Če ste se kdaj spraševali...

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
... kaj razmišlja nekdo, ki si vzame življenje - naletel sem na obsežno izpoved:
povezava .

Čeprav je v angleščini in obsežna, jo je vredno prebrati in to v celoti.

Prosim obrnite temo vsaj večinoma v pozitivno smer, kako bolje razumeti soljudi ali vsaj biti bolj strpen do nekoga, čeprav ga ne razumeš, čeprav bi bilo lažje kritizirati ljudi, ki so uničili njegovo življenje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
In kaj pozitivnega lahko potegneš iz poslovilnega pisma človeka, ki so mu patološko religiozni starši uničili otroštvo ter življenje na sploh in sodeč po napisanem nosijo levji delež odgovornosti za njegove občutke družbene neprilagojenosti in posledično odločitev za končanje svojega življenja?!?!

Sicer eksplicitno ne identificira svojega posiljevalca, ampak obenem tudi ne pusti ravno veliko prostora za ugibanje.

Strpnost in razumevanje do takšnih ljudi? Žal... vsaj jaz jo hranim za ljudi, ki mi vračajo enako.

Mislim, da so redki tisti, ki po prebranem ne razumejo njegove odločitve.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Podpis.

Na žalost pa je takšnih krščanskih fundamentalistov kar nekaj tudi pri nas. Le da se o njih ne govori, ker se medijsko ne izpostavljajo, a imajo po drugi strani precej hinavski način novačenja novih članov - izkoriščanje osebnih stisk ljudi in agresiven brainwashing.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
In kaj pozitivnega lahko potegneš iz poslovilnega pisma človeka, ki so mu patološko religiozni starši uničili otroštvo ter življenje na sploh in sodeč po napisanem nosijo levji delež odgovornosti za njegove občutke družbene neprilagojenosti in posledično odločitev za končanje svojega življenja?!?!

Strpnost in razumevanje do takšnih ljudi? Žal... vsaj jaz jo hranim za ljudi, ki mi vračajo enako.

Potegnemo lahko to, da v vsakdanjem komuniciranju s soljudmi pomislimo na to, da se nekdo lahko obnaša nam neprijetno zaradi tega, ker je sam žrtev in ni potrebno da kogarkoli zabijamo na prvo žogo za vsako malenkost, ki nam ni všeč, ker je lahko nekdo na enaki poti kot omenjena oseba.

Ti, ki si iz foha, lahko pomisliš, ali se obnašaš dovolj dobro do svojih pacientov, da bodo imeli zaupanje v stroko, ko bi morda morali poiskati tako strokovno pomoč, ki je ta oseba ni uspela, kar se mi je zdela v omenjenem primeru največja potencialna možnost, da bi se izkopala iz svoje tragike.
In ne nazadnje, da smo vsaj do neke mere strpni tudi do tistih, ki nam tega ne vračajo.

Zanimivo, da si moj poziv razumel ravno obratno od tistega, kar je bilo mišljeno. Upam, da sem bil sedaj dovolj jasen.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Spet udrihate po veri, kdaj pa je religija še komu kaj slabega naredila.

Vera in religija ni isto.

In moja kritika leti na verske fanatike, kot jih opisuje fant v poslovilnem pismu in kakršnih je tudi pri nas kar nekaj. Ok, ali tudi zlorabljajo otroke, ne vem, za ostale reči pa lahko povem, da sem imel možnost spoznati nekaj ljudi, ki razmišljajo podobno kot starša umrlega.

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.511
7.706
113
Citat:
Uporabnik Tku pravi:

Potegnemo lahko to, da v vsakdanjem komuniciranju s soljudmi pomislimo na to, da se nekdo lahko obnaša nam neprijetno zaradi tega, ker je sam žrtev in ni potrebno da kogarkoli zabijamo na prvo žogo za vsako malenkost, ki nam ni všeč, ker je lahko nekdo na enaki poti kot omenjena oseba.

Ti, ki si iz foha, lahko pomisliš, ali se obnašaš dovolj dobro do svojih pacientov, da bodo imeli zaupanje v stroko, ko bi morda morali poiskati tako strokovno pomoč, ki je ta oseba ni uspela, kar se mi je zdela v omenjenem primeru največja potencialna možnost, da bi se izkopala iz svoje tragike.
In ne nazadnje, da smo vsaj do neke mere strpni tudi do tistih, ki nam tega ne vračajo.

Zanimivo, da si moj poziv razumel ravno obratno od tistega, kar je bilo mišljeno. Upam, da sem bil sedaj dovolj jasen.

No dva moja zelo dobra prijatelja sta naredila samomor - in sevedatud onadvanista videla druge rešitve.

On omenja v pismu tudi to, da se raje ubije kot da komu kaj stori - v koncni fazi pametna odlocitev. Skoda ker si ni nasel pomoci in te tezave ne bi reseval s samodestrukcijo.

