalo lepo fotkat. Niti ene ose, k sreči tudi nobenega sršena... čebel pa noro. Tale je bila verjetno res že predhodno uničena (ne vem kdo tako obgrize sadež?), ampak bile so tudi na povsem "zdravih". Ravno to me čudi.

Pa samo komentar na vse, ki imate razne teorije zarote proti meni očitno
stupid-1.gif
:
- čebele kot take me ne motijo, hvala bogu (oziroma komurkoli že), da oprašijo vse stvari na vrtu
- zanimivo mi je kot fenomen, ker sem prvič videl, da bi čebela napadla zdravo sadje
- nimam pojma, katera vrsta čebele je to
- nisem terorist, ne špricamo ničesar (!), normalno da sem "za" čebele
grin1.gif

In navsezadnje... imamo nekaj čez deset grmov, napadle so (samo) enega, srednje velikega. Uničeno imam mogoče kilo borovnic, kljub temu sem v popoldnevu na ostalih grmih nabral cca 4kg. Če (kar je nažalost očitno) v okolici ni paše, če jim je všeč, pa naj se hranijo, če ostanejo samo na enem (pa čeprav na najboljši sorti), toliko bolje
smile-1.gif

p.s.: ja, tudi mi imamo komplet borovnice pokrite s "tunelom" mrežice, tako da se da lepo notri hodit. Zaščita pred ptiči je, to je glavno.

lp
Peter

bugmenot3

Pripravnik
21. mar 2014
862
-1
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Žal nisem mogel narest boljše fotke, sem jih pa več kot pol ure opazoval. Ura je bila 6 zvečer ko sem obiral, sonce je bilo pa pod takim kotom, da se ni dalo lepo fotkat. Niti ene ose, k sreči tudi nobenega sršena...
No, ti kar prijavi to čebelo pristojnim sršenom. Pošlji jim seveda tisto sliko, da jo bodo prepoznali. Zagotovo je v ozadju še več čebel, ki čakajo na tvoje borovnice. Saj veš kako je s čebelami, nočejo se poslužiti dela, potem pa kradejo pridnim ljudem kot si ti.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Čebele nimajo "orodja" s katerim bi predrle kožo kateregakoli sadja - tore na predhodno nepoškodovanih sadežih čebele ne morejo početi nič.
Seveda si pa postrežejo s sladkim sokom na mestih, kjer je sadež poškodovan.