Če zaščitim brezžični internet, mi potem ne dela.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Imam brezžični ruter TP link WR642G.

Brez gesla s prenosnikom zlahka dostopam do interneta in mi vse dela ok.

Ko pa nastavim geslo WPA2 mi pa na prenosniku napiše, da program Windows ni uspel najti certifikata, da bi vas prijavil v omrežje.

V čem je problem, kako naj nastavim geslo, da mi bo brezžični internet delal tudi z geslom?
V čem je razlika med zaščito WPA2 in WPA2-PSK?

Zanima me tudi katero oddajanje naj nastavim, da bo internet delal najbolje 54Mpbs (802.11g) ali 108Mpbs?

Hvala za pomoč.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nastavi WPA-PSK. PSK pomeni pre-shared key, torej ključ (geslo), ki ga sam določiš.

WPA2 je izboljšana verzija, ki včasih zafrkava. Ampak brez skrbi, da tudi z WPA bo nekdo zelo težko vdrl.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Tistih 108 v praksi bolj malo prinese, pa še to le, če sta oba radija od istega proizvajalca.

Preveri, da si na ruterju nastavil "PSK" možnost.

Lahko tudi probaš na Windows pod Advanced settings of WLAN kartine, na zavihku "Wireless Networks" iz spiska zbrisati tvojo mrežo in poskusit na novo se priklopit.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Sedaj sem nastavil na WPA2-PSK in dodal geslo.

Sedaj se pa hoče povezati in zahteva geslo, potem pa žal ne pridobi omrežnega naslova???

Če geslo odstranim pridobi omrežni naslov v trenutku.

Je še kaj treba nastaviti?

Poleg tega me pa zanima, če je kaj škodljivo imeti postavljen brezžični ruter tik ob sebi?

Ter kako se povežeš na svoj ruter, če skrijem SSID?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Zakaj nisi naredil, kot sem ti svetoval?

Če je škodljivo ali ne - o tem so polemike že leta, jaz ga nebi imel.

Če skriješ SSID moraš sam dodat omrežje - v oknu, kjer imaš spisek najdenih omrežij klikneš na Ustvari novo brezžično omrežje in tam vpišeš SSID, tip zaščite in geslo.

DCD

Pripravnik
1. sep 2007
94
0
6
WPA2 ne dela v WinXP nižje od SP2

Inštaliraj si SP2 ali pa uporabi WPA

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Zakaj nisi naredil, kot sem ti svetoval?

Če je škodljivo ali ne - o tem so polemike že leta, jaz ga nebi imel.

Če skriješ SSID moraš sam dodat omrežje - v oknu, kjer imaš spisek najdenih omrežij klikneš na Ustvari novo brezžično omrežje in tam vpišeš SSID, tip zaščite in geslo.

Saj sem naredil tako.

Imam možnosti:
-WEP
-WPA/WPA2 in
-WPA-PSK/WPA2-PSK

izbral sem to zadnjo možnost in vpisal geslo.

Prenosnik potem geslo zahteva a ne more pridobiti omrežnega naslova???

Tudi sam imam slab občutek, če je ruter ogromno časa tik ob meni.
Ga bo treba prestaviti v pritličje.
Se da navaden računalnik z ruterjem povezati tudi preko navadnega štirižilnega telefonskega kabla-ki ga že imam napeljanega po hiši ali moram iti vlečt še UTP kabel?

S skrivanjem SSID pa ne bom kompliciral-najprej bom opazoval, če se še kak drug računalnik povezuje z mojim ruterjem in bom potem razmišljal dalje-za začetek mislim, da bo dovolj samo geslo.
Saj kdo se povezuje se vidi pri statistiki kjer sta napisana MAC naslova navadnega računalnika in prenosnika-če bi se povezoval še kdo tretji bi verjetno bil tam izpisan še njegov MAC naslov?

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik DCD pravi:
WPA2 ne dela v WinXP nižje od SP2

Inštaliraj si SP2 ali pa uporabi WPA

Imam WinXP SP3.

WPA-PSK in WPA2-PSK sta pa na istem mestu in sploh nimam možnosti izbrati enega ali drugega-ker je privzeto oboje.

Očitno ni druge, kot da modem resetiram in poskusim še enkrat s privzetimi nastavitvami.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik fikus pravi:
Imam možnosti:
-WEP
-WPA/WPA2 in
-WPA-PSK/WPA2-PSK

izbral sem to zadnjo možnost in vpisal geslo.
When you select WPA-PSK/WPA2-PSK for authentication type you can select
Automatic, WPA –PSK or WPA2-PSK as authentication options.

Torej tu nastavi "WPA".

Nisi povedal, kaki Windows imaš, s kakim Service Pack. Pa kaki WLAN adapter ? Zadnji driver ?

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Citat:
Uporabnik stein pravi:
When you select WPA-PSK/WPA2-PSK for authentication type you can select
Automatic, WPA –PSK or WPA2-PSK as authentication options.

Torej tu nastavi "WPA".

Nisi povedal, kaki Windows imaš, s kakim Service Pack. Pa kaki WLAN adapter ? Zadnji driver ?

Sedaj sem iz avtomatic prestavil na WPA-PSK in tudi tukaj se vse ustavi pri pridobivanju omrežnega naslova.

Imam WinXP SP3, wlan v prenosniku(Ralink Wireless lan card V2), gonilnik je pa najnovejši z packard bell uradne strani.

Bom zvečer vse skupaj resetiral in poskusil znova.

Mi pa sploh ni jasno zakaj brez gesla dela vse ok z geslom pa ne?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik fikus pravi:
Mi pa sploh ni jasno zakaj brez gesla dela vse ok z geslom pa ne?
Ker uporaba gesla (ključa v bistvu) pomeni uporabo enga kupa dodatnih protokolov, usklajevanj in računanja in je jasno precej večja možnost, da kaj ne štima.

Citat:
Uporabnik fikus pravi:
Kaj pomeni spodaj možnost group update key period?
Privzeto je 30 sekund.
Jaz se ne bi dotikal opcij, ki jih ne razumem.
Več spremeniš, večja možnost, da kaj NAROBE spremeniš.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Ok, hvala vsem za pomoč.

Bom zvečer ko bom imel čas vse skupaj resetiral in poskusil znova.

Če pa še ne bo šlo bom pa pop..... oz. bom imel nezaščiteno povezavo in spremljal, če se mi še kdo priklaplja na omrežje in mu blokiral MAC oz. še najbolje poskusil bom nastaviti, da se z ruterjem lahko povezujeta samo moja računalnika.

Saj to nastavim tam, kjer je mac filtering in potem dodam mac naslov svojih računalnikov. Mac naslov itak vidim pri statistiki povezav in bom samo to dodal.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
''Kaj pomeni spodaj možnost group update key period?''

Na koliko časa sam spreminja ključ (to je če ne izbereš PSK).

Samo z MAC zaščito sicer gre, ampak bo kak dober računalničar prišel not. Sam veš na kakšni lokaciji živiš, če imaš hišo bolj na samem, potem se tak nimaš česa bat.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Še dobro, da ima ruter (za take butle kot sem jaz, ki morajo vse preskusiti)možnost povrnitve vseh privzetih nastavitev.

Ko sem to naredil mi internet dela odlično tudi z WPA2 PSK.

Hvala vsem za pomoč.

Me pa še zanima ali se slučajno da štiri žilni telefonski kabel na kak način usposobiti namesto osem žilnega UTP kabla(da mi ga ne bo treba vleči po hiši, ko bom prestavil ruter)?

Pa še ali bo internet delal tako kot je treba, če bo računalnik povezan preko utp kabla do ruterja cca 25m?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik fikus pravi:
Me pa še zanima ali se slučajno da štiri žilni telefonski kabel na kak način usposobiti namesto osem žilnega UTP kabla(da mi ga ne bo treba vleči po hiši, ko bom prestavil ruter)?
Če so zviti pari, mogoče. Za krajše razdalje (tam 10, mogoče 20 metrov).
Na oko.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Hvala.

Najbolje, da ne kompliciram in potegnem teh 25m utp kabla.

Čeprav pa spet ne vem, če ne bi bilo pametneje dati par evrov več in si nabaviti usb wifi sprejemnik ali pa wifi pci kartico.

Lp

BureKm

Fizikalc
27. avg 2007
1.219
0
36
www.pokerklub.si]www.pokerklub.si
Wifi pa je bil vedno bolj eleganten od kabla
wink-1.gif