Ampak ne zdi semi logicen tvoj neke vrste poziv da naj folka ne zabijamo na prvo zogo itd... Vsako razumevanje in socutje se nekje konca. Ce je nekdo dickhead pol je dickhead in se ne sprasujem kaj se mu je hudega zgodilo ampak kako se odstranit iz njegove blizine. Ko pa bo rekel ej stari dickhead sem zato ker mam ful tezave pa mu bom probal pomagat jih resit oz mu najt pomoc. Ampak slej ali prej bo moral spoznati da tudi ce se mu je v preteklosti zgodilo nekaj zelo hudega nima sedaj pravice biti dickhead do drugih ljudi. Tko da razumevanje za une ki pokazejo voljo da bodo svoj problem resili - drugace je skoda casa.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Kar je napisal Apollo8, sem imel tudi jaz v mislih.

Sicer omenja, da je hodil okoli psihiatrov, ampak obenem pove, da jim nikoli ni zaupal tragedije iz otroštva. Tudi sam priznava, da je to ključ to vseh njegovih težav in težko je pričakovati od strokovnjakov, da bodo brez njegovega razkritja kar "uganili", kaj je narobe.

Citat:

Tega ne razumem. Lahko prosim pojasniš? Oziroma če imaš v mislih "turn the other cheek" mentaliteto, potem se žal s tem nikakor ne morem strinjati.
V moderni družbi ni prostora za nestrpnost, razen do tistih, ki sami vnašajo nestrpnost v to isto družbo. Vem, da je malo paradoksalno, ampak karkoli drugega pomeni, da je tehtnica vzajemnosti v družbi prepuščena nekemu naključnemu nihanju.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:Ampak ne zdi semi logicen tvoj neke vrste poziv da naj folka ne zabijamo na prvo zogo itd... Vsako razumevanje in socutje se nekje konca. Ce je nekdo dickhead pol je dickhead...

Se strinjam da se razumevanje nekje konča, vendar ne že na prvo žogo. Predlagam tudi, da se poskusi ločiti neko dejanje od siceršnje osebnosti človeka. Vsakdo ima kdaj slab dan. Verjamem, da v poklicnem življenju nimaš dosti maneverskega prostora, v zasebnem pa ga sigurno precej.

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Sicer omenja, da je hodil okoli psihiatrov, ampak obenem pove, da jim nikoli ni zaupal tragedije iz otroštva. Tudi sam priznava, da je to ključ to vseh njegovih težav in težko je pričakovati od strokovnjakov, da bodo brez njegovega razkritja kar "uganili", kaj je narobe.
Če sem prav razumel, zaradih drugih običajnejših opravkov z zdravniki, ni imel zaupanja, da bi šel k psihiatrom. To je tisto, kar je zelo žalostno.

Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:

Tega ne razumem. Lahko prosim pojasniš? Oziroma če imaš v mislih "turn the other cheek" mentaliteto, potem se žal s tem nikakor ne morem strinjati.
V moderni družbi ni prostora za nestrpnost, razen do tistih, ki sami vnašajo nestrpnost v to isto družbo. Vem, da je malo paradoksalno, ampak karkoli drugega pomeni, da je tehtnica vzajemnosti v družbi prepuščena nekemu naključnemu nihanju.

Tudi to mentaliteto se lahko razume na več načinov. Zagovarjam neko zdravorazumsko _do neke mere_ razalgo. Kje je ta meja, presodi vsak sam. Zame to pomeni, da ne podpihuješ nestrinjanja in ne udrihaš po človeku, da bi sebi napumpal ego in ga ne zatolčeš popolnoma, čeprav si ga sposoben. Kadar si nasproti stojita dve različni mnenji, vsak zase misli, da ima prav, ter da je drugi nestrpen. Kot razumem tvoje stališče, potem pride do posploševanja na vaše in naše, nadaljevanja spirale zla, ki se konča kdo ve kje, samo v nekem dobrem ravnovesju ne. Ne pomeni pa, da si se dolžen pustiti poniževati, ali zamižati, kadar gre za očitno zlo, recimo v stilu zgodbe nekoga pred drugo svetovno vojno: ko so prišli po jude, sem bil tiho, ker niso nam nič naredili, ko so prišli po druge, sem bil tiho, ker niso nam nič naredili, ko so prišli po nas, ni bilo nikogar več, ki bi povzdignil glas.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.511
7.706
113
Lej, sej normalni ljudje, se lahko zelo ne strinjamo v določenih stvareh pa se ne "zabijamo". Poleg tega če vemo da so naša mnenja glede nečesa različna, drugega ne prepričujemo v svojo resnico ampak sprejemamo tudi njegovo mnenje. Če pa je nekdo res dickhead se pa odstranimo. Ker real life ni enak alterju in vecina tu gor ki se rada vneto prepira, v realnem zivljenju pac tega ne pocne ker loci real life (kjer se tezavam pac izognes) in alter (kjer pa se pomeris kdo je bolj spreten v argumentaciji svoje resnice.

Tebe je ocitno to poslovilno pismo precej zabediralo... Lej sprejel je odlocitev in to je to. Upajmo da mu je tam kjer je sedaj lepse, ce pa tega ni (in s tem se iskreno res ne ukvarjam) pa je v bistvu vseeno - on pac ne trpi vec. Vsekakor bolje tako, kot pa da bi s sveta pobrisal se svoje ta stare in potem sebe. Morda zato zakoni drzave new jersey glede orozja niti niso tako slabi